Smaczne same w sobie, jasne, ciemne, czy różowe, z pestkami, czy bez. Można jednak przygotować z nimi przeróżne potrawy, nie tylko desery, ale również dania wytrawne - tu w szczególności sprawdzają się winogrona marynowane, które pasują również jako dodatek do wędlin i serów.
Nie można również zapomnieć, że to właśnie z winogron powstaje najlepsze wino - do jego wyrobu jednak trzeba wykorzystać owoce z jak najmniejszą ilością chemii, bo inaczej wyjdzie bardziej ocet niż wino.
W kuchni można również wykorzystać liście winorośli, a także olej z pestek winogron i suszone owoce, czyli popularne rodzynki, wykorzystywane szczególnie do ciast i deserów.
Winogrona dostarczają dużo energii, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych cukrów, ale powinno się jeść je z umiarem.
Są bogate w witaminy: A, B i C, a także w magnez, mangan, cynk, potas i fosfor. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają również jod.
Winogrona w kuchni:
Koktajl wieloowocowy z mlekiem kokosowym
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g mango
- 100 g jasnych winogron bezpestkowych
- 1 mała gruszka
- 50 g świeżej papai
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 300 ml mleka kokosowego
- tłuczone migdały do podania
Przygotowanie:
Mango, gruszkę i papaję myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Winogrona obrywamy z kiści i płuczemy. Wszystkie owoce kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku blendera. Zalewamy mlekiem kokosowym i wsypujemy cynamon, blendujemy do czasu połączenia składników.
Przelewamy do szklanek i posypujemy tłuczonymi migdałami.
Pałki z kurczaka z trawą cytrynową i marynowanymi winogronami
Składniki (dla 5 osób):
- 5 pałek z kurczaka
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wody
- 10 winogron marynowanych
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy drobno pokrojoną trawę cytrynową i olej. Mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez dodatku oleju) i obsmażamy z każdej strony na rumiano. Następnie dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem 15 minut. Wrzucamy winogrona i ponownie dusimy 15 minut.
Sałatka z kuskusem i winogronami
Składniki (na 4 porcje):
- 1/2 szklanki kuskusu
- 1/2 szklanki wrzątku
- 100 g winogron bezpestkowych
- 4 suszone morele
- 10 g suszonej miechunki
- 1 łyżka płatków migdałowych
- kilka orzechów włoskich
- płynny miód do smaku
Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut.
Winogrona kroimy na pół lub cztery części, morele w kostkę, a miechunkę na pół. Pokrojone owoce dodajemy do kuskusu razem z płatkami migdałowymi i orzechami.
Słodzimy do smaku płynnym miodem i ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Roladki z tortilli z marynowanymi winogronami
Składniki:
- 4 placki tortilla
- 100 g naturalnego serka topionego
- 4 liście sałaty
- 4 plastry sera żółtego
- 4 parówki z szynki
- 20 winogron marynowanych
Przygotowanie:
Placki tortilla smarujemy serkiem topionym. Na nim układamy sałatę i ser. Na brzegu każdego placka kładziemy parówkę.
Zewnętrzne brzegi składamy do środka i zwijamy w rulon. Każdy rulon kroimy na 5 części. Na wykałaczki lub pickery nakłuwamy winogrona, a następnie przygotowane roladki.
Układamy na talerzyku lub półmisku i podajemy.