Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wypiekanie na drugie śniadanie

O tym, że śniadanie jest ważne wiedzą wszyscy, więc powinno być syte i smaczne. Drugie śniadanie najczęściej jadamy w pracy, czy szkole, jednak nie zawsze zabieramy ze sobą kanapki.

O tym, że śniadanie jest ważne wiedzą wszyscy, więc powinno być syte i smaczne. Drugie śniadanie najczęściej jadamy w pracy, czy szkole, jednak nie zawsze zabieramy ze sobą posiłek z domu.

W takiej sytuacji często sięgamy po kupione po drodze drożdżówki, bułki, czy mini pizze. Nie od dziś jednak wiadomo, że wypieki z piekarni posiadają w składzie różne polepszacze, więc warto się dobrze zastanowić, czy aby na pewno warto je kupić.

W domowym zaciszu z powodzeniem można przygotować wypieki, które sprawdzą się doskonale w roli drugiego śniadania, jednak będziemy mieli pełną kontrolę nad tym, co się w nich znajduje.

Przygotowane w domu drożdżówki, są o wiele lepsze niż kupione w piekarni, więc warto poświęcić trochę czasu, by przygotować domownikom smaczne śniadanie do pracy, czy szkoły.

Na drugie śniadanie chętnie przygotowuję:

Rogaliki na maślance (przepis) - smakują doskonale posmarowane samym masłem, ale przed pieczeniem można je dowolnie nadziać.

Wypiekanie na drugie śniadanie

 

Mini pizze z papryką i chorizo

Wypiekanie na drugie śniadanie

Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 150 g chorizo
  • 150 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka suszonej bazylii

 

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy posiekaną cebulę, trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.

Pieczemy 10 minut w 180ºC.

 

Szneki z glancem (przepis) - czyli popularne drożdżówki z kruszonką i lukrem.

Wypiekanie na drugie śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak