Cebula jedni na jej widok płaczą inni się radują. I taka właśnie jest cebula. Cebulę można dodać do przeróżnych potraw np. zupy , kremy , dania mięsne czy faszerowane cebule. Cebula ma także wiele właściwości leczniczych a także wartości odżywczych.
Wartości odżywcze i lecznice cebuli :
- zapobiega zakrzepom
- obniża poziom cholesterolu
-zawiera witamina A, C oraz B
- jest źródłem przeciwutleniaczy
- pomaga w walce z przeziębieniem
Jakie właściwości ma syrop z cebuli , na co jest ?
Taki syrop na jesienniej przeziębienia będzie jak znalazł.Dobry na przeziębienie , katar oraz kaszel .Nieocenione moce spożywania codziennie jednej surowej cebuli przez 2 -3 miesiące powoduje wzrost dobrego cholesterolu HLD a obniża ten zły cholesterol LDL . Cebula pomaga tez w walce z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cukru we krwi oraz zapobiega zwężaniu naczyń krwionośnych .
Syrop z cebuli
Składniki :
- 2 duże cebule
- cukier 3 łyżki
- ocet 1 łyżka
Wykonanie :
Cebulę obrać, następnie pokroić w paski. Do dużego naczynia dać pokrojoną cebulę , cukier oraz ocet. Wszystko dokładnie wymieszać.Przykryć i postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin aby cebula puściła sok i cukier się rozpuścił.
Faszerowane cebule z patelni
Składniki :
-
cebula 1 duża
-
pierś z kurczaka 25 dag
-
ogórek zielony 1/2
-
rzodkiewka 1
-
papryka marynowana 1/2 szklanki
-
szczypiorek
-
ser żółty kilka plasterków
-
woda 1/2 szklanki
-
sól
-
Pieprz czarny- MŁYNEK
Wykonanie :
Cebulę obrać przekroić na dwie części. Wydrążamy każdy środek warstwami. Gotowe obsypujemy przyprawami. Mięso z kurczaka ugotować. Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki . Rzodkiewkę oraz ogórka kroimy plasterki. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Do wydrążonych środków cebuli nakładamy farsz z każdego produktu po 1/2 dużej łyżki. Na wierzch dać plasterki kawałki sera żółtego. Gotowe cebule dać na rozgrzaną patelnię i przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu do miękkości cebuli . Co jakiś czas można dać troszkę wody.
Zupa krem cebula z boczkiem
Składniki :
-
cebula około 1 kg
-
ząbki czosnku 3
-
boczek gotowany 20 dag
-
serek topiony 1 większy
-
bulion 1 l
-
sól
-
czarny pieprz mielony Prymat
-
Kucharek - uniwersalna
-
olej 1/2 szklanki
-
pietruszka korzeń 1
-
marchewka 1
Wykonanie :
Cebulę obieramy myjemy i kroimy w kostkę . Pokrojoną cebulą dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem . Lekko podsmażamy z pokrojonym czosnkiem . Do większego garnka dajemy bulion , dodajemy podsmażoną cebulkę , pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę w kostkę. Wszystko razem gotujemy około 20 minut. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Pod sam koniec dodajemy podsmażony boczek oraz podsmażony boczek i jeszcze gotujemy kilka minut na małym ogniu. Gotową zupę blendujemy do powstania kremu całość doprawiamy przyprawami do smaku według uznania. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz kilkoma kosteczkami podsmażonego boczku .