Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wigilijny kompot z suszu

Wśród 12 potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznego i aromatycznego kompotu z suszu. To jeden ze smaków, który nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.

Uwielbiam smak i zapach kompotu z suszu. Taki kompot z suszonych owoców świetnie złagodzi skutki świątecznego przejedzenia i wspomoże trawienie. Nie powinno zabraknąć go na żadnym wigilijnym stole. Owoce z kompoty można zjeść, albo zrobić z nich pyszną owocową sałatkę. Wystarczy dodać miód, podprażone na suchej patelni orzechy i ulubione korzenne przyprawy. To moja ulubiona wersja tej wigilijnej potrawy.

Składniki:
2 litry wody
400 g suszonych owoców (gruszki - w całości, jabłka, morele, śliwki, figi)
2 łyżki cukru
3 łyżki soku z cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
1 kora cynamonu
1 gwiazdka anyżu
8 goździków

Wigilijny kompot z suszu

 Owoce zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny. Zagotować. Dodać cukier, anyż, cynamon, goździki, cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Gotować do miękkości owoców na wolnym ogniu. Ugotowany kompot odstawić pod przykryciem do przestudzenia. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak