Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wypieki drożdżowe

Ciasta drożdżowe zaliczamy do ciast bardziej pracochłonnych, jednakże jego smak nam to wynagradza.

Wiele osób jest zdania, że nie podejmują się upieczenia ciasta drożdżowego gdyż zwyczajnie im nie wychodzi. Ja jestem zdania, że należy się nie poddawać, lecz próbować. Ciasto to wcale nie jest trudne do wykonania.

Przy cieście drożdżowym podstawą jest by składniki miały pokojowa temperaturę a drożdże były świeże, dobrej jakości. Podczas wyrastania ciasto nie może stać w przeciągu, lecz w ciepłym pomieszczeniu.

Najczęściej piekę placek drożdżowy z owocami, w okresie letnim oczywiście wybieram sezonowe owoce które aktualnie mam dostępne w ogrodzie, zimą głównie z budyniem.

Kocham również drożdżowe kluski na parze, przepis babciny, 2-letni synek bardzo je lubi, a to właśnie dzieci najbardziej szczerze oceniają czy coś im smakuje.

Z ciasta drożdżowego robię również rogaliki, ciasto do pizzy czy tez pizzerinek.

Cenię sobie wypieki drożdżowe za to, że nie tylko są dużo zdrowsze, ale również dłużej utrzymują swoją świeżość.

PLACEK DROŻDŻOWY Z BUDYNIEM/ Z OWOCAMI

Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 1/2 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 8 dag margaryny
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli

Posypka:
- 20 dag mąki
- 5 łyżek cukru
- 12,5 dag margaryny

Budyń:
- 1 l mleka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki tortowej

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem. Sporządzić krem budyniowy (lub wg uznania można ugotować 3 budynie śmietankowe) Odlać szklankę mleka (resztę mleka zagotować) i dodać do niego: 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować, przestudzić. Wylać do blachy. Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić. Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na budyń. Wysypać na to pokruszoną posypkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min. Wypieki drożdżowe

ROGALIKI DROŻDŻOWE

- 1 kostka margaryny
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 5 dag drożdży
- marmolada
- cukier puder do posypania
- 1/2 szklanki schłodzonego mleka

Margaryna + cukier + żółtka + cukier waniliowy utrzeć. Drożdże rozpuścić w schłodzonym mleku i wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę i razem wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu ciasto przerobić i podzielić na 4 części. Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika. Piec 25min w temp 180st C.

Wypieki drożdżowe

PIZZA DOMOWA

2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki drożdży (5 dag)
1/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki letniego mleka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 jajko
szczypta soli
ketchup

ok 10 pieczarek
2 pomidory
boczek lub szynka
20 dag sera do krajania
zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz

W garnuszku/misce drożdże zasypać cukrem, pozostawić na chwilę, dodać letnie mleko i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia (ok.15min). Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wodę, olej, i jajko oraz wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić. Zrobić z ciasta kulę i umieścić w misce do wyrośnięcia na ok 15min. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w plastry. Pieczarki i szynkę/boczek również pokroić w plasterki.Ser do krajania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować na blaszce, posmarować cienko z wierzchu ketchupem. Na pizzę nałożyć boczek, pieczarki, pomidor, potarty ser do krajania. Posypać ziołami. Piec ok 20 min w 180 st C. Wypieki drożdżowe

BABCINE KLUSKI NA PARZE

60 dag mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
5 dag drożdży
ok 2 szklanki mleka
1/4 kostki margaryny
11 łyżek cukru

masło do roztopienia
cukier
cynamon

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. 0,5 szklanki mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać. Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min. W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szklanki mleka podgrzać. Jajka rozmieszać. Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze. Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min. Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min. Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem.

Wypieki drożdżowe

DROŻDŻÓWKI Z ORZECHAMI

1 kg mąki
10 dag drożdży
1 szklanka mleka
10 łyżek cukru
10 dag margaryny
1 jajko + 1 żółtko
szczypta soli

Nadzienie:
Zmielone orzechy włoskie
miód do smaku

Drożdże rozpuścić w 1 szklance letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Orzechy połączyć z miodem. Rękoma urywać ciasto, rozwałkować, nałożyć masę orzechową i zwinąć. Pokroić na kawałki ok 4-5cm. Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 25-30 min w temp 180 st C.

Wypieki drożdżoweZachęcam do drożdżowych wypieków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak