Zapiekankę możemy zrobić z przeróżnych ulubionych składników. Jest to świetny sposób na wyczyszczenie lodówki, dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia, a poza tym stworzymy z resztek naprawdę pyszny obiad. Moim obowiązkowym dodatkiem do zapiekanek jest ser żółty, który tworzy pyszną chrupiącą skorupkę na wierzchu zapiekanek. Zapraszam na kilka moich przepisów w różnych odsłonach, na pyszną zapiekankę.
Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
makaron fusilli 250 g,
pomidory z puszki 1 opakowanie,
pieczarki 300 g,
cebula 1 szt,
mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g,
papryka czerwona pół szt,
kukurydza pół puszki,
fasola czerwona pół puszki,
czosnek 1 ząbek,
sos sojowy 2 łyżki,
majeranek 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,
chili do smaku,
sol i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
ser żółty 100 g,
Sposób przygotowania:
Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso, majeranek, paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.
Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. Na makaron wylewamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Pieczemy w 170 stopniach, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie złocisty (ok 30 min). Smacznego!
Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami
Składniki (forma o średnicy 26 cm) :
Ciasto:
masło 100 g,
mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania,
sól pół łyżeczki,
jajko 1 szt,
nadzienie:
pory 2 szt,
pierś kurczaka 2 szt,
pieczarki 350 g,
kukurydza 5 łyżek,
pomidorki koktajlowe 7 szt,
olej do smażenia,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
majeranek pół łyżeczki,
sól i pieprz,
masa jajeczna:
jajka 2 szt,
śmietana 200 ml,
gałka muszkatołowa do smaku,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
ser żółty 200 g,
olej do wysmarowania blaszki,
bułka tarta do obsypania blaszki,
Sposób przygotowania:
Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy za pomocą wałka na blaszkę i wylepiamy nim dno oraz boki. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło. Jeśli boicie się, że ciasto urośnie to należy położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Następnie ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Pory przekrawamy wzdłuż i dokładnie myjemy, następnie kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pory przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Kurczaka myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem papryki w proszku, soli oraz pieprzu.
Na podpieczoną tartę dajemy podsmażone pory, następnie pieczarki oraz kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mieszamy i wylewamy na kurczaka. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez jakieś 30 min, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego :-)
Zapiekanka mięsno - warzywna
Składniki (forma o średnicy 26 cm):
ziemniaki duze 6 szt,
brokuł 200 g,
kalafior 200 g,
cebula 1 szt,
mięso mielone wieprzowe 400g,
pieczarki 350g,
ser żółty 15 dag,
śmietana 18% 200 g,
jajko 1 szt,
zioła prowansalskie,
papryka słodka,
majeranek pół łyżeczki,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
gałka muszkatołowa,
sol,
pieprz,
olej do smażenia + do wysmarowania naczynia,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska.
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy polowe pokrojonych w plastry ziemniaków. Ziemniaki posypujemy ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczką papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry.
Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki.
Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić.