Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wypieki z jabłkami

Jabłka to jedne z ulubionych owoców mojej rodziny. Jak dla mnie najsmaczniejsze są w ciastach.

Jabłka najczęściej używam jako nadzienia do ciast, gdyż bardzo je lubię w takiej postaci. Synkowi znów przygotowuję kompoty i uwielbia również je w postaci surowej, jako przekąska do pochrupania.

Jednym z moich ulubionych ciast jest KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I RABARBAREM:

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej

Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
6-8 łodyg rabarbaru

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Ponakłuwać widelcem. Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku. Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku). Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem. Wypieki z jabłkami

Kolejną propozycją słodkiego wypieku jest CIASTO Z BAKALIAMI Z KREMEM Z KWAŚNEGO MLEKA. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto jest wilgotne w smaku:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 5 jabłek pokrojonych w średniej wielkości kostkę
3/4 szklanki oleju
15 dag rodzynek
15 dag zmielonych orzechów
2-3 łyżeczki cynamonu

Krem z kwaśnego mleka:
1 szklanka kwaśnego mleka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz rodzynki. Wymieszać i wylać do blaszki o wymiarach 24x34cm, wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.

Krem: Margarynę i cukier utrzeć do białości, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!). Krem wyłożyć na upieczonym zimnym cieście. Polać polewą czekoladową. Wypieki z jabłkami

Gdy nie mamy zbyt wiele czasu polecam upiec DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI DO ODRYWANIA:

Ciasto na drożdżówki:
2 szklanki mąki pszennej
70g masła stopionego
0,5 szklanki mleka
15g drożdży
3 łyżki cukru
2 żółtka

0,5l słoik musu jabłkowego
1 większe jabłko

Polewa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki gorącej wody

Sporządzić zaczyn drożdżowy: w misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę pszenną, masło, resztę mleka i cukru i żółtka, wyrobić. Ciasto odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na prostokąt, na wierzch nałożyć mus jabłkowy oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko, przeciąć wzdłuż na pół. Płaty ciasta zwinąć jak roladę i kroić na kawałki. Kawałki ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego, a wierzchy posmarować białkiem. Piec ok 30-40 min w temp 180 st C. Sporządzić polewę: składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przestudzone drożdżówki polać polewą. Wypieki z jabłkami

ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI

Biszkopt z 4 jaj
ok 8 jabłek
brzoskwinie z kompotu lub z puszki
kokos do dekoracji
ok 6 łyżek cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
cynamon
polewa czekoladowa lub własny zrobiony lukier

Upiec biszkopt z 4 jaj. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobniejsze kawałki - wrzucić do rondelka, podgrzewać na palniku do czasu aż powstanie masa jabłkowa, pod koniec dodać cukier i cynamon do smaku. W czasie podgrzewania dodać do jabłek pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zwinąć biszkopt za pomocą ręcznika. Delikatnie po chwili rozwinąć roladę i nałożyć przestygniętą masę jabłkową. Zwinąć ponownie. Roladę polać z wierzchu polewą czekoladową i posypać kokosem. Wypieki z jabłkami

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI

- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cynamon
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 kg jabłek (lub jabłka ze słoika, można wybrać np jabłka z brzoskwiniami)

Polewa cytrynowa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
ok 2 łyżeczki soku z cytryny

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody. Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę o wymiarach wymiary blaszki: 24 x 34 (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Piec ok 50min-1h w 180st C. Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce. Wypieki z jabłkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak