Propozycje wykorzystania kaszy jaglanej
Placuszki serowe z kaszą jaglaną
Składniki :
• ser biały półtłusty 1 kostki
• jajko 2
• kasza jaglana 1/2 woreczka
• natka pietruszki
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• cukier kryształ 1 łyżeczka
Wykonanie :
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu ostudzić. Do ostudzonej kaszy jaglanej dodać cukier i dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników. Do gotowej masy dodać resztę składników , suszoną pietruszkę pokruszyć i dodać do miski . Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej strony na złoty kolor . Smażymy na małym ogniu.
Kule jaglane
Składniki :
• papryka marynowana kilka plasterków
• ogórek kiszony 1
• szynka 2 plasterki
• kasza jaglana 1/2 woreczka
• jajka 2
• bułka tarta 3 łyżki
• sól morska
• Pieprz czarny- MŁYNEK
Wykonanie :
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić. Szynkę zwinąć w rulonik i pokroić w cieniutkie paski , paprykę oraz ogórka drobno pokroić. Do miski dać kaszę jaglana oraz pokrojone składniki . Wszystko dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać resztę składników i dokładnie całość wymieszać. Z uzyskanej masy tworzyć kule . Gotowe kule smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.