Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekanki- pomysł na pyszny i sycący obiad

Zapiekanki to szybki i łatwy sposób na smaczny obiad.

Zapiekankę możemy zrobić z przeróżnych ulubionych składników. Jest to świetny sposób na wyczyszczenie lodówki, dzięki temu nie zmarnujemy jedzenia, a poza tym stworzymy z resztek naprawdę pyszny obiad. Moim obowiązkowym dodatkiem do zapiekanek jest ser żółty, który tworzy pyszną chrupiącą skorupkę na wierzchu zapiekanek. Zapraszam na kilka moich przepisów w różnych odsłonach, na pyszną zapiekankę. 

 

Zapiekanka makaronowa w meksykańskim stylu

Zapiekanki- pomysł na pyszny i sycący obiad

 

Składniki (forma o średnicy 26 cm):

makaron fusilli 250 g,

pomidory z puszki 1 opakowanie,

pieczarki 300 g,

cebula 1 szt,

mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g,

papryka czerwona pół szt,

kukurydza pół puszki,

fasola czerwona pół puszki,

czosnek 1 ząbek,

sos sojowy 2 łyżki,

majeranek 1 łyżeczka,

papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,

chili do smaku,

sol i pieprz do smaku,

olej do smażenia,

ser żółty 100 g,


Sposób przygotowania:

Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso, majeranek, paprykę słodką i chili. Smażymy do momentu aż mięso będzie miękkie.

Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę, kukurydze, pomidory z puszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, usmażone mięso i przyprawiamy do smaku. 

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, Następnie odcedzamy i wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę. Na makaron wylewamy sos. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch sałatki. Pieczemy w 170 stopniach, do momentu aż wierzch zapiekanki będzie złocisty (ok 30 min). Smacznego!

 

Quiche z kurczakiem, porami i pieczarkami

Zapiekanki- pomysł na pyszny i sycący obiad

 

Składniki (forma o średnicy 26 cm) :

 

Ciasto:

 

masło 100 g,

 

mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania,

 

sól pół łyżeczki,

 

jajko 1 szt,

 


nadzienie:

 

pory 2 szt,

 

pierś kurczaka 2 szt,

 

pieczarki 350 g,

 

kukurydza 5 łyżek,

 

pomidorki koktajlowe 7 szt,

 

olej do smażenia,

 

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

 

majeranek pół łyżeczki,

 

sól i pieprz,

 


masa jajeczna:

 

jajka 2 szt,

 

śmietana 200 ml,

 

gałka muszkatołowa do smaku,

 

sól i pieprz do smaku,

 


dodatkowo:

 

ser żółty 200 g,

 

olej do wysmarowania blaszki,

 

bułka tarta do obsypania blaszki,

 


Sposób przygotowania:

 

Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przenosimy za pomocą wałka na blaszkę i wylepiamy nim dno oraz boki. Ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło. Jeśli boicie się, że ciasto urośnie to należy położyć na nim papier do pieczenia i obciążyć fasolą. Następnie ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.

 

Pory przekrawamy wzdłuż i dokładnie myjemy, następnie kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju. Pory przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy do smaku  sól i pieprz. 

 

Kurczaka myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem papryki w proszku, soli oraz pieprzu. 

 

Na podpieczoną tartę dajemy podsmażone pory, następnie pieczarki oraz kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę mieszamy i wylewamy na kurczaka. Ser żółty ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez jakieś 30 min, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego :-)

 

Zapiekanka mięsno - warzywna

Zapiekanki- pomysł na pyszny i sycący obiad

 

Składniki (forma o średnicy 26 cm):

 

ziemniaki duze 6 szt,

 

brokuł 200 g,

 

kalafior 200 g,

 

cebula 1 szt,

 

mięso mielone wieprzowe 400g,

 

pieczarki 350g,

 

ser żółty 15 dag,

 

śmietana 18% 200 g,

 

jajko 1 szt,

 

zioła prowansalskie,

 

papryka słodka,

 

majeranek pół łyżeczki,

 

zioła prowansalskie pół łyżeczki,

 

gałka muszkatołowa,

 

sol,

 

pieprz,

 

olej do smażenia + do wysmarowania naczynia,

 


Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem i stawiamy na palnik. Gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. 

 

Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparują wodę. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mielone mięso. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy do miękkości mięska.

 

Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na półtwardo. Następnie odcedzamy wodę i odstawiamy warzywa do ostygnięcia.

 

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dnie układamy polowe pokrojonych w plastry ziemniaków. Ziemniaki posypujemy ziołami prowansalskimi, 1 łyżeczką papryki w proszku oraz solą i pieprzem. Następnie wykładamy usmażone pieczarki, mięso oraz brokuła z kalafiorem. Śmietanę łączymy z jajkiem i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy na zapiekankę. Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki pokrojone w plastry.

 

Ser ścieramy na grubych oczkach i posypujemy wierch zapiekanki.

 

Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 min, aż wierzch zapiekanki zacznie się rumienić.

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak