Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ZAPIEKANKI: APETYCZNE I RUMIANE

Zapiekanki to dania bardzo syte, pożywne i aromatyczne. Wyróżniają się chrupiącą, aromatyczną i apetyczną skórką, pod którą skrywają się soczyste i miękkie składniki.
ZAPIEKANKI: SMACZNE I RUMIANE 
Zapiekanki to syte, pożywne, proste i rozgrzewające dania, które można przygotować z mięsa, ryb, warzyw, makaronów, ziemniaków, kasz, ryżu, chleba, bagietek czy z owoców. Składniki najpierw powinno się umyć ( warzywa, owoce, mięso ) drobno rozdrobnić lub poddusić w garnku lub na patelni. Forma do zapiekanki powinna być płaska, rozszerzona ku górze, aby powierzchnia apetycznej skórki była duża. Jeżeli nasza zapiekanka jest duża i wymaga dłuższego czasu pieczenia, wtedy wówczas lepiej użyć głębszej formy. Jeżeli składniki kroimy w plastry, wtedy należy układać je tak, aby na siebie zachodziły. Dodatkowym atutem będzie to, jeśli dodamy do zapiekanki sos lub krem np. beszamel, to właśnie dzięki temu zapiekanka będzie soczysta i miękka w środku. Aby otrzymać apetyczną skórkę, zapiekankę należy posypać gęsto i równomiernie tartym serem albo bułką tartą z płatkami masła.
Wierzch zapiekanki nie może zbytnio się przypiec, gdyż staje się gorzka i niezdrowa. Jeśli zaczyna zbyt szybko brązowieć, należy ją okryć folią aluminiową błyszczącą stroną do góry.
Podsumowując: aby nasza zapiekanka wyszła apetyczna z chrupiącą skórką najpierw należy składniki lekko poddusić lub drobno pokroić. Następnie ułożyć odpowiednio w formie, zalać sosem, posypać grubą warstwą sera i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika.

 

PROPOZYCJE

 

ZAPIEKANKA JAK Z BUDKI

 

ZAPIEKANKI: APETYCZNE I RUMIANE

Pamiętacie zapiekanki z miasta, z budki? Długie i polane sosami? Tak właśnie. Jako małe dziecko bardzo lubiłam je jeść. Takie zapiekanki kojarzą mi się z obozami, koloniami i morzem ! Te są lepsze ! Są chrupiące, pachnące i smaczne. Na jednej się nie skończy...

Składniki:
bagietka 1 szt. (średnia)
szynka 100 gram
ketchup łagodny 2 łyżki
mozzarella w kulce 3/4 kulki
ser żółty- 2-3 łyżki ( starty )
ogórek kiszony 1 szt.
pieczarki 2 szt.
szczypiorek 1 łyżka

Metoda:
Szynkę pokroić w plastry, usunąć skórkę, a potem pokroić w cieniutkie słupki. Sery i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę wysmarować ketchupem. Następnie posypać pieczarkami. Lekko ugnieść. Na pieczarkach ułożyć ser żółty oraz szynkę. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min. Po 10 minutach wyciągamy i układamy ogórki i ser mozzarella. Lekko ugnieść. Wstawić do piekarnika na 5 min.180 stopni. Wyciągamy. Posypujemy szczypiorem.

MEKSYSKAŃSKIE MUSZELKI

ZAPIEKANKI: APETYCZNE I RUMIANE

Propozycja na bardzo syty obiad a'la zapiekankę. Użyłam makaronu muszelek i zrobiłam farsz meksykański. Całość obsypana ciągnącym się serem !

Składniki:
Farsz:
mięso mielone 0.5 kg.
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
przyprawa do mięs 1 łyżka
papryczka chili 1 szt.
papryka słodka mielona 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
sól 1/2 łyżeczki
przecier 2 łyżki
ketchup 1 łyżka
woda 50 ml.
fasola czerwona z puszki 3 łyżki
kukurydza z puszki 3 łyżki
Dodatkowo:
makaron muszle 400 gram
bulion 300 ml.
przecier 3 łyżki
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 3 łyżki
ser żółty 100 gram

Metoda:
Mięso doprawiamy zgniecionym czosnkiem, przyprawą do mięs, papryką słodką, pieprzem i solą. Wymieszać.
Na patelni podsmażyć cebulę. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek ). Następnie dodać mięso. Podsmażyć.
Dodać przecier, ketchup, wodę, fasolę i kukurydzę, Wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Makaron muszelki ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Każda muszelką nafaszerować nadzieniem.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bulion wymieszać z przecierem i ketchupem. Doprawiać pieprzem i polać muszelki. Na wierzch posypać ser starty na tartce o grubych oczkach. Posypać natka pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 20-25 minut.



ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM

ZAPIEKANKI: APETYCZNE I RUMIANE

Bardzo aromatyczne danie. Tak smaczne, że zrobiłam milion zdjęć i nie wiedziałam, które wybrać.
Mięsne kulki są idealnie doprawione. Dodatek warzyw stanowi bardzo ważną sprawę, ponieważ staram się jak najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze.

Składniki:
Mięsne kulki:
mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram
jajko 1 szt.
bułka tarta 3 łyżki
sól 1 płaska łyżka
czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt.
majeranek 1 łyżka
pieprz ok. 1/3 łyżeczki
Warzywa:
marchew żółta 1 szt.
marchew zwykła 1 szt.
brokuł kilka różyczek
strączki groszku 1 garść
pieczarki 3 szt.
olej do smażenia 3-4 łyżki
Beszamel:
masło 40 gram
mąka 2 łyżki
mleko 350 ml.
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.
Wierzch:
ser żółty 4 plastry cienkie
natka pietruszki 2-3 łyżki

Metoda:
1. Mięsne kulki:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min.
2. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto.
3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami umieścic brokuł.
4. Beszamel:
Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę. Poczekać, aż się przyrumieni, ale nie za mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.
5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszyć stopnie do 160 i piec jeszcze 5 min.

ZAPIEKANKI Z POREM Z PATELNI

ZAPIEKANKI: APETYCZNE I RUMIANE

Kiedy nie mamy pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie lub kolacje proponuje zapiekanki z patelni. Takie zapiekanki przypominają mi dzieciństwo, bo często robiła mi je babcia.

Składniki:
chleb 4 kromki
kiełbasa 1 pętko
ser żółty 4 plastry
por ok. 5 cm.
ogórek kiszony 1 szt.
serek topiony do posmarowania kromek
pomidor 1 szt.
olej do smażenia
woda ok. 1 szkl.
ketchup łagodny do posmarowania
szczypiorek do posypania

Metoda:
Przygotować składniki. Pomidora i kiełbasę pokroić w plastry. Pora drobno posiekać. Ser może być w plastrach lub rozdrobnić na mniejsze. Ogórka pokroić w plastry. Kromki chleba smarujemy cienko serkiem topionym. Układamy plaster sera, por, pomidor oraz kiełbasę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Układamy kromki chleba. Gdy oliwa wsiąknie w zapiekanki wlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką, aż woda wyparuje. Chwilę smażymy, aby zapiekanki od spodu przypiekły się. Muszą być zarumienione. Gotowe wyciągamy. Na każdej zapiekance układamy plasterki ogórka. Smarujemy ketchupem i posypujemy szczypiorkiem.

ZAPIEKANKA KEBAB

ZAPIEKANKI: APETYCZNE I RUMIANE

Zapiekanka kebab to wbrew pozorom szybka i prosta zapiekanka. W stylu sałatki "gyros". Jednak dodatek ryżu całkiem zmienia smak, dzięki czemu zapiekanka jest oryginalna.

Składniki:
ryż 2 torebki
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
ogórek kiszony 4 szt.
filet z kurczaka 3 szt.
przyprawa kebab- gyros 4 łyżki
olej do smażenia
ser żółty -ok. 3/4 szkl.
ketchup łagodny
kapusta pekińska 1 szkl.

Sos:
jogurt naturalny 3 łyżki
ząbek czosnku 1 szt.
sól i pieprz do smaku

Metoda:
Filety umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przyprawić przyprawą gyros. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Sos: Jogurt wymieszać z posiekanym czosnkiem . Doprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować według opakowania z dodatkiem soli ( 1 łyżka). 1 torebkę ryżu umieścic w naczyniu żaroodpornym i ugnieść widelcem. Na ryżu umieścic kurczaka. Na kurczaka wysypać odcedzone z wody -.kukurydze->fasolę oraz pokrojone w kostkę ogórki -> ryż. Polac sosem. Kapustę poszatkować i umieścic na samej górze. Wsadzić do piekarnika na 10 min. / 200 stopni. Po tym czasie wyciągnąć i zrobić zygzaki ketchupem. Posypać startym serem. Wsadzić do piekarnika na 10-13 min./ 200 stopni.

 

 

Maridka19 18.05.2016 15:58
Ależ to smakowicie wszystko wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak