Jabłka najczęściej używam jako nadzienia do ciast, gdyż bardzo je lubię w takiej postaci. Synkowi znów przygotowuję kompoty i uwielbia również je w postaci surowej, jako przekąska do pochrupania.
Jednym z moich ulubionych ciast jest KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM:
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej
Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
6-8 łodyg rabarbaru
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku. Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku). Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
Kolejną propozycją słodkiego wypieku jest CIASTO Z BAKALIAMI Z KREMEM Z KWAŚNEGO MLEKA. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne w smaku:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 5 jabłek pokrojonych w średniej wielkości kostkę
3/4 szklanki oleju
15 dag rodzynek
15 dag zmielonych orzechów
2-3 łyżeczki cynamonu
Krem z kwaśnego mleka:
1 szklanka kwaśnego mleka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz rodzynki. Wymieszać i wylać do blaszki o wymiarach 24x34cm, wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.
Krem: Margarynę i cukier utrzeć do białości, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!). Krem wyłożyć na upieczonym zimnym cieście. Polać polewą czekoladową.
Gdy nie mamy zbyt wiele czasu polecam upiec DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI DO ODRYWANIA:
Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka
0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko
Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody
Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko, przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C. Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą.
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI
Biszkopt z 4 jaj
ok 8 jabłek
brzoskwinie z kompotu lub z puszki
kokos do dekoracji
ok 6 łyżek cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
cynamon
polewa czekoladowa lub własny zrobiony lukier
Upiec biszkopt z 4 jaj. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobniejsze kawałki - wrzucić do rondelka, podgrzewać na palniku do czasu aż powstanie masa jabłkowa, pod koniec dodać cukier i cynamon do smaku. W czasie podgrzewania dodać do jabłek pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zwinąć biszkopt za pomocą ręcznika. Delikatnie po chwili rozwinąć roladę i nałożyć przestygniętą masę jabłkową. Zwinąć ponownie. Roladę polać z wierzchu polewą czekoladową i posypać kokosem.
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI
- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cynamon
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 kg jabłek (lub jabłka ze słoika, można wybrać np jabłka z brzoskwiniami)
Polewa cytrynowa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
ok 2 łyżeczki soku z cytryny
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody. Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę o wymiarach wymiary blaszki: 24 x 34 (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Piec ok 50min-1h w 180st C. Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce.