Markizy to dość popularne ciasteczka. Większość spożywa je tak normalnie. Jednak ja postanowiłam z nimi coś upiec. Pomysłów jak je wykorzystać do pieczenia jest mnóstwo. Nadają całkiem innego wyrazu zwykłym wypiekom. Warto spróbować z nimi coś przygotować. Mogą służyć jako dodatek albo wręcz przeciwnie mogą być składnikiem głównym. Kupić je jest bardzo łatwo, gdyż są dostępne w każdym spożywczym sklepie.
Kto powiedział, że z gotowych ciasteczek nie można nic zrobić?
Tort z tych ciasteczek to bardzo dobry pomysł. Można je pokruszyć i obłożyć nimi boki tworząc piękną mozaikę.
Do ciasta też można wrzucić pokruszone ciasteczka i upiec np. w formie muffinek. Nie można też zapomnieć o udekorowaniu bitą śmietana i kawałkami ciasteczek.
Co prawda trufelki przygotowuje się bez pieczenia, ale stworzone całe z markizów smakują wyśmienicie. Podstawowe trufelki robi z się herbatników, od czasu do czasu można je zamienić na markizy.
Pomysłów jest naprawdę dużo, nic tylko próbować różnych kombinacji.
Tort
Składniki
Na biszkopt x3:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao (ciemnego)
- szczypta soli do białek
Krem:
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki cukru pudru
- 25 dag margaryny Kasia
Dodatkowo:
- paczka markizów
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7. Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty.
9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych.
10. Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy.
11. Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki.
12. Tort odstawić do zastygnięcia na kilka godzin.
13. Smacznego!
Muffinki
Składniki
Ciasto
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 7 sztuk markizów
Dodatkowo
- 4 markizy
- 1 bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw jajka ubijamy z cukrem na puszystość.
2. Do tego wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy.
3. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę, wlewamy mleko i wszystko miksujemy.
4. Markizy kruszymy i dodajemy je do ciasta. Mieszamy je.
5. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po porcji ciasta.
6. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25 minut.
7. Przygotowujemy bitą śmietanę: Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Z kolei dodajemy kakao i chwilkę ubijamy.
8. Ostudzone muffinki dekorujemy bitą śmietaną.
9. Na koniec już kruszymy markizy i dekorujemy nimi muffinki. Gotowe. Smacznego!
Trufelki z markizów
Składniki
- 1,5 szklanki pokruszonych markizów
- 10 dag margaryny Kasi
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- 10 dag czekolady mlecznej
- kilka markizów do pokruszenia
Sposób przygotowania przepisu:
1. Margarynę ucieramy na puszystość. Następnie dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
2. Ciasteczka kruszymy i stopniowo dajemy do margaryny przy tym cały czas ucierając.
3. Z masy formujemy kuleczki.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
5. Trufelki zanurzamy w niej, a następnie w pokruszonych ciastkach. Odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gotowe! Smacznego!