Zapraszam do całkiem innego wpisu, będzie kilka przepisów, ale będzie też trochę o mnie. Żeby nie było, że tylko przepisy i przepisy. Jesteście ciekawi? To zapraszam :)
Wiele osób nie lubi jesieni, bo deszcze, bo zimno, bo szybko robi się ciemno, a ja wręcz przeciwnie uwielbiam ją. W każdym tym aspekcie znajdę coś pożytecznego. Czy to w padającym deszczu, czy to w szybko nadchodzących wieczorach, czy to w tym, że wkrótce nadejdzie zima.
Ale najbardziej uwielbiam ją za szarlotkę, za jabłka, które kocham jeść, za cudowny i aromatyczny cynamon, za herbatę z cytryną, którą piję tylko jesienią, za książkę, którą w końcu mogę przeczytać, no i jeszcze za urodziny, które mam właśnie jesienią, więc i tort się wtedy znajdzie. Bo przecież szarlotka jest najlepsza tylko jesienią, wtedy cały dom pachnie cynamonem. Wieczorami można usiąść z filiżanką ulubionej herbaty i poczytać zapomnianą przez całe lato książkę. A jak jest u Was? Jaka jest Wasza ulubiona pora roku i smakołyki z nią związane? Napiszcie:)
Za szarlotkę:
Przepis na pyszną szarlotkę:
Szarlotka z lukrem i malinami.
Nie ma jesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam moją szarlotkę, upieczcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Zapraszam :)
Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
1 żółtko
2 łyżki śmietany 12 %
2 lekko kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 kg kwaśnych i twardych jabłek
1 cukier waniliowy
cynamon mielony według uznania
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
2 szklanki świeżych malin
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną część wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą, nakładamy równomiernie jabłka i oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.
5. Lukier i dekoracja: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, gdy lukier będzie gęsty i biały smarujemy nim każdy kawałek ciasta, na koniec dekorujemy malinami, wcześniej umytymi i dokładnie osuszonymi.
6. Podanie: Tak przegotowane ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Za tort urodzinowy:
Przepis na tort:
Urodzinowy tort z masłem orzechowym.
Ten tort jest niezwykle pyszny. Czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z masłem orzechowym, do tego dekoracja z pysznych i chrupiących ciasteczek. Nawet nie wiecie jaki ten tort jest pyszny i jak pięknie pachnie. Zapraszam :)
Składniki:
Biszkopty x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
20 dag masła 82 %
5 kopiastych łyżek masła orzechowego
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
10 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie
Wykonanie:
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie ucieramy.
3. Przekładanie: Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.
4. Dekorowanie: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej końcówki dekorujemy tort. Część ciasteczek kruszymy i obkładamy nimi boki, a całymi dekorujemy wierzch tortu. Tak wykonany tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc.
5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.