Wieprzowina jest ulubionym mięsem Polaków. Można z niej przygotować nie tylko tradycyjnego w kuchni Polskiej schabowego, ale również mnóstwo innych ciekawych obiadów. Wykorzystanie wieprzowiny jest naprawdę obszerne, od pulpetów i mielonych do różnego rodzaju zapiekanek lub pieczeni... Zapraszam na kilka moich przepisów z wykorzystaniem wieprzowiny.
Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem kiszonym
Składniki:
mięso mielone wieprzowe 500 g,
boczek wędzony 250 g,
cebula 1 szt,
czosnek 3 ząbki,
jajko 1 szt,
bułka czerstwa 1 szt,
mleko 1 szklanka,
natka pietruszki posiekana 4 łyżki,
majeranek pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
ogórki kiszone 5 szt,
bułka tarta do obtoczenia kotletów,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę boczek, jajko, startą cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz przyprawy. Gdy czerstwa bułka zrobi się miękka to możemy ją zmielić, lub po prostu rozdrobnić w dłoniach i dodajemy do mięsa. Masę mięsną dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części. Z masy mięsnej formujemy kotlety, w środek każdego kotleta wkładamy dwa kawałki ogórka kiszonego. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Następnie kotlety kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Płomień nie może być zbyt duży, ponieważ kotlety mogą być w tedy surowe w środku. Usmażone kotlety odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zapiekane roladki wieprzowe z serem żółtym i ogórkiem konserwowym
Zrazy wieprzowe w sosie własnym
Składniki:
mięso wieprzowe 4 plastry,
ogórek konserwowy 2 szt,
szynka 4 plastry,
mąka 4 łyżki,
musztarda Dijon lub angielska 2 łyżeczki,
śmietanka 30% 5 łyżek,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
majeranek szczypta,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie rozbijamy na cienkie płaty. Każdy rozbity plaster mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, następnie smarujemy z jednej strony musztardą, kładziemy plaster szynki oraz dwa kawałki przekrojonego wzdłuż ogórka. Zwijamy roladkę i związujemy ją nitką, tak aby się nie otworzyła i aby miała ładny kształt. Roladki obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Następnie kładziemy roladki i smażymy z każdej ze stron. Gdy mięsko będzie już zrumienione to zalewamy go wodą tak, aby praktycznie całe były przykryte. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu przez 40-45 min. Gdy zrazy będą gotowe to wyciągamy je z powstałego sosu i dodajemy do niego majeranek, sól i pieprz do smaku. Pozostałą mąkę mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody, wlewamy do niej chochelkę gorącego sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy słodką śmietankę i zagotowujemy. Podajemy ze zrazami.