Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakąski na ząb

Smaczne, szybkie w przygotowaniu zakąski które przydadzą się na imprezę rodzinną lub z przyjaciółmi.

Polecane przeze mnie, najczęściej przygotowywane zakąski na przyjęcie urodzinowe lub po prostu spotkanie ze znajomymi. Nie raz nie mamy zbyt wiele czasu aby coś przygotować, więc podaję szybkie propozycje:

SAŁATKA Z JAJEK

8 jajek ugotowanych na twardo
Pęczek zielonej cebulki
½ czerwonej cebuli
20 dag szynki konserwowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
3 łyżeczki chrzanu
Sól, pieprz, cukier do smaku

W miseczce wymieszać ze sobą majonez, jogurt naturalny i chrzan. Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę konserwową i cebulę oraz posiekaną zieloną cebulkę. W miseczce układać na przemian raz sos, raz pokrojone na ćwiartki jajka. Schłodzić w miseczce. Zakąski na ząb

MINI TORTILLE Z KURCZAKIEM

4 tortille

Farsz:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała papryka czerwona
1/2 małego ogórka zielonego
1-2 łyżki majonezu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Sos:
3 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu
pieprz

Tortille podgrzać na patelni. Pierś z kurczaka posolić i obsypać pieprzem z obu stron, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, podlewając co jakiś czas wodą. Zimnego usmażonego kurczaka wraz z papryką czerwoną i ogórkiem zielonym pokroić w drobną kostkę, połączyć majonezem, doprawić do smaku. Sporządzić sos: majonez wymieszać z ketchupem, doprawić do smaku pieprzem. Na gorące placki tortilli układać farsz, zwinąć. Zimne włożyć do lodówki. Pokroić na kawałki. Podawać ze sosem. Zakąski na ząb

SZYNKA Z KREMEM CHRZANOWYM W GALARECIE

Bulion:
1 udko z kurczaka
1,5 l wody
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
Kawałek selera
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Sól, pieprz do smaku

Pozostałe składniki:
7 plasterków szynki konserwowej
4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek groszku konserwowego
Słoiczek kremu chrzanowego (160g)

Udko i skrzydełka przepłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę przekrojoną na połowę i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości ok 1,5h. Bulion przecedzić. Każdy plasterek szynki konserwowej posmarować kremem chrzanowym, zwinąć w rulonik. Ruloniki z szynki układać w naczyniu, ułożyć również marchewkę z bulionu pokrojoną w plasterki oraz groszek konserwowy. Z gorącego wywaru odlać 500ml, dodać stopniowo żelatynę, cały czas mieszając. Gorącym wywarem z żelatyną zalać szynkę konserwową nadzianą kremem chrzanowym. Zakąski na ząb

PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

2 szklanki mąki pszennej
40g margaryny
5 łyżek letniego mleka
szczypta soli

zaczyn:
15g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej

parówki wieprzowe
słodka papryka
ketchup

Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć parówkę, zwinąć. Ciasto posypać z wierzchu słodką papryką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Piec ok 30 min w temp 180 st C. Zakąski na ząb

Pizza z szynką parmeńska i rukolą

Ciasto:
500 g mąki pszennej
320 g letniej wody (1 1/3 szkl wody)
ok. 20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
15 g soli
40 ml oliwy z oliwek

Sos do pizzy:
8 łyżek ketchupu
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:
30 dag sera żółtego
szynka parmeńska
rukola

Sos bazyliowy:
1/2 doniczki bazylii świeżej
1 szklanka oliwy z oliwek

Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, zalać letnią wodą i odstawić na 10 minut. Do osobnej miski przesiać pozostałą mąkę, zrobić wgłębienie i wlać w nie oliwę z oliwek, sól oraz drożdże z wodą. Ciasto wyrobić, a następnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i energicznie wyrobić przez ok. 5-7 minut aż będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 2 równe części, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 15-20 minut.

Składniki sosu do pizzy wymieszać. Blaszki wysmarować tłuszczem, wyłożyć dno ciastem, wierch posmarować sosem do pizzy. Szynkę parmeńską ułożyć na cieście, posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Pizzę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 15-20 min.

W między czasie sporządzić sos bazyliowy: świeża bazylia + oliwa z oliwek zblendować. Na upieczoną pizze nałożyć listki rukoli i polać sosem bazyliowym. Zakąski na ząb

Zakąski ze słoika:

OGÓRKI W ZALEWIE MIODOWEJ

2kg średnich ogórków gruntowych

Zalewa:
1l wody
¾ szklanki cukru
½ szklanki octu
2 łyżki soli
2 łyżki miodu
1 łyżka gorczycy

Ogórki pokroić w plasterki ok 0,5cm. Poukładać w słoikach. Składniki zalewy zagotować, zalać ogórki, zakręcić i zapasteryzować. Słoiki pozostawić w garnku do wystygnięcia. Zakąski na ząb

PIECZARKI SMAŻONE PANIEROWANE W ZALEWIE OCTOWEJ

1 kg małych pieczarek
2 litry wody
1/2 łyżki octu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Do panierki:
3 jajka
ok 3/4 szklanki mąki pszennej
ok 2 szklanki bułki tartej

Zalewa:
6 szklanek wody
1,5 szklanki octu
15 płaskich łyżeczek soli
30 płaskich łyżeczek cukru

1 marchewka pokrojona w plastry (po kilka do każdego słoika)
ziarenka gorczycy (po 1/2 łyżeczki do każdego słoika)

tłuszcz do smażenia

Wodę zagotować wraz ze solą, cukrem i octem, wrzucić pieczarki i gotować ok 5 min. Pieczarki wyjąć i wystudzić. Wystudzone pieczarki panierować w mące pszennej, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Opanierowane pieczarki usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, wystudzić. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików ułożyć po kilka plasterków marchewki i po pół łyżeczki gorczycy. Wrzucić zimne usmażone pieczarki i zalać gorąca zalewą. Słoiki zakręcić. Zakąski na ząb

RADA: Należy pamiętać, aby nie nakładać pieczarek do pełna w słoikach, gdyż pieczarki pęcznieją.
Pieczarki nadają się do jedzenia najwcześniej ok 2tyg po ich sporządzeniu, jednak jeszcze lepsze są gdy poleżą dłużej.

 

kuchcik89 10.04.2017 12:03
ciekawe propozycje-idealne na przyjęcie gości!
bietka 06.04.2017 20:56
smaczne te zakąski :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak