Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wyborny obiad – golonko.

Porcja solidnego mięsa dla mężczyzny, szczególnie tego pracującego fizycznie, dodaje energii na cały dzień.

Moi mężczyźni w domu są zwolennikami golonka, ja owszem przepadam, ale nie może być zbyt tłuste. Są różne szkoły jej przygotowania, marynowane i gotowane, marynowane, gotowane a następnie pieczone w piekarniku lub po prostu ugotowane. Zależy kto jakie lubi, u mnie najbardziej przepadają za tym ostatnim – gotowanym. Oczywiście podany z pajda chleba i musztardą.

Oto moje sprawdzone przepisy:

GOTOWANE GOLONKA

2 większe golonka
½ łyżki soli
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
ok 10 ziarenek pieprzu

Golonka przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Włożyć do szybkowara, zalać zimną wodą, tak by zostały przykryte, dodać przyprawy i gotować ok 1h.

GOLONKA W MARYNACIE

4 średniej wielkości golonka
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 szklanka bulionu
1 łyżka soli

Marynata:
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka jarzynki
½ łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki musztardy

Golonka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować 2h. Ugotowane wyjąć do miski, lekko przestudzić.

Gorczycę, jarzynkę i pieprz rozdrobnić w moździerzu, dodać musztardę i wymieszać.

Marynatą natrzeć przestudzone golonka.

Golonka włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, przykryć i piec w temp 180 st C ok 1,5-2h.

GOLONKA W PIWIE

3 golonka
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
10-15 ziarenek pieprzu
łyżka soli

marynata:
kilka ziarenek gorczycy
6 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki

2 liście laurowe
musztarda
2 chochelki rosołu
0,5 butelki piwa

Golonki oczyścić, umyć. Włożyć je do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować 2 godziny do miękkości.

Golonka wyjąć, wystudzić. Zrobić marynatę - gorczyce i ziele angielskie pognieść w moździeżu, wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

Zimne golonka natrzeć marynatą, włożyć do garnka, dodać 2 listki laurowe i włożyć do lodówki na 1h. Golonka położyć do blaszki wyłożonej folia aluminiową.

Golonka posmarować z obu stron musztardą. Posypać pieprzem.

Golonka włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok 2h. Po upływie 1h można temp zwiększyć do 200 st C. Golonka polewać co jakiś czas piwem, rosołem i powstałym sosem.

Wyborny obiad – golonko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak