Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wykorzystanie cebulii w potrawach

Cebula idealnie komponuje się z naszymi potrawami nadając im smaczny charakter. Zapraszam po przepisy na pyszne potrawy a także po syrop z cebuli , który z pewnością się przyda na jesienne przeziębienia.

Cebula jedni na jej widok płaczą inni się radują. I taka właśnie jest cebula. Cebulę można dodać do przeróżnych potraw np. zupy , kremy , dania mięsne czy faszerowane cebule. Cebula ma także wiele właściwości leczniczych a także wartości odżywczych.

Wartości odżywcze i lecznice cebuli :

- zapobiega zakrzepom

- obniża poziom cholesterolu

-zawiera witamina A, C oraz B

- jest źródłem przeciwutleniaczy

- pomaga w walce z przeziębieniem 

Jakie właściwości ma syrop z cebuli , na co jest ?

Taki syrop na jesienniej przeziębienia będzie jak znalazł.Dobry na przeziębienie , katar oraz kaszel .Nieocenione moce spożywania codziennie jednej surowej cebuli przez 2 -3 miesiące powoduje wzrost dobrego cholesterolu HLD a obniża ten zły cholesterol LDL . Cebula pomaga tez w walce z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cukru we krwi oraz zapobiega zwężaniu naczyń krwionośnych .

Syrop z cebuli

Składniki :

- 2 duże cebule

- cukier 3 łyżki

- ocet 1 łyżka

Wykonanie :

Cebulę obrać, następnie pokroić w paski. Do dużego naczynia dać pokrojoną cebulę , cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać.Przykryć i postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin aby cebula puściła sok i cukier się rozpuścił.

Faszerowane cebule z patelni

Faszerowane cebule z patelni - medium

Składniki :

  • cebula 1 duża
     
  • pierś z kurczaka 25 dag
  • ogórek zielony 1/2 
     
  • rzodkiewka 1 
  • papryka marynowana 1/2 szklanki
     
  • szczypiorek
     
  • ser żółty kilka plasterków 
     
  • woda 1/2 szklanki
     
  • sól
     
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wykonanie :

Cebulę obrać przekroić na dwie części. Wydrążamy każdy środek warstwami. Gotowe obsypujemy przyprawami. Mięso z kurczaka ugotować. Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki . Rzodkiewkę oraz ogórka kroimy plasterki. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.  Do wydrążonych środków cebuli nakładamy farsz z każdego produktu po 1/2 dużej łyżki.  Na wierzch dać plasterki kawałki sera żółtego. Gotowe cebule dać na rozgrzaną patelnię i przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do miękkości cebuli . Co jakiś czas można dać troszkę wody.  

Zupa krem cebula z boczkiem

Wykorzystanie cebulii w potrawach

Składniki :

  • cebula około 1 kg 
     
  • ząbki czosnku 3
  • boczek gotowany 20 dag
  • serek topiony 1 większy
  • bulion 1 l
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat
  • Kucharek - uniwersalna
  • olej 1/2 szklanki
  • pietruszka korzeń 1
  • marchewka 1 

Wykonanie :

Cebulę obieramy myjemy i kroimy w kostkę . Pokrojoną cebulą dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem . Lekko podsmażamy z pokrojonym czosnkiem . Do większego garnka dajemy bulion , dodajemy podsmażoną cebulkę , pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę w kostkę. Wszystko razem gotujemy około 20 minut.  Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni.  Pod sam koniec dodajemy podsmażony boczek oraz podsmażony boczek i jeszcze gotujemy kilka minut na małym ogniu. Gotową zupę blendujemy do powstania kremu całość doprawiamy przyprawami do smaku według uznania. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kilkoma kosteczkami podsmażonego boczku .

 

MonikaW 08.10.2016 16:32
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak