Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wytrawne galaretki

Dzisiaj zapraszam na trochę inną wersję galaretek ale równie bardzo smaczną jakimi są galaretki wytrawne.

Galaretki - galaretkowa konsystencja , która powstaje dzięki właściwością żelującym np. żelatyny. Galaretki na słono i słodko przygotowujemy zawsze na zimno , ponieważ pod wpływem ciepła się upłynniają. Galaretki słodkie są na bardzo znane ale dzisiaj zapraszam w podróż z wytrawnymi galaretkami , które można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa czy warzyw. Takie galaretki są bardzo fajnym i oryginalnym pomysłem na różnego rodzaju przyjęcia , imprezy czy inne okoliczności.

 

Zbiór smacznych przepisów - galaretki wytrawne

Galaretki na nóżkach wieprzowych

Wytrawne galaretki

Składniki :

  • nóżki wieprzowe 2
  • filety drobiowe 1 
  • marchew 2 
  • cebula 1 
  • jajka ugotowane na twardo 2 
  • pomidorki koktajlowe kilka sztuk 
  • natka pietruszki
  • pietruszka 1 korzeń
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • sól
  • pieprz biały Prymat

 Wykonanie :

Nóżki wieprzowe oraz fileta opłukujemy i przekładamy do większego garnka wlać wodę wrzucić pokrojoną marchewkę ,cebulę , oraz natkę pietruszki i korzeń pietruszki . Całość gotujemy do miękkości .Po ugotowaniu obrać mięso włożyć do pojemników ugotować jajka obrać przekroić na pół i dać też do pojemników oraz po trzy pomidorki koktajlowe . Następnie wszystko zalać pozostałym po mięsie rosołem . Gotowe galaretki wstawiamy do lodówki do stężenia .

Galaretki z kurczakiem

Wytrawne galaretki

Składniki :

• filet z kurczaka 1
• ćwiartki z kurczaka 2
• marchew 1 duża
• groszek konserwowy 1/2 puszki
• ziele angielskie 2 sztuki
• żelatyna 1 opakowanie 20 g
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• seler konserwowy 7 łyżek

Wykonanie :

Mięso myjemy . Po umyciu dajemy do większego garnka. Dajemy wodę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy sól , ziele angielskie oraz pieprz czarny. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę i dajemy do wywaru. Do tego dajemy groszek konserwowy oraz seler. Całość doprawiamy na ostro. Wszystko mieszamy dodajemy żelatynę i mieszamy. Wszystko dajemy do małych pojemniczków plastikowych i studzimy. Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia galaretek.

Rolada galaretkowa

Wytrawne galaretki

Składniki :

  • filet z kurczaka 3 
  • ćwiartki z kurczaka 4
  • marchew 1 duża
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • żelatyna 1 opakowanie 20 g
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • makaron nitki 5 łyżek
  • kukurydza 5 łyżek

Wykonanie :

Mięso myjemy . Po umyciu dajemy do większego garnka. Dajemy wodę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy sól , ziele angielskie oraz pieprz czarny. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę i dajemy do wywaru. Do tego dajemy groszek konserwowy , kukurydza oraz ugotowany wcześniej makaron. Całość doprawiamy. Wszystko mieszamy dodajemy żelatynę i mieszamy. Do większej butelki dajemy całość i zakręcamy butelkę. Butelkę kładziemy na leżąco . Odkładamy w chłodne miejsce do stężenia galaretek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak