Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie zamknięte w płatkach

Siemię lniane i żurawina to wielka moc witamin i wartości odżywczych . Dlatego nie bójmy się dodawać ich do codziennych potraw . Zapraszam na propozycje przepisów z ich wykorzystaniem oraz po cenne informacje.

 

Zapraszam na moje propozycje

 

Kotleciki z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Zdrowie zamknięte w płatkach

Składniki:

• płatki owsiane 1 szklanka
• ogórek kiszony 2
• cebula biała 1 duża
• bułka tarta 1 szklanka
• siemię lniane 4 łyżki
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK

Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy siemię lniane i płatki owsiane całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy tworzymy kotleciki i obtaczamy lekko w bułce tartej. Gotowe kotleciki dajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienia się kotlecików.

Kaczka z pomarańczą i żurawiną

Zdrowie zamknięte w płatkach

Lista składników:

• kaczka 1
• pomarańcza 2
• żurawina 20 dag
• czosnek ząbki 1
• kasza gryczana 2 woreczki

Składniki na marynatę:

• oliwa z oliwek 30 ml
• zioła prowansalskie
• rozmaryn Prymat
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka

Wykonanie:

Kaczkę opłukać w wodzie i osuszyć. Po osuszeniu natrzeć ząbkiem czosnku całą kaczkę. Wszystkie składniki na marynatę dać do miski i pomieszać do połączenia się składników. Gotową marynatą natrzeć kaczkę i odstawić na 6 godzin przed pieczeniem. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dać żurawinę oraz 1 1/2 pomarańczy pokrojonej w mniejsze ćwiartki. Całość wymieszać. Zamarynowaną kaczkę wystawić na blaszkę i nafaszerować ją kaszą z pomarańczą oraz żurawiną. Na wierzch kaczki dać plastry pomarańczy. Gotową kaczkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny w 200 stopniach. Później zmniejszyć temperaturę do 170 i piec przez 1 1/2 godziny.

 

przeciwgrzybicze

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zurawina-na-pecherz-wrzody-i-serce_33955.html
przeciwgrzybicze

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zurawina-na-pecherz-wrzody-i-serce_33955.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak