Mam kilka przepisów, które nieodzownie kojarzą mi się z dzieciństwem. Myślę, że tak samo jest u Was. Do dziś wspominam smak proziaków pieczonych na blasze na piecu opalanym drewnem. A jak jest u Was? Pamiętacie jakieś smaki? Macie takie przepisy.
Proziaki to moje ulubione placki, dawniej były pieczone na piecu opalanym drewnem, kładzione wprost na blachę, gdy się piekły nie można było się doczekać kiedy będą gotowe, smak i zapach wyjątkowy. Ja teraz proziaki piekę też na blasze, ale w piekarniku i taki przepis Wam przedstawiam, troszkę taki zmieniony, ale również pyszny. Pamiętam również podpłomyki, cieniutkie placki z ciasta pierogowego, również były pieczone na blasze, ja teraz smażę je na patelni na oleju, taka moja mała zmiana. Są pyszne i chrupiące, można je przygotować jak zostanie nam ciasta z robienia pierogów, wtedy nic się nie zmarnuje, można je również usmażyć na suchej patelni lub na smalcu. I na koniec domowa zupka z lanymi kluseczkami. Wystarczył rosół, jajka i trochę mąki. Uwielbiam tą zupkę. Zapraszam do przepisów. Może wybierzecie coś dla siebie.
Proziaki.
Proziaki to takie placki pieczone z użyciem sody oczyszczonej. Dawniej były pieczone na piecu opalanym drewnem, kładzione wprost na blachę, jak przedstawiam Wam wersję z piekarnika. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masełkiem. Polecam upiec na śniadanie lub kolację. Zapraszam :)
Składniki:
70 dag mąki pszennej (typ 450 )
40 dag zsiadłego mleka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
1. Do mąki dajemy sól, cukier, sodę i mieszamy. Następnie dodajemy zsiadłe mleko i zagniatamy luźne ciasto.
2. Z ciasta formujemy placuszki i układamy na suchej blasze.
3. Następnie pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy się zrumienią od spodu odwracamy na drugą stronę i pieczemy do zrumienienia.
4. Smacznego.
Podpłomyki.
Podpłomyki są znakomitą chrupiącą przekąską. Przepis mam z jakiegoś starego zeszytu. Możemy je również przygotować, gdy zastanie nam ciasta z lepienia pierogów. Zapraszam:)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
około pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto takie jak na pierogi.
2. Ciasto wałkujemy na cienkie płaty na oprószonej mąką stolnicy. Kroimy na kwadraty.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy podpłomyki z obu stron, po kilka chwil.
4. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Podajemy najlepiej od razu po usmażeniu.
6. Smacznego.
Lane kluseczki na rosole.
Pyszne i bardzo puszyste kluseczki z rosołem. Idealna zupa na chłodne dni, ponieważ bardzo mocno rozgrzewa. Jest również bardzo syta. Zapraszam :)
Składniki:
1 udko z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki (według uznania )
Kluseczki:
2 jajka
szczypta soli
mąka pszenna około 3-4 łyżki
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą około półtora litra i gotujemy do miękkości. Gdy udko będzie miękkie wyjąć je, a wywar przecedzamy.
2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy,osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie wrzucamy do przecedzonego wywaru i gotujemy do miękkości.
3. Kluseczki: Jajka wbijamy do kubka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy widelcem, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy na jednolite ciasto. Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
4. Przygotowane ciasto wlewamy strumykiem do gotującego się rosołu ,chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
5. Gotowe i smacznego.
Smacznych inspiracji życzę.