O tym, że śniadanie jest ważne wiedzą wszyscy, więc powinno być syte i smaczne. Drugie śniadanie najczęściej jadamy w pracy, czy szkole, jednak nie zawsze zabieramy ze sobą posiłek z domu.
W takiej sytuacji często sięgamy po kupione po drodze drożdżówki, bułki, czy mini pizze. Nie od dziś jednak wiadomo, że wypieki z piekarni posiadają w składzie różne polepszacze, więc warto się dobrze zastanowić, czy aby na pewno warto je kupić.
W domowym zaciszu z powodzeniem można przygotować wypieki, które sprawdzą się doskonale w roli drugiego śniadania, jednak będziemy mieli pełną kontrolę nad tym, co się w nich znajduje.
Przygotowane w domu drożdżówki, są o wiele lepsze niż kupione w piekarni, więc warto poświęcić trochę czasu, by przygotować domownikom smaczne śniadanie do pracy, czy szkoły.
Na drugie śniadanie chętnie przygotowuję:
Rogaliki na maślance (przepis) - smakują doskonale posmarowane samym masłem, ale przed pieczeniem można je dowolnie nadziać.
Mini pizze z papryką i chorizo
Składniki (na 6 sztuk):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 1 mała czerwona papryka
- ok. 150 g chorizo
- 150 g sera żółtego
- 6 łyżek ketchupu
- 1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy posiekaną cebulę, trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.
Pieczemy 10 minut w 180ºC.
Szneki z glancem (przepis) - czyli popularne drożdżówki z kruszonką i lukrem.