Chyba każdy z nas ma swoje ulubione smaki z dzieciństwa, najczęściej są to słodkości. Nie da się ukryć, że nasze babcie wypiekały najlepsze ciasteczka na świecie. Proste i bardzo pyszne.
Nasze babcie potrafiły upiec najlepsze ciasteczka na świecie, powstawały one najczęściej z niczego i często były pieczone w piecu opalanym na drewno. Z ulubionych ciasteczek pamiętam amoniaczki, smalcówki, grzebyczki i pyszne wafelki bez pieczenia. Ciasteczka najczęściej były wypiekane na ,,oko'' z tego co nasze babcie miały w swoich zapasach. Przepisy, które pamiętam trochę zmodyfikowałam i nie piekę ich na ,,oko'', ale idealnie oddają smak dzieciństwa. Podawane ze szklanką mleka lub kakao są najlepsze. Zapraszam do przepisów. Może i Wy znacie któryś z nich. Może i Wam kojarzą się z dzieciństwem.
Przepisy na ciasteczka:
Amoniaczki.
Kto nie próbował jeszcze takich ciasteczek to bardzo je polecam. Są niezwykle pyszne, mnie osobiście kojarzą się z dzieciństwem.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dag smalcu
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 12 %
3 jajka
2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 białko
cukier kryształ
mąka do podsypania
Wykonanie:
1. Masło i smalec przekładamy do garnka, roztapiamy i studzimy.
2. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, roztopione masło ze smalcem i zagniatamy gładkie ciasto.
3. Ciasto wałkujemy i foremkami wykrawamy ciasteczka.
4. Każde ciasteczko smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone studzimy.
6. Gotowe i smacznego.
Smalcówki.
Zaletą tych ciasteczek jest to, że ciasto nie musi wyrastać, a wadą, że bardzo szybko po upieczeniu znikają. Dlatego zawsze piekę dużą porcję z jednego kilograma mąki.
Smalcówki są pyszne i półkruche. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
1 kg mąki tortowej
4 jajka
2 kostki smalcu ( 40 dag )
1 szklanka śmietany 12 %
10 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo;
dowolna marmolada
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem.
2. Następnie z wszystkich składników zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w pasy o boku około 8 cm. Na brzeg nakładamy marmoladę, zwijamy rulonik i odcinamy. Tak postępujemy z resztą ciasta. Ciasteczka układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190.
4. Upieczone smalcówki oprószamy cukrem pudrem.
5. Smacznego.
Półfrancuskie grzebyki.
Smakowite drożdżowe ciasteczka,jeszcze ciepłe znikają z talerza.
Składniki:
1 kilogram mąki pszennej
2 kostki masła lub margaryny (razem 50 dag )
1 szklanka śmietany 12 %
1 kostka drożdży (10 dag )
2 całe jajka
2 żółtka
4 łyżki cukru
dodatkowo:
twarda marmolada
2 białka
cukier kryształ
mąka do podsypania
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Mąkę siekamy z margarynami, dodajemy jajka, żółtka i roztarte drożdże. Następnie zagniatamy ciasto. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie od razu wyrabiamy grzebyki i pieczemy.
2. Na stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, nakładamy na środek marmoladę, składamy na pół i zlepiamy. Nacinamy z jednej strony formując grzebyk. Smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem kryształem.
3. Pieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
4. Gotowe i smacznego.
Domowe wafelki.
Składniki:
1 litr mleka
2 szklanki cukru
1 opakowanie wafli (5 tafli)
Wykonanie:
1. Mleko gotujemy z cukrem około 2 godziny, aż zgęstnieje i powstanie gęsta, lekko brązowa masa. Podczas gotowania często mieszamy, natomiast pod koniec gotowania masę mieszamy już cały czas. Pilnujemy żeby masa nie wykipiała i nie przypaliła się.
2. Gorącą masą przekładamy tafle wafli. Następnie przełożony wafel przykładamy czymś ciężkim i zostawiamy na pół godzinki do stężenia.
3. Po tym czasie kroimy i smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.