Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zastosowanie puree z pieczonej dyni w wypiekach

Dynia to bogate w witaminy i minerały warzywo. Zawiera wiele cennych właściwości leczniczych. Zacznijmy, więc korzystać z jej cennych właściwości i dodawajmy dynie nie tylko do dań wytrawnych, ale również do wypieków.

Własnie mamy sezon na dynie. Już w ten weekend jest Halloween, więc  wypróbujmy kilka smakołyków z wykorzystaniem dyni.

Puree z pieczonej dyni to wspaniały dodatek zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. W dzisiejszym blogu przedstawiam zastosowanie puree w wypiekach. Puree jest bardzo łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu. Możemy go zastosować do wypieku muffinek, strucli, drożdżówek i chlebków. Przedstawiam przepis na puree z pieczonej dyni, a następnie kilka przepisów z użyciem puree.

Puree z pieczonej dyni

Składniki:

- dynia pół szt,

- olej 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Dynie przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Następnie kroimy dynie na księżyce. Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej kawałki dyni. Wstawiamy dynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż dynia będzie miękka ok 1 h. Upieczona dynie odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy i miksujemy blenderem na gładkie puree.

 

Strucla z dżemem morelowym i dynią

Składniki:

- maka pszenna 1 kg,

- cukier drobny pół szklanki,

- mleko 3.2% pół szklanki,

- woda ciepła pół szklanki,

- jajko 1 szt,

- drodze suche 2 łyżeczki.

- skorka pomarańczowa 3 łyżki,

- puree z dyni 1 szklanka,

- sol szczypta,

- masło 3/4 kostki,

Dodatkowo:

- jajko 1 szt,

- cukier puder do posypania,

- dżem morelowy 1 słoik,

Sposób przygotowania:

Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Kazdą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min. Upieczona i ostygnięta strucle posypujemy cukrem pudrem. 

Strucla z dżemem morelowym i dynią   - medium

 

Bułeczki z puree z dyni, żurawiną i białą czekoladą

Składniki:

Ciasto:

- maka pszenna 6 szklanek,

- cukier drobny pół szklanki,

- drożdże 2 łyżeczki,

- jajko 1 szt,

- mleko 2 % 1 szklanka,

- masło 150 g,

- puree z dyni 1 szklanka,

- skorka z cytryny 1 łyżka,

- żurawina pół szklanki,

- sol szczypta,

Dodatkowo:

- jajko do posmarowania 1 szt,

- czekolada biała 1.5 tabliczki,

- mleko 3,2 %  50ml

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła, umieszczamy w misce i miesimy ciasto. Pod koniec dodajemy masło i zagniatamy bardzo dokładnie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5h w cieple miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok pół godziny i pieczemy w temperaturze 170 stopni. 
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku, cały czas mieszając. Następnie polewamy upieczone bułeczki.

Bułeczki z puree z dyni, żurawiną i białą czekoladą  - 0

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak