Bardzo lubię sezonowość w kuchni, dlatego zawsze z wielkim zniecierpliwieniem czekam na wiosnę, gdy w sklepach i na bazarkach jest pełno sałaty, rzodkiewek, szczypiorku czy rabarbaru. Na łąkach można znaleźć pokrzywy i mniszek lekarski.
Naleśniki najczęściej przygotowane są z serem białym na słodko, a ja bardzo lubię przygotowywać inne wersje np. z sałatą, pokrzywą czy rabarbarem, lubię jak moje dania są kolorowe.
A teraz przedstawię kilka propozycji na wiosenne naleśniki na słodko i na wytrawnie. Sprawdzą się na obiad, podwieczorek i kolację.
Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka.
Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 pełna szklanka mąki tortowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku
Mus:
40 dag rabarbaru
syrop z mniszka lekarskiego do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop z mniszka lekarskiego do polania
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.
3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.
4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.
6. Smacznego.
Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem i jajkiem.
Naleśniki z pokrzywą? Czemu nie. Robiłam już pizzę i muffinki, teraz przyszła kolej na naleśniki. Pokrzywa w naleśnikach jest lekko wyczuwalna. Ponieważ są bardzo syte przygotowałam je na obiad.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mleka
1 jajko
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
sól do smaku
1 szklanka listków pokrzywy
Dodatkowo:
3 jajka
25 dag sera białego
sól do smaku
5 łyżek śmietany 12 %
olej do smażenia
szczypiorek według uznania
Wykonanie:
1. Listki pokrzywy płuczemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę, powinno nam wyjść 2 kopiaste łyżki masy pokrzywowej.
2. Składniki ciasta miksujemy na gładkie i bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto, dodajemy pokrzywę i dokładnie miksujemy.
3. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
4. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
5. Szczypiorek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
6. Ser biały mieszamy ze śmietaną i solą do smaku.
7. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, posypujemy startym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, następnie zwijamy ruloniki.
8. Naleśniki są gotowe do podania. Smacznego.
Wiosenne naleśniki z zieloną sałatą, twarożkiem i jajkiem.
Gdy nie mamy pomysłu na obiad możemy przygotować oto takie naleśniki. Pyszne i bardzo syte. Nie wymagają dużo pracy i są również tanie w wykonaniu.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mleka
50 ml wody gazowanej
sól do smaku
półtorej szklanki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo:
6 jajek
kilka liści zielonej sałaty
20 dag serka śmietankowego
olej do smażenia
szczypiorek według uznania
Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej gęstości ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrawamy wzdłuż na połówki.
3. Sałatę i szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy. Szczypiorek drobno kroimy.
4. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem, następnie układamy liście sałaty i po dwie połówki jajek, następnie zwijamy w rulonik.
5. Naleśniki kroimy tak, żeby w każdym kawałku był kawałek jajka, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy.
6. Smacznego.
Życzę smacznych inspiracji