Pasty kanapkowe możemy zrobić z szerokiej gamy produktów. Uwielbiam różnego rodzaju pasty z kaszy jaglanej, pastę ze słonecznika, pasty z przeróżnych warzyw takich jak np. ciecierzyca i słynna przepyszna pasta humus. Polecam wypróbować moje przepisy są zdrowe i smaczne :-)
Serek ze słonecznika
Słyszeliście kiedyś o serze ze słonecznika? Pierwszy raz jadłam go u mojej siostrzyczki i byłam w szoku, że można wyczarować coś tak wspaniałego ze słonecznika. Dla tych, którzy jeszcze go nie jedli to serdecznie polecam! Jest to pasta ze słonecznika, która swoim wyglądem nieco przypomina ser.
Składniki:
słonecznik 2 szklanki,
szczypiorek posiekany 5 łyżek,
czosnek 1 ząbek,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Słonecznik moczymy przez noc. Następnego dnia odlewamy wodę, przekładamy słonecznik do malaksera, dodajemy pół szklanki wody i miksujemy na gładką pastę. Zmiksowany słonecznik przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również sok z cytryny do smaku ( ja użyłam sok z 1 szt) Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do pasty. Dodajemy posiekany szczypiorek i gotowe :)
Ekspresowy Hummus- pasta z ciecierzycy
Hummus to przepyszna pasta z gotowanej ciecierzycy. Tym razem zrobiłam go w o wiele szybszej wersji, ponieważ do przepisu wykorzystałam ciecierzycę z puszki. Obowiązkowym dodatkiem do humusu jest pasta tahini, czosnek oraz sok z cytryny. Pasta z cieciorki jest coraz bardziej popularna na całym świecie i możemy ją już kupić w niemal każdym sklepie, ale moim zdaniem lepiej zrobić ją samemu, tym bardziej, że nie jest to ani nic trudnego do zrobienia, ani nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
ciecierzyca z puszki 1 opakowanie,
tahini 1,5 łyżki,
czosnek 1,5 ząbka,
woda 10 łyżek,
papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
dodatkowo:
oliwa z oliwek 2 łyżki,
posiekana natka pietruszki 1 łyżka,
papryka ostra w proszku do posypania pasty,
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań.
Pomidorowa pasta z kaszy jaglanej
Tym razem zrobiłam pastę z dodatkiem duszonych pomidorów, cebulki, czosnku i oczywiście obowiązkową mieszanką przypraw. Do pasty możemy dodać swoje ulubione świeże zioła. Szybki i ciekawy dodatek do pieczywa.
Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka,
woda 2 szklanki,
pomidory 2 szt,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
pieprz ziołowy pół łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
oliwa z oliwek lub olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Kaszę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do momentu aż pochłonie całą wodę. Co jakiś czas kaszę należy pomieszać.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 2 minuty, a następnie odcedzamy i ściągamy skórkę.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i dusimy aż pomidory będą miękkie. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :-)