Zapiekanki, często przygotowuję dla swojej rodziny, ponieważ możne je przyrządzić szybko i nie trzeba dużej ilości składników. Zapiekanki możemy przygotować w naczyniach żaroodpornych lub na bagietkach, bułkach a nawet ostatnio spotkałam się z zapiekankami na cieście od pizzy, które bardzo mi smakowały. Zapiekanki na bagietkach, bułkach nie tylko mogą posłużyć jako obiad ale świetnie sprawdzą się na kolacje jak i różnego rodzaju okazje. Jak widzimy jest wiele pomysłów na przygotowanie zapiekanek. Dzisiaj ja Was zapraszam na moje ulubione zapiekanki.
Zapraszam na zapiekanki w moim wykonaniu
Makaronowa zapiekanka farmera
Składniki :
-
makaron świderki 2 szklanki
-
kiełbasa zwyczajna 30 dag
-
kalafior 1
-
cukinia 1/2 z dużej
-
cebula 1/2 z małej
-
ser żółty 40 dag
-
słodka papryka Prymat 1/2 łyżki
-
sól do smaku
-
Pieprz czarny- MŁYNEK
-
olej roślinny
Wykonanie :
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu z odrobiną soli. Kiełbasę kroimy w cienkie krążki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Całość podsmażamy do zarumienienia się kiełbaski. Cukinie myjemy obieramy następnie ją osuszamy. Osuszoną cukinię obieramy i kroimy na ćwiartki. Każdy kawałek cukinii oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gotowy makaron dajemy do naczynia żaroodpornego, następnie dajmy warstwę cebulki połączonej z kiełbaską. Następnie dodajemy warstwę cukinii. Po każdej warstwie posypujemy startym serem żółtym . Na koniec dodajemy ugotowany kalafior posypujemy przyprawami i dajemy dużą warstwę sera żółtego. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową zapiekankę polewamy ketchupem .
Zapiekanki Maridki
Składniki :
-
bagietka 1
-
szynka konserwowa 3 plasterki
-
żółty ser starty 15 dag
-
sałata zielona 4 liście
-
szczypiorek usiekany 5 łyżek
-
jajka 3
-
ketchup łagodny
-
masło
-
sól do smaku
-
czarny pieprz mielony Prymat
-
pieprz biały Prymat
Wykonanie :
Bagietkę koimy na 2 części. Jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w kostkę. Sałatę, szczypiorek myjemy, osuszamy i kroimy drobno. Ugotowane jajka obieramy i kroimy kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Połówki bagietek smarujemy masłem i dajemy szynkę, jajka, starty ser żółty. Gotowe zapiekanki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyciągnięciu zapiekanek z piekarnika posypujemy je szczypiorkiem i sałatką. Całość polewamy ketchupem.
Zapiekanka brokuł, kalafior oraz kurczak
Składniki :
-
makaron 3 szklanki
-
pierś z kurczaka 1 duża
-
różyczki brokuła 3 szklanki
-
kalafior 2 szklanki
-
ser żółty 20 dag
-
sól
-
Pieprz czarny- MŁYNEK
Składniki na sos beszamelowy :
-
masło ziołowe 3 łyżki
-
mąka pszenna 3 łyżki
-
mleko 1 1/2 szklanki
-
sól i pieprz
Wykonanie :
Brokuła i kalafiora opłukać pod bieżącą wodą. Po umyciu rozdzielić na małe różyczki. Kalafiora i brokuła ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie sosu beszamelowego:
W naczyniu rozpuszczamy masło z mąką. Kolejno powoli dodajemy mleko ciągle cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy olejem) układamy w dowolnej kolejności warstwami kalafiora, brokuła oraz kawałki kurczaka (wcześniej kurczaka ugotować i pokroić na mniejsze kawałki). Wierzch zapiekanki posypujemy z tartym serem i polewamy sosem beszamelowym. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na czas około 30-35 minut.