Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zbiór smacznych przepisów z wykorzystaniem parówek

Parówki mają rzeszę wielbicieli jak i przeciwników. A to wszystko wynika między innymi ze składów parówek. Dlatego kupując parówki powinniśmy sprawdzać ich zawartość aby wybrać najlepsze dla naszych dzieci i bliskich.

Parówki mają rzeszę wielbicieli jak i przeciwników. A to wszystko wynika między innymi ze składów parówek. Dlatego kupując parówki powinniśmy sprawdzać ich zawartość aby wybrać najlepsze dla naszych dzieci i bliskich. W dzisiejszym poście przedstawię smaczne i tanie w przygotowaniu potrawy , przekąski przygotowane z głównym dodatkiem jakim są parówki. Z parówek można dosłownie wszystko przygotować między innymi : roladki z parówką , gulasz , różnego rodzaju zupy , hot -dogi, parówki w cieście , pieczenie czy nawet placuszki. Tak przygotowane posiłki przypadną do gustu naszej rodzince.

Zapraszam na smakowite przepisy z wykorzystaniem parówek

Placuszki z parówkami 

Zbiór smacznych przepisów z wykorzystaniem parówek

Składniki :

• jajko 3
• mąka pszenna 3 szklanki
• sól
• mleko 3,2% 1 1/2 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka mała
• parówki cienkie 4
• ser żółty 15 dag

Wykonanie :

Jajka , mleko , proszek do pieczenia oraz sól dajemy do misy miksera i miksujemy.
Parówki (ja użyłam bez osłonek ) kroimy w plasterki . Ser żółty kroimy w kostkę. Pokrojone składniki dajemy do masy i wszystko ręcznie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dajemy małe kupki masy i smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Faszerowane parówki

Zbiór smacznych przepisów z wykorzystaniem parówek

Składniki :

• parówki cienkie 5
• ser żółty 4 plastry
• usmażone pieczarki 5
• ketchup łagodny do dekoracji
• olej do smażenia

Wykonanie :

Pieczarki opłukać pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Parówki przeciąć na pół i włożyć plasterki sera żółtego oraz pieczarki. Całość podsmażyć na oleju kilka minut. Udekorować ketchupem.

Pieczeń wieprzowa z makaronem i parówką

Zbiór smacznych przepisów z wykorzystaniem parówek

Składniki :

  • makaron świderki 10 dag
     
  • olej roślinny 2 łyżki
     
  • łopatka wieprzowa 70 dag (mielonej)
     
  • cebula 1 średnia
     
  • papryka czerwona 1/2 
     
  • ząbki czosnku 2.5 
     
  • sól 1 mała łyżeczka
     
  • pieprz biały Prymat 1/2 łyżeczki
     
  • chili Prymat 1/2 łyżeczki
     
  • masło 1 łyżka
     
  • bułka tarta 2 łyżki
     
  • parówki cienkie 1 
     
  • żółty ser starty 3 łyżki

Wykonanie :

Na samy początku gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i studzimy . Następnie gotujemy parówkę w wodzie z solą i pieprzem.  Paprykę ,cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju do miękkości . Gotowe studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę ,paprykę i czosnek do tego dajemy przyprawy sól oraz pieprz i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy do powstania gładkiej masy . Foremkę smarujemy masłem. Wkładamy do foremki 1/2 masy mięsnej. Na masę mięsna dajemy ostudzony makaron. A na makaron parówkę .  Na sam koniec przykrywamy warstwą pozostałej masy mięsnej .Gotową pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 200. Pod sam koniec pieczenia posypujemy pieczeń startym serem żółtym.  

Parówki w cieście

Zbiór smacznych przepisów z wykorzystaniem parówek

Składniki :

Składniki na naleśniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
     
  • jajko 1 
     
  • woda 40 ml
     
  • mleko 3,2% 1 szklanka

Składniki /dodatki :

  • parówki cienkie 6 
     
  • bułka tarta 1/2 szklanki
     
  • jajko 1 
     
  • ketchup łagodny do smaku

Wykonanie ciasta :

Składniki na naleśniki wszystkie razem łączymy i mieszamy. Gotową masę na naleśniki dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron aż się zarumienią.

Następnie gotujemy parówki . Gotowe parówki odcedzamy z wody ściągamy folię i studzimy je. Następnie na jeden talerzyk dajemy rozkłócone jajko , a na drugi talerzyk bułkę tartą. Na usmażony naleśnik dajemy jedną parówkę i zawijamy parówkę w rulonik obtaczamy w jajku następnie następnie w bułce tartej.  Gotowe parówki w cieście dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony z obu stron do ładnego z rumienienia się . Do smaku polewamy ketchupem parówki w cieście .  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak