Choć przygotowanie tej tarty nie jest zadaniem, które można wykonać w 5 minut, zaręczam, że efekt końcowy jest tego wart. Do jej przygotowania potrzebne są:
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 duże marchewki
1/2 szklanki śmietany 36 %
1/2 średnia cebula
2 łyżki masła lub margaryny
3 jajka
2 czerwone pomidorki cherry
2 żółte pomidorki cherry
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
3 łyżki sera gruyere
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka mąki pszennej
Marchew myjemy, gotujemy około 20 minut (aby była lekko twarda), obieramy ze skórki, kroimy w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Plasterkami marchwi wykładamy spód i boki formy do tarty wysmarowanej margaryną. Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą, miksujemy. Odcinamy końcówki szparagów i przecinamy je na pół. Do miękkości gotujemy końcówki szparagów w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoto na łyżce margaryny. Miksujemy dokładnie z ugotowanymi końcówkami szparagów.Końcówki szparagów z przesmażoną cebulą dodajemy do zmiksowanej kaszy wraz z dwoma jajkami i ziołami prowansalskimi, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Główki szparagów obgotowujemy 2-3 minuty w tej samej wodzie, w której gotowaliśmy końcówki, osuszamy, kładziemy na masę jaglaną. Do śmietany dodajemy pozostałe jajko, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wlewamy w przestrzenie między szparagami, przybieramy plasterkami pomidorków cherry. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 150 stopni. Posypujemy serem gruyerre i zapiekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Polecam i życzę smacznego :)