Wiórki kokosowe :
w kokosie znajdują się 3 dziurki , sprawdź jedna z nich jest miękka ,bez problemu przebijesz ją np. korkociągiem , śrubokrętem zrób dziurkę wylej wodę kokosową do szklanki, następnie wsadź kokosa do piekarnika na 30 minut temp. 150 stopni, po tym czasie ,uderz czymś ciężki np. tłuczkiem (ja robię to młotkiem :) Kokos pęknie . Po wystudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na tarce , lub za pomocą obieraczki do warzyw skrobiemy szerokie paski.Przekładamy do szklanego słoiczka i mamy swoje wiórki.
Jedliście kokosowy sernik na zimno ?
Zatem zapraszam do wypróbowania przepisu.
serek mascarpone 200 gram
serek homogenizowany 250 gram
żelatyna 3 łyżki
śmietana kremówka 200 ml.
cukier drobny 1/2 szklanki
woda kokosowa 1/3 szklanki
oraz:
wiórki kokosowe
biszkopty okrągłe
Masa :
Wodę kokosową przecedzam przez sitko , przelewam do rondelka wsypuję żelatynę ,czekam aż napęcznieje ,potem podgrzewam.
Do miski wlewam śmietankę dosypuję cukier i ubijam na sztywno, w międzyczasie dodaję po łyżce mascarpone i serka homogenizowanego ,na koniec cienkim strumieniem wlewam rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę .
Połowę masy przelewam do formy wyłożonej biszkoptami ,następnie układam drugą warstwę biszkoptów i resztę masy, wyrównuję , posypuję uprażonymi wiórkami i schładzam 3 godziny w lodówce.
SMACZNEGO !!!
Rewelacyjnie smakują z bezą i świeżymi truskawkami .
śmietana 30 % 1/2 litra
biała czekolada 200 gram
truskawki świeże 15 sztuk
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
żelatyna 1 łyżka
masło 2 łyżki
wiórki kokosowe
biszkopty podłużne
Sposób przygotowania.
w misce rozpuścić czekoladę ,do rozpuszczonej czekolady dodać masło oraz wlać śmietankę ,mieszać do połączenia się składników,schłodzić ,żelatynę namoczyć i podgrzać ,jak masa zacznie tężeć , zacząć ubijać ,dolewając cienkim strumieniem żelatynę ,oraz ekstrakt , ubijać tak długo aż masa będzie dobrze napowietrzona, połowę masy przelać do naczynia ,którego dno wyłożyłam biszkoptami,truskawki pociąć na plastry,plastry truskawek wciskać w masę ,wstawić do lodówki ,jak masa stężeje wlać pozostałą cześć masy, wierzch deseru posypać wiórkami kokosowymi.