Parówki mają rzeszę wielbicieli jak i przeciwników. A to wszystko wynika między innymi ze składów parówek. Dlatego kupując parówki powinniśmy sprawdzać ich zawartość aby wybrać najlepsze dla naszych dzieci i bliskich. W dzisiejszym poście przedstawię smaczne i tanie w przygotowaniu potrawy , przekąski przygotowane z głównym dodatkiem jakim są parówki. Z parówek można dosłownie wszystko przygotować między innymi : roladki z parówką , gulasz , różnego rodzaju zupy , hot -dogi, parówki w cieście , pieczenie czy nawet placuszki. Tak przygotowane posiłki przypadną do gustu naszej rodzince.
Zapraszam na smakowite przepisy z wykorzystaniem parówek
Placuszki z parówkami
Składniki :
• jajko 3
• mąka pszenna 3 szklanki
• sól
• mleko 3,2% 1 1/2 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka mała
• parówki cienkie 4
• ser żółty 15 dag
Wykonanie :
Jajka , mleko , proszek do pieczenia oraz sól dajemy do misy miksera i miksujemy.
Parówki (ja użyłam bez osłonek ) kroimy w plasterki . Ser żółty kroimy w kostkę. Pokrojone składniki dajemy do masy i wszystko ręcznie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy małe kupki masy i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Faszerowane parówki
Składniki :
• parówki cienkie 5
• ser żółty 4 plastry
• usmażone pieczarki 5
• ketchup łagodny do dekoracji
• olej do smażenia
Wykonanie :
Pieczarki opłukać pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Parówki przeciąć na pół i włożyć plasterki sera żółtego oraz pieczarki. Całość podsmażyć na oleju kilka minut. Udekorować ketchupem.
Pieczeń wieprzowa z makaronem i parówką
Składniki :
-
makaron świderki 10 dag
-
olej roślinny 2 łyżki
-
łopatka wieprzowa 70 dag (mielonej)
-
cebula 1 średnia
-
papryka czerwona 1/2
-
ząbki czosnku 2.5
-
sól 1 mała łyżeczka
-
pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
-
chili Prymat 1/2 łyżeczki
-
masło 1 łyżka
-
bułka tarta 2 łyżki
-
parówki cienkie 1
-
żółty ser starty 3 łyżki
Wykonanie :
Na samy początku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i studzimy . Następnie gotujemy parówkę w wodzie z solą i pieprzem. Paprykę ,cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju do miękkości . Gotowe studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,paprykę i czosnek do tego dajemy przyprawy sól oraz pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy do powstania gładkiej masy . Foremkę smarujemy masłem. Wkładamy do foremki 1/2 masy mięsnej. Na masę mięsna dajemy ostudzony makaron. A na makaron parówkę . Na sam koniec przykrywamy warstwą pozostałej masy mięsnej .Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 200. Pod sam koniec pieczenia posypujemy pieczeń startym serem żółtym.
Parówki w cieście
Składniki :
Składniki na naleśniki
-
mąka pszenna 1 szklanka
-
jajko 1
-
woda 40 ml
-
mleko 3,2% 1 szklanka
Składniki /dodatki :
-
parówki cienkie 6
-
bułka tarta 1/2 szklanki
-
jajko 1
-
ketchup łagodny do smaku
Wykonanie ciasta :
Składniki na naleśniki wszystkie razem łączymy i mieszamy. Gotową masę na naleśniki dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Następnie gotujemy parówki . Gotowe parówki odcedzamy z wody ściągamy folię i studzimy je. Następnie na jeden talerzyk dajemy rozkłócone jajko , a na drugi talerzyk bułkę tartą. Na usmażony naleśnik dajemy jedną parówkę i zawijamy parówkę w rulonik obtaczamy w jajku następnie następnie w bułce tartej. Gotowe parówki w cieście dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony z obu stron do ładnego z rumienienia się . Do smaku polewamy ketchupem parówki w cieście .