Ciecierzyca jest bogactwem białka oraz pierwiastków takich jak fosfor, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Jest bardzo sycącym warzywem, więc możemy ja stosować jako zamiennik mięsa. Uwielbiam aromatyczne dania z wykorzystaniem ciecierzycy, których zapach roznosi się po całym domu. Cieciorka doskonale komponuje się z przyprawami takimi jak garam masala, kolendra oraz kmin rzymski. Z tym warzywem mamy ogromne pole do popisu, za każdym razem możemy zrobić z niej nowe i niezwykłe danie. Zapraszam na moje propozycje dań, które zachwyciły moją rodzinę.
Falafel - kotleciki z ciecierzycy
Składniki:
ciecierzyca sucha 400 g,
cebula 1 szt,
czosnek 5 ząbków,
kmin rzymski 2 łyżki,
kolendra 3 łyżki,
kminek pół łyżeczki,
gałka muszkatołowa szczypta,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, ale nie całą. Zostawiamy trochę wody, aby masa nie była sucha, lecz nie może być również za dużo wody, ponieważ w tedy kotlety będą się rozpadać. Miksujemy ciecierzyce na gładką masę z dodatkiem cebuli. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
chili pół papryczki,
pomidory krojone z puszki,
garam masala 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżka,
kmin mielony 1 łyżeczka,
kminek pół łyżeczki,
liść laurowy 2 szt,
kurkuma 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
sól do smaku,
pieprz czarny pół łyżeczki,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
olej do smażenia,
kuskus 1 szklanka.
świeża kolendra 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnego dnia wymieniamy wodę z ciecierzycy i gotujemy ją do miękkości. Następnie odcedzamy.
Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe i wszystkie przyprawy, smażymy przez chwilkę, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli wraz z ugotowaną ciecierzycą i posiekanym chili. Dodajemy pół szklanki wody, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki będą uduszone. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. W miarę potrzeb podlewamy wodą i gotowe.
Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Danie posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.
Składniki:
ciecierzyca pół szklanki,
cebula 1/4 szt,
czosnek 1 ząbek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
garam masala pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
koncentrat pomidorowy 1 łyżka,
olej do smażenia,
salsa pico de gallo:
pomidor 1,5 szt,
cebula 1/4 szt,
chili pół szt,
kolendra świeża posiekana 1 łyżka,
sol i pieprz do smaku,
sok z limonki do smaku,
dodatkowo:
muszle do tacos 5 szt,
Sposób przygotowania:
Ciecierzyce moczymy przez noc, następnie wymieniamy wodę z ciecierzycy na nowa i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy i podsmażamy przez 1 minute, należy przez cały czas mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły. Następnie wsypujemy odcedzona ciecierzyce, podlewamy odrobina wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy posiekana cebulkę, chili, kolendrę i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły.
Muszle do tacos podgrzewamy w piekarniku, aby byle cieple. Następnie do muszli nakładamy do polowy ciecierzyce, a następnie dopełniamy salsa. Smacznego :-)