Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

W całym przedświątecznym natłoku zajęć i spraw warto choć na chwilę zatrzymać się i złapać oddech. Wykorzystując składniki dostępne w kuchni możemy wyczarować fantastyczne, świąteczne ozdoby do których wykonania warto zaangażować całą rodzinę.

Własnoręcznie przygotowane ozdoby będą nie tylko piękną ozdobą świątecznego stołu czy parapetu, ale mogą być również unikatowym upominkiem dla bliskiej osoby. Taki prezent od serca z pewnością docenią miłośnicy naturalnych, ekologicznych rozwiązań oraz osoby ceniące pomysłowość oraz oryginalność.

Do przygotowania świątecznej choinki z makaronu można wykorzystać gotowe stożki styropianowe lub samemu wykonać stożek z twardszego, kartonowego arkuszu papieru. Do mocowania elementów makaronu niezbędny będzie pistolet z klejem na gorąco. Rodzaj makaronu oraz forma wykonania świątecznej choinki zależy tylko od naszych fantazji. Do tego typu świątecznej ozdoby świetnie sprawdzi się makaron w kształcie kolanek w falbanką, kokardek, małych muszelek czy świderek. Aby nadać gotowej ozdobie świątecznego klimatu można pomalować ją farbą w sprayu na dowolny kolor. Pięknie prezentują się choinki złote, srebrne, zielone oraz miedziane, które ozdobimy kontrastującą z farbą dekoracją. Do dekoracji gotowej choinki warto wykorzystać produkty spożywcze, które znajdziemy w naszej kuchni: suszone owoce (mandarynki, pomarańcze, cytryny), ziarna kawy, suche warzywa strączkowe (fasolę, ciecierzycę, groch, soczewicę) oraz aromatyczne przyprawy (gwiazdki anyżu, korę cynamony, kardamon, goździki, kuleczki jałowca). Świetnie sprawdzą się także orzechy laskowe lub włoskie, zarówno w całości jak i same łupinki, które można wykorzystać także (zamiennie z makaronem) do wykonania całej świątecznej choinki. By dopełnić dekorację warto zaopatrzyć się w dostępne w każdym sklepie pasmanteryjnym wstążki, cekiny czy drobne koraliki.

Z różnego rodzaju makaronu można przygotować również świąteczne gwiazdy, łańcuchy czy aniołki, które nie tylko pięknie udekorują świąteczne drzewko, ale także staną się ciekawą aranżacją całego domu.

Oprócz makaronowych choinek możemy wykonać nietypowe bombki z wykorzystaniem drobnych ziaren kasz czy ryżu. Gotowe, styropianowe bombki należy posmarować gęstą warstwą kleju do drewna i obtoczyć w kaszy gryczanej, jaglanej czy też ryżu, a następnie pomalować farbą w sprayu. Tak przygotowane, świąteczne ozdoby będą nie tylko cieszyć oko, ale także z upływem czasu przywiodą na myśl miło spędzony przedświąteczny czas w gronie najbliższych.

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

Z kuchni do salonu czyli pomysł na świąteczne ozdoby z jadalnych składników

 

Bożena Matuszczyk 20.01.2017 11:32
Śliczne .Prezentują sie pięknie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak