Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Z babcinego zeszytu-ciasteczka.

Chyba każdy z nas ma swoje ulubione smaki z dzieciństwa, najczęściej są to słodkości. Nie da się ukryć, że nasze babcie wypiekały najlepsze ciasteczka na świecie. Proste i bardzo pyszne.

Chyba każdy z nas ma swoje ulubione smaki z dzieciństwa, najczęściej są to słodkości. Nie da się ukryć, że nasze babcie wypiekały najlepsze ciasteczka na świecie. Proste i bardzo pyszne.

Nasze babcie potrafiły upiec najlepsze ciasteczka na świecie, powstawały one najczęściej z niczego i często były pieczone w piecu opalanym na drewno. Z ulubionych ciasteczek pamiętam amoniaczki, smalcówki, grzebyczki i pyszne wafelki bez pieczenia. Ciasteczka najczęściej były wypiekane na ,,oko'' z tego co nasze babcie miały w swoich zapasach. Przepisy, które pamiętam trochę zmodyfikowałam i nie piekę ich na ,,oko'', ale idealnie oddają smak dzieciństwa. Podawane ze szklanką mleka lub kakao są najlepsze. Zapraszam do przepisów. Może i Wy znacie któryś z nich. Może i Wam kojarzą się z dzieciństwem.

 

Przepisy na ciasteczka:

Amoniaczki.

Kto nie próbował jeszcze takich ciasteczek to bardzo je polecam. Są niezwykle pyszne, mnie osobiście kojarzą się z dzieciństwem.

Z babcinego zeszytu-ciasteczka.
Składniki:


Ciasto:

1 kg mąki pszennej

10 dag smalcu

15 dag masła lub margaryny

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietany 12 %

3 jajka

2 łyżeczki amoniaku

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

1 białko

cukier kryształ

mąka do podsypania


Wykonanie:


1. Masło i smalec przekładamy do garnka, roztapiamy i studzimy.


2. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, roztopione masło ze smalcem i zagniatamy gładkie ciasto.


3. Ciasto wałkujemy i foremkami wykrawamy ciasteczka.


4. Każde ciasteczko smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone studzimy.


6. Gotowe i smacznego.

 

Smalcówki.

Zaletą tych ciasteczek jest to, że ciasto nie musi wyrastać, a wadą, że bardzo szybko po upieczeniu znikają. Dlatego zawsze piekę dużą porcję z jednego kilograma mąki.

Smalcówki są pyszne i półkruche. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)

Z babcinego zeszytu-ciasteczka.
Składniki:

1 kg mąki tortowej

4 jajka

2 kostki smalcu ( 40 dag )

1 szklanka śmietany 12 %

10 dag drożdży

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


dodatkowo;

dowolna marmolada

cukier puder do posypania


Wykonanie:


1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem.


2. Następnie z wszystkich składników zagniatamy ciasto.


3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w pasy o boku około 8 cm. Na brzeg nakładamy marmoladę, zwijamy rulonik i odcinamy. Tak postępujemy z resztą ciasta. Ciasteczka układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190.


4. Upieczone smalcówki oprószamy cukrem pudrem.


5. Smacznego.

 

Półfrancuskie grzebyki.

Smakowite drożdżowe ciasteczka,jeszcze ciepłe znikają z talerza.

Z babcinego zeszytu-ciasteczka.

Składniki:
1 kilogram mąki pszennej

2 kostki masła lub margaryny (razem 50 dag )

1 szklanka śmietany 12 %

1 kostka drożdży (10 dag )

2 całe jajka

2 żółtka

4 łyżki cukru


dodatkowo:

twarda marmolada

2 białka

cukier kryształ

mąka do podsypania


Wykonanie:


1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z margarynami, dodajemy jajka, żółtka i roztarte drożdże. Następnie zagniatamy ciasto. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie od razu wyrabiamy grzebyki i pieczemy.

 

2. Na stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, nakładamy na środek marmoladę, składamy na pół i zlepiamy. Nacinamy z jednej strony formując grzebyk. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.

 

3. Pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

 

4. Gotowe i smacznego.

 

Domowe wafelki.

Z babcinego zeszytu-ciasteczka.
Składniki:

1 litr mleka

2 szklanki cukru

1 opakowanie wafli (5 tafli)


Wykonanie:


1. Mleko gotujemy z cukrem około 2 godziny, aż zgęstnieje i powstanie gęsta, lekko brązowa masa. Podczas gotowania często mieszamy, natomiast pod koniec gotowania masę mieszamy już cały czas. Pilnujemy żeby masa nie wykipiała i nie przypaliła się.


2. Gorącą masą przekładamy tafle wafli. Następnie przełożony wafel przykładamy czymś ciężkim i zostawiamy na pół godzinki do stężenia.


3. Po tym czasie kroimy i smacznego.


Smacznych inspiracji życzę.

 

Babeczka35 31.08.2017 07:17
To super Elu, trzeba powracać do takich przepisów:)
bietka 29.08.2017 16:11
ja również mam dużo takich przepisów i często do nich wracam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak