Które wyhodować może samemu rodzina.
Nic nie przebije smaku ogórka,
Który organizm znakomicie odtruwa.
Do kompletu brakuje pomidorów,
Które chronią przed powstawaniem nowotworów.
Wiele radości sprawia nam zakup dorodnych owoców i warzyw.
Radość jest tym większa, kiedy to my sami wyhodujemy takie dary ziemi.
Wyhodowanie takich owoców czy warzyw nie zawsze jest proste.
Niektóre z nich potrzebują więcej pracy, ale jeżeli dorodzą, z dumą będziemy mogli powiedzieć, że to my je wyhodowaliśmy.
Bez przykucia naszej uwagi nie obędą się ogórki.
Zanim będziemy mogli zrobić z nich przetwory na zimę, najpierw musimy je posiać do gruntu, chociaż zdecydowanie częściej uprawia się je w rozsadach, które następnie przenosi się do gruntu po 15 maja, kiedy mija ryzyko przymrozków.
Smak takiego własnoręcznie wyhodowanego ogórka jest nieporównywalny z tym kupnym.
Oprócz dodatku na kanapkę czy do sałatki, znakomicie sprawdza się jako przekąska między posiłkami a jego oczyszczające właściwości są bezcenne.
Pomidor mógłby się obrazić, gdybym i o nim nie wspomniała.
Również wsadzamy je do gruntu z rozsady a możliwości ich wykorzystania są nieograniczone.
U mnie w domu hodowane są głównie pomidory koktajlowe – żółte i czerwone.
Nie dość, że wyśmienicie smakują, to swymi kolorami cudownie zdobią ogród.
W ubiegłym roku postanowiłam poeksperymentować i umyte pomidorki, po usunięciu z nich szypułek, włożyłam do słoików wypełniając je zalewą octową z przyprawami jak na ogórki kiszone. Wyszły wyśmienite i wzbogaciły smak niejednego domowego obiadu.
Składniki:
* pomidory koktajlowe (czerwone) – 1kg
* pomidory koktajlowe (żółte) – 1 kg
* ocet –1/2 l
* woda przegotowana – 4l
* cukier - ½ - szklanki
* cebula – 4 sztuki
* gorczyca – do smaku
Pomidory opłukać.
Przygotować zalewę z octu, wody, cukru.
Cebulę obrać, pokroić na krążki.
Do słoików wsypywać po kilka ziaren gorczycy, wkładać po krążku cebuli, 2 kolory pomidorów, napełniać zalewą.
Zakręcone słoiki gotować przez 10 - 15 minut.
Ogórki i pomidory to tylko nieliczne warzywa, które powinny się znaleźć w naszych ogrodach. Oprócz walorów smakowych, są doskonałym źródłem witamin jak i podstawą w kosmetyce naturalnej.
Jeżeli nawet nie mamy ogródka, poszukujmy takich odmian owoców i warzyw, które hodować można w donicach na balkonie.
Ja dodatkowo zaopatrzyłam się w odmianę pomidorów zwisających, właśnie przeznaczonych na hodowlę balkonową.
Nie dość, że ucieszą nasze oczy dając plony, to z powodzeniem zastąpić mogą niektóre kwiaty.
A jakaż będzie radość, że wyhodowaliśmy je sami.