Własnie mamy sezon na dynie. Już w ten weekend jest Halloween, więc wypróbujmy kilka smakołyków z wykorzystaniem dyni.
Puree z pieczonej dyni to wspaniały dodatek zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. W dzisiejszym blogu przedstawiam zastosowanie puree w wypiekach. Puree jest bardzo łatwe w przygotowaniu i przechowywaniu. Możemy go zastosować do wypieku muffinek, strucli, drożdżówek i chlebków. Przedstawiam przepis na puree z pieczonej dyni, a następnie kilka przepisów z użyciem puree.
Puree z pieczonej dyni
Składniki:
- dynia pół szt,
- olej 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Dynie przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Następnie kroimy dynie na księżyce. Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej kawałki dyni. Wstawiamy dynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż dynia będzie miękka ok 1 h. Upieczona dynie odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy i miksujemy blenderem na gładkie puree.
Strucla z dżemem morelowym i dynią
Składniki:
- maka pszenna 1 kg,
- cukier drobny pół szklanki,
- mleko 3.2% pół szklanki,
- woda ciepła pół szklanki,
- jajko 1 szt,
- drodze suche 2 łyżeczki.
- skorka pomarańczowa 3 łyżki,
- puree z dyni 1 szklanka,
- sol szczypta,
- masło 3/4 kostki,
Dodatkowo:
- jajko 1 szt,
- cukier puder do posypania,
- dżem morelowy 1 słoik,
Sposób przygotowania:
Masło należy rozpuścić. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest już dokładnie wyrobione to przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Kazdą z części rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem i zwijamy jak roladę. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min. Upieczona i ostygnięta strucle posypujemy cukrem pudrem.
Bułeczki z puree z dyni, żurawiną i białą czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- maka pszenna 6 szklanek,
- cukier drobny pół szklanki,
- drożdże 2 łyżeczki,
- jajko 1 szt,
- mleko 2 % 1 szklanka,
- masło 150 g,
- puree z dyni 1 szklanka,
- skorka z cytryny 1 łyżka,
- żurawina pół szklanki,
- sol szczypta,
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania 1 szt,
- czekolada biała 1.5 tabliczki,
- mleko 3,2 % 50ml
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła, umieszczamy w misce i miesimy ciasto. Pod koniec dodajemy masło i zagniatamy bardzo dokładnie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5h w cieple miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok pół godziny i pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku, cały czas mieszając. Następnie polewamy upieczone bułeczki.