Galaretki - galaretkowa konsystencja , która powstaje dzięki właściwością żelującym np. żelatyny. Galaretki na słono i słodko przygotowujemy zawsze na zimno , ponieważ pod wpływem ciepła się upłynniają. Galaretki słodkie są na bardzo znane ale dzisiaj zapraszam w podróż z wytrawnymi galaretkami , które można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa czy warzyw. Takie galaretki są bardzo fajnym i oryginalnym pomysłem na różnego rodzaju przyjęcia , imprezy czy inne okoliczności.
Zbiór smacznych przepisów - galaretki wytrawne
Galaretki na nóżkach wieprzowych
Składniki :
- nóżki wieprzowe 2
- filety drobiowe 1
- marchew 2
- cebula 1
- jajka ugotowane na twardo 2
- pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- natka pietruszki
- pietruszka 1 korzeń
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- sól
- pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Nóżki wieprzowe oraz fileta opłukujemy i przekładamy do większego garnka wlać wodę wrzucić pokrojoną marchewkę ,cebulę , oraz natkę pietruszki i korzeń pietruszki . Całość gotujemy do miękkości .Po ugotowaniu obrać mięso włożyć do pojemników ugotować jajka obrać przekroić na pół i dać też do pojemników oraz po trzy pomidorki koktajlowe . Następnie wszystko zalać pozostałym po mięsie rosołem . Gotowe galaretki wstawiamy do lodówki do stężenia .
Galaretki z kurczakiem
Składniki :
• filet z kurczaka 1
• ćwiartki z kurczaka 2
• marchew 1 duża
• groszek konserwowy 1/2 puszki
• ziele angielskie 2 sztuki
• żelatyna 1 opakowanie 20 g
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• seler konserwowy 7 łyżek
Wykonanie :
Mięso myjemy . Po umyciu dajemy do większego garnka. Dajemy wodę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy sól , ziele angielskie oraz pieprz czarny. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę i dajemy do wywaru. Do tego dajemy groszek konserwowy oraz seler. Całość doprawiamy na ostro. Wszystko mieszamy dodajemy żelatynę i mieszamy. Wszystko dajemy do małych pojemniczków plastikowych i studzimy. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia galaretek.
Rolada galaretkowa
Składniki :
- filet z kurczaka 3
- ćwiartki z kurczaka 4
- marchew 1 duża
- groszek konserwowy 1/2 puszki
- ziele angielskie 2 sztuki
- żelatyna 1 opakowanie 20 g
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- makaron nitki 5 łyżek
- kukurydza 5 łyżek
Wykonanie :
Mięso myjemy . Po umyciu dajemy do większego garnka. Dajemy wodę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy sól , ziele angielskie oraz pieprz czarny. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę i dajemy do wywaru. Do tego dajemy groszek konserwowy , kukurydza oraz ugotowany wcześniej makaron. Całość doprawiamy. Wszystko mieszamy dodajemy żelatynę i mieszamy. Do większej butelki dajemy całość i zakręcamy butelkę. Butelkę kładziemy na leżąco . Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia galaretek.