Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Za oknem zimno i ponuro? Czas na potrawy pełne słońca

Ratunkiem na niepogodę może okazać się tradycyjna i kolorowa kuchnia półwyspu Iberyjskiego.

Kuchnia hiszpańska jest kuchnią niezwykle prostą, przygotowywana z tradycyjnych regionalnych produktów. Wszystkie dania sa pełne smaku i aromatu. W Hiszpani popularnością cieszą się skorupiaki takie jak kraby, małże, raki czy kalmary. Rybą popularną w Hiszpanii jest oczywiście dorsz. Dania półwyspu iberyjskiego są niezwykle smaczne.

Poniżej prezentuję bardzo proste, słoneczne dania właśnie z tamtych regionów.

Dorsz po baskijsku

Za oknem zimno i ponuro? Czas na potrawy pełne słońca

 Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta zapachem ziół i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań.

400 g dorsza
1 jajko
Bułka tarta
1 dojrzały pomidor
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżeczka oregano
300 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 
Oliwa z oliwek
Do dekoracji:
Czarne oliwki
Natka pietruszki
Cytryna

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski pomidora. Podlewamy bulionem. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy dorsza, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy natką pietruszki, czarnymi oliwkami i cytryną.

Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas)

Za oknem zimno i ponuro? Czas na potrawy pełne słońca

 Kuchnia portugalska słynie z różnorodnych dań z dorsza. Oto jedno z nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby. 

300 g dorsza (u mnie mrożony)
1 szklanka mleka
200 g ziemniaków
1 duża cebula
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany 18%
250 g warzyw na patelnię z koperkiem 
150 g twardego sera
Olej do smażenia


Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko, dokładamy dorsza i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy, mleko zachowujemy. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ziemniaki (surowe) i warzywa na patelnię smażymy, do momentu aż będą miękkie. Cebulę szklimy na osobnej patelni, dodajemy dorsza, delikatnie mieszamy i obsypujemy mąką. Podlewamy mlekiem z gotowania. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając aż całość zgęstnie. Następnie dodajemy ziemniaki z warzywami z patelni i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w 190*C.

 

Krokiety po hiszpańsku

Za oknem zimno i ponuro? Czas na potrawy pełne słońca

 Zaskakujące krokiety z ziemniaków, z ciągnącym serem, szynką serrano i paskami włoszczyzny… Delikatne ale z posmakiem musztardy…

1 kg ziemniaków
100 g szynki serrano
2 jajka
100 g włoszczyzny paski 
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
150 g twardego sera (parmezanu)
Sól
Pieprz
Ok. 1 litr oleju
Do panierowania:
Mąka pszenna
Jajko
Bułka tarta


Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Szynkę kroimy w kosteczkę. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy ser, szynkę i mrożone paski włoszczyzny. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie łączymy wyrabiając dość gładka masę. Obtaczamy dłonie w mące i formujemy krokieciki. Krokiety obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju około 5 minut, często obracając aby całe równomiernie się zarumieniły.

Kurczak po portugalsku

Za oknem zimno i ponuro? Czas na potrawy pełne słońca

 Rewelacyjny kurczak w obfitości przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja!

1 kg udek z kurczaka
Sól
Pieprz
Marynata:
0,5 szklanki soku z cytryny
1 papryczka chili
1 łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
100 ml oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
300 g włoszczyzny paski 

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie układamy kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę. Mięso posypujemy włoszczyzną. Papier do pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60 minut. Podajemy na blaszce, na której piekło się mięso.

Wieprzowina po portugalsku z małżami

Za oknem zimno i ponuro? Czas na potrawy pełne słońca

 Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży…

300 g małży Galpeixe
500 g szynki wieprzowej
5 ząbków czosnku
100 ml białego wina
1 łyżeczka ostrej papryki
1 liść laurowy
300 g ziemniaków
200 g marchewki z groszkiem 
Sól
Pieprz
Olej
Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki

Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży).

Mam nadzieję, że chociaż troszkę dostarczyłam słoneczka... :-)

 

 

 

 

VioletoweKucharzenie 09.11.2016 13:10
Bardzo dziękuję za wyróżnienie :-)
MałaMi89 08.11.2016 21:52
Lubię próbować kuchni świata, Twoje propozycje bardzo mnie zachęcają ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak