Ciasta wytrawne to doskonałe rozwiązanie na sycący obiad czy gorącą kolację. Smakują na zimno jak i na gorąco. Lubicie takie ciasta? Przygotowujecie czasami? Zapraszam do zapoznania się z moimi propozycjami na takie ciasta.
Wytrawne ciasta można przygotować na kruchym cieście, drożdżowym czy półfrancuskim. Nadzienie może być dowolne, warzywne, serowe czy nawet z pasztetu. Przyprawiamy według uznania, ja osobiście bardzo lubię dużą ilość aromatycznych ziół i przypraw. A jak jest u Was? Wytrawne ciasta można podawać od razu po przygotowaniu, ale również dobrze smakują na zimno. Można podać udekorowane ketchupem. Przygotowane ciasto podajemy na obiad, ciepłą kolację lub na przekąskę. Jak kto woli.
A teraz zapraszam do przeglądu moich przepisów. Może któryś wpadnie Wam w oko i przygotowujecie. A ja życzę Wam smacznego.
Moje propozycje takich ciast:
Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi.
Bardzo lubię takie wytrawne ciasta, idealne na letni obiad. Pyszna masa serowa zapieczona w kruchym cieście, do tego pachnące pomidorki. Ponieważ ser feta jest słony masy serowej już nie solimy. Ciasto serowe smakuje również na zimno. Możemy podać je z ulubioną sałatką lub udekorowane ketchupem. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12 %
2 ząbki czosnku
30 dag sera feta ( ja użyłam półtłustego )
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania formy
listki bazylii do dekoracji
25 dag pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, posmarowanej masłem. Z ciasta również formujemy kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Ser feta, śmietanę, jajka i obrany czosnek przekładamy do miski, następnie za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy bazylię, pieprz i koperek, mieszamy.
3. Masę serową wylewamy na ciasto. Pomidorki koktajlowe myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na masie serowej.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej.
5. Smacznego.
Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym.
Przepis znalazłam w starym zeszycie, oczywiście wprowadziłam do niego własne zmiany. Jest to pyszna propozycja na obiad. Warzywa zapieczone w masie śmietanowej są pyszne. Ciasto drożdżowe sprawia, że danie jest bardziej syte. Smakuje również na zimno. Polecam na obiad lub kolację. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka masła lub margaryny
Farsz:
40 dag marchewki
40 dag selera
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
20 dag sera żółtego
półtorej szklanki śmietany 12 %
2 jajka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.
Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, następnie wrzucamy marchewkę i seler, całość smażymy do miękkości. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, starty ser i zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
3. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy), następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.
4. Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy.
5. Na ciasto wykładamy farsz.
6. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Smacznego.
Krucha tarta z marchewką.
Taka tarta będzie świetną propozycją na bezmięsny obiad. Marchewki zostały zapieczone w masie śmietanowo-jajecznej, do tego kruche ciasto. Tarta jest bardzo syta. Smakuje na gorąco i na zimno. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 12 %
Nadzienie:
1 kg marchewki
1 pełna szklanka śmietany 12 %
4 jajka
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie według uznania
natka pietruszki według uznania
5 dag sera żółtego
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
masło do posmarowania foremki
mąka pszenna do posypania stolnicy
natka pietruszki
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką,formujemy również brzeg z ciasta. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułka tartą. Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w słupki, zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, odcedzamy i lekko studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i starty o dużych oczkach ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
3. Na przygotowane ciasto wykładamy marchewkę i zalewamy przygotowaną masą.
4. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa ładnie się zapiecze.
5. Tartę wyjmujemy z formy, kroimy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Półfrancuska rolada z pasztetem.
Bardzo smaczna rolada z wykorzystaniem pasztetu. Możemy ją podać na zimno jak i na gorąco. Idealna na przekąskę. Możemy ją również przygotować dla gości. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
12,5 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 %
Farsz:
20 dag pasztetu wieprzowego
1 średnia cebula
olej do smażenia
suszony majeranek ( około pół łyżeczki )
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
1 jajko do posmarowania
kminek
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy,smażymy do miękkości i zrumienienia. Studzimy, następnie dodajemy z majerankiem do pasztetu i dokładnie mieszamy.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Następnie na cieście rozsmarowujemy pasztet.
4. Następnie ciasto zawijamy jak roladę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Roladę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6. Upieczoną roladę studzimy i kroimy. Smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.