Moi mężczyźni w domu są zwolennikami golonka, ja owszem przepadam, ale nie może być zbyt tłuste. Są różne szkoły jej przygotowania, marynowane i gotowane, marynowane, gotowane a następnie pieczone w piekarniku lub po prostu ugotowane. Zależy kto jakie lubi, u mnie najbardziej przepadają za tym ostatnim – gotowanym. Oczywiście podany z pajda chleba i musztardą.
Oto moje sprawdzone przepisy:
GOTOWANE GOLONKA
2 większe golonka
½ łyżki soli
3 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
ok 10 ziarenek pieprzu
Golonka przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Włożyć do szybkowara, zalać zimną wodą, tak by zostały przykryte, dodać przyprawy i gotować ok 1h.
GOLONKA W MARYNACIE
4 średniej wielkości golonka
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
1 szklanka bulionu
1 łyżka soli
Marynata:
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka jarzynki
½ łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki musztardy
Golonka włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować 2h. Ugotowane wyjąć do miski, lekko przestudzić.
Gorczycę, jarzynkę i pieprz rozdrobnić w moździerzu, dodać musztardę i wymieszać.
Marynatą natrzeć przestudzone golonka.
Golonka włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, przykryć i piec w temp 180 st C ok 1,5-2h.
GOLONKA W PIWIE
3 golonka
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
10-15 ziarenek pieprzu
łyżka soli
marynata:
kilka ziarenek gorczycy
6 ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
1 szklanka piwa
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 liście laurowe
musztarda
2 chochelki rosołu
0,5 butelki piwa
Golonki oczyścić, umyć. Włożyć je do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować 2 godziny do miękkości.
Golonka wyjąć, wystudzić. Zrobić marynatę - gorczyce i ziele angielskie pognieść w moździeżu, wszystkie składniki ze sobą wymieszać.
Zimne golonka natrzeć marynatą, włożyć do garnka, dodać 2 listki laurowe i włożyć do lodówki na 1h. Golonka położyć do blaszki wyłożonej folia aluminiową.
Golonka posmarować z obu stron musztardą. Posypać pieprzem.
Golonka włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st C i piec ok 2h. Po upływie 1h można temp zwiększyć do 200 st C. Golonka polewać co jakiś czas piwem, rosołem i powstałym sosem.