Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wielkie rolowanie, czyli pomysł na wielkanocny obiad

Większość gospodyń w okresie przedświątecznym rokrocznie ma ten sam problem - co podać na świąteczny obiad? Poszukajcie inspiracji, dobierzcie składniki i... zawijajcie!

Wielkie rolowanie, czyli pomysł na wielkanocny obiad

 

 Zawsze tak jest, że kiedy chcemy przygotować pyszne świąteczne potrawy, mamy dylemat: co ugotować czy upiec ?

Jedną z propozycji mogą być pyszne, a zarazem kolorowe roladki. Mogą być one piękną jadalną dekoracją stołu. Mięso podane w ten sposób na pewno będzie smakowało gościom zgromadzonym przy stole.

Tak więc ważną rzeczą jest wybranie odpowiedniego mięsa, farszu i panierki bądź innego wykończenia roladek. Potem zostaje nam już tylko zabawa i wykonanie smacznych zawijańców.

Mięso jakiego możemy użyć to :
- schab
- piersi z kurczaka
- filet z indyka
- karkówka

Te mięsa świetnie nadają się do faszerowania i rolowania. Co ważne, nie wymagają długiej obróbki termicznej.

Roladki

Kiedy wybór mięsa będziecie mieć już za sobą, pozostanie kwestia tego, co włożyć do środka. W tym wypadku pole do popisu mamy praktycznie nieograniczone.

Na farsz możemy użyć (oczywiście w różnych kombinacjach) takich składników jak:
- pieczarki
- kurki lub inne grzyby
- owoce
- warzywa
- jajka
- żółty ser

Po podjęciu decyzji, czym będziemy faszerować mięso, nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się za przygotowanie go. Oczywiście w miarę potrzeby wszystkie składniki musimy najpierw umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce - wszystko zależy od tego, jaką konsystencję farszu chcemy uzyskać.

Następnie składniki podsmażamy, doprawiamy - tu polecam dodać odrobinę bułki tartej. Pozwoli ona lepiej związać farsz, ale też zebrać z patelni wszystkie smaczne soki, które wytworzą się podczas przygotowywania farszu.

Mamy mięso, przygotowany farsz - zaczynamy więc rolowanie. Dobrze pomyśleć jeszcze o „ubraniu”, czyli panierce. Roladki możemy panierować tym, czym chcemy.

Może to być :
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
- ziarna
- bekon
- szynka

W zależności od tego jak wykończymy roladki możemy te panierowane smażyć na oleju, a zawijane w boczek czy szynkę upiec w piekarniku lub też usmażyć. Jeśli chcemy mieć danie mniej kaloryczne to śmiało można przygotować je na parze lub ugotować szczelnie zawinięte w folię spożywczą.

Jak widać mamy pole do popisu! Mam nadzieję, że na święta Wasi goście i domownicy będą zadowoleni i zachwyceni Waszymi potrawami.

A jeśli zrobicie za dużo i zostaną Wam resztki, bo często tak bywa - można odgrzać je na drugi dzień, też będą smaczne.

Wielkie rolowanie, czyli pomysł na wielkanocny obiad

 

 

 

 

Wielkie rolowanie, czyli pomysł na wielkanocny obiadWielkie rolowanie, czyli pomysł na wielkanocny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak