Kto z nas nie lubi zapiekanek? Są smaczne, uwielbiane nie tylko przez dzieci ale i dorosłych.
Zazwyczaj do ich przyrządzenia jako składnik dodatkowy używa się makaronów, kasz lub ziemniaków. A dodatkowo dodaje te składniki które każdy z nas lubi najbardziej.
Poniżej kilka moich propozycji:
z warzywami:
ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM
ok 10 różyczek kalafiora
2 garście fasolki szparagowej
1 pętko kiełbasy
10 dag sera żółtego
Pęczek zielonej cebulki
2 łyżki masła
Czosnek granulowany, sól, pieprz do smaku
Kalafior i fasolkę szparagową ugotować al dente w osolonej wodzie. Ugotowany ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na wierzch kolejno układać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, drobno pokrojoną cebulką oraz posypać startym żółtym serem. Z wierzchu posypać czosnkiem, solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku w temp 180 st C 20-25 min.
z rybą:
KASZA Z WARZYWAMI I RYBĄ
100g kaszy gryczanej
1 łyżka soli
2 kostki mintaja
Tłuszcz do smażenia
1 papryka czerwona
80g sera żółtego
3 łyżki masła
1/3 pora
Sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano do smaku
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Mintaja osolić i posypać pieprzem, obsmażyć na rumiano. Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, ułożyć na niej masło. Posypać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i w piórka pora. Posypać startym na tartce o grubych oczkach serem żółtym, posypać z wierzchu ziołami.
z ziemniakami:
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW (PRAŻONE)
ok 12 większych ziemniaków
3-4 cebule
1 większa marchewka
1 kiełbasa podwawelska
1/4 główki kapusty białej
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie,
kilka plasterków masła
Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, kiełbaskę na 4 części, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki, a kapustę poszatkować.
Układać na przemian składniki w naczyniu żaroodpornym : ziemniaki, kiełbaska, cebula, kapusta,marchewka itd. Każdą warstwę ziemniaków należy posypać przyprawami: sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. Na sam wierzch ułożyć kilka plasterków masła lub przed wkładaniem składników nasmarować naczynie tłuszczem.
Piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1 -1,5h. Po upływie 40 min należy naczynie wyjąć i przemieszać składniki, gdy będzie mało przyprawione dosolić lub dodać pieprzu.
z jajkiem:
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, SZPINAKU I JAJKA
600g ziemniaków
200g szpinaku
2 łyżki masła
1 marchewka
2 jajka
1 łyżka soli
ser żółty do smaku
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, a marchewkę w plasterki, zalać zimną wodą, dodać sól i gotować do miękkości. Warzywa odcedzić, wyłożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ułożyć szpinak. Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20 min, po czym wyjąć i na wierzch ułożyć ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, włożyć ponownie do piekarnika do momentu roztopienia się sera.
Naczynie z warzywa wyjąć, na wierzch wbić jajka i zapiekać ok 10 min do ścięcia się jajka.