Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Winogronowe inspiracje

W sierpniu zaczyna się sezon na winogrona, ciemne, czy jasne, to bez znaczenia, warto jednak kupować je ze sprawdzonych źródeł.

Smaczne same w sobie, jasne, ciemne, czy różowe, z pestkami, czy bez. Można jednak przygotować z nimi przeróżne potrawy, nie tylko desery, ale również dania wytrawne - tu w szczególności sprawdzają się winogrona marynowane, które pasują również jako dodatek do wędlin i serów.

Nie można również zapomnieć, że to właśnie z winogron powstaje najlepsze wino - do jego wyrobu jednak trzeba wykorzystać owoce z jak najmniejszą ilością chemii, bo inaczej wyjdzie bardziej ocet niż wino.

W kuchni można również wykorzystać liście winorośli, a także olej z pestek winogron i suszone owoce, czyli popularne rodzynki, wykorzystywane szczególnie do ciast i deserów.

Winogrona dostarczają dużo energii, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów, ale powinno się jeść je z umiarem.

Są bogate w witaminy: A, B i C, a także w magnez, mangan, cynk, potas i fosfor. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają również jod.

Winogrona w kuchni:

Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym

Winogronowe inspiracje

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g mango
  • 100 g jasnych winogron bezpestkowych
  • 1 mała gruszka
  • 50 g świeżej papai
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 300 ml mleka kokosowego
  • tłuczone migdały do podania

 

Przygotowanie:

Mango, gruszkę i papaję myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Winogrona obrywamy z kiści i płuczemy. Wszystkie owoce kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera. Zalewamy mlekiem kokosowym i wsypujemy cynamon, blendujemy do czasu połączenia składników. 

Przelewamy do szklanek i posypujemy tłuczonymi migdałami.

 

Pałki z kurczaka z trawą cytrynową i marynowanymi winogronami

Winogronowe inspiracje

Składniki (dla 5 osób):

  • 5 pałek z kurczaka
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 winogron marynowanych

 

Przygotowanie:

Mięso nacieramy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy drobno pokrojoną trawę cytrynową i olej. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez dodatku oleju) i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Następnie dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem 15 minut. Wrzucamy winogrona i ponownie dusimy 15 minut.

 

Sałatka z kuskusem i winogronami

Winogronowe inspiracje

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 100 g winogron bezpestkowych
  • 4 suszone morele
  • 10 g suszonej miechunki
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • kilka orzechów włoskich
  • płynny miód do smaku

 

Przygotowanie:

Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut. 

Winogrona kroimy na pół lub cztery części, morele w kostkę, a miechunkę na pół. Pokrojone owoce dodajemy do kuskusu razem z płatkami migdałowymi i orzechami.

Słodzimy do smaku płynnym miodem i ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

 

Roladki z tortilli z marynowanymi winogronami

Winogronowe inspiracje

Składniki:

  • 4 placki tortilla
  • 100 g naturalnego serka topionego
  • 4 liście sałaty
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 parówki z szynki
  • 20 winogron marynowanych

 

Przygotowanie:

Placki tortilla smarujemy serkiem topionym. Na nim układamy sałatę i ser. Na brzegu każdego placka kładziemy parówkę.

Zewnętrzne brzegi składamy do środka i zwijamy w rulon. Każdy rulon kroimy na 5 części. Na wykałaczki lub pickery nakłuwamy winogrona, a następnie przygotowane roladki. 

Układamy na talerzyku lub półmisku i podajemy. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak