Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowotne właściwości rabarbaru

Nie wiem jak Wy ale ja już czekam na świeżutki rabarbar i drożdżówkę z nim. Ale czy wicie, że rabarbar jest zdrowy ? Rabarbar, czyli inaczej rzewień ogrodowy, jest wykorzystywany w lecznictwie, podobnie jak rzewień dłoniasty lub rzewień lekarski.

Rabarbar ogrodowy zawiera znaczne ilości związków o właściwościach leczniczych i może być wykorzystywany w razie potrzeby.
Liście rabarbaru bogate są w witaminę C i są jednym z pierwszych wiosennych warzyw, które nadają się do spożycia już w końcu maja i w czerwcu, kiedy nie ma jeszcze innych owoców. Korzenie i kłącza rabarbaru zawierają związki o właściwościach przeczyszczających oraz dezynfekujących przewód pokarmowy. Zwiększają także wydzielanie moczu, potu, mleka u matek karmiących i soków trawiennych. Rabarbar jest więc skutecznym lekiem dla ludzi cierpiących na przewlekłe zaparcia, wzdęcia brzucha.
Może być także stosowany w leczeniu otyłości.
Warto stosować go przy braki łaknienia oraz niezbyt nasilonych żółtaczkach.

Korzenie i kłącza mogą być spożywane po wysuszeniu i rozdrobnieniu na proszek, jako środek na wypróżnienie. Można też przygotować nalewkę poprzez zalanie 70 % alkoholem 100 g kłączy.
Po odstawieniu na 10 dni w zamkniętym naczyniu i przecedzeniu, spożywa się po 10-20 kropli 2-3 razy dziennie, na wyżej wymienione dolegliwości.
Spozywanie rabarbaru w nadmiernej ilości pod obojętnie jaka postacią przez osoby w starszym wieku, cierpiące na kamicę szczawianową lub przez małe dzieci może pogłębiać ich dolegliwości.

Tak więc wychodzi na to, że to co jest zalecane na wszelkie dolegliwości w nadmiarze może nam zaszkodzić i zwiększy dręczące nas problemy. Dlatego jedzmy wszystko z umiarem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem, a nie skutkami ubocznymi tej rośliny.

A teraz kilka propozycji na wykorzystanie rabarbaru :)

Konfitura z rabarbaru

 

Zdrowotne właściwości rabarbaru

2 kg rabarbaru ( waga po obraniu )
800 g cukru
2 konfitur-fix ( 50 g )

Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i wrzucić do garnka.
Wsypać cukier i konfitur-fix i dobrze wymieszać.
Mieszając wszystko doprowadzić do wrzenia a potem gotować 3 minuty.
Blenderem miksować chwilkę aby część rabarbaru rozdrobnić.
Gorącą konfiturą napełnić słoiczki, zakręcić i na chwilę postawić do góry dnem.
Potem odwrócić słoiki i zostawić do wystudzenia.
Wynieść w chłodne miejsce.

Topielec z rabarbarem

 

Zdrowotne właściwości rabarbaru


250 g miękkiego masła
1/2 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
600 g mąki pszennej typ 500
1 szczypta soli
1/2 szk mleka
50 g świeżych drożdży
5 łodyg rabarbaru
cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki

Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami aż będą płynne.
Mleko wlać do drożdży i wymieszać.
Wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić masło.
Zagnieść ciasto a potem włożyć je do woreczka.
Woreczek szczelnie zawiązać.
Do miski wlać zimna wodę, włożyć do wody woreczek i tak zostawić aż woreczek wypłynie do góry.
Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Około 2/3 ciasta wylepić na dno blaszki i ciasto posypać bułką tartą.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki i obtoczyć w dwóch łyżkach mąki a potem wyłożyć go na ciasto.
Resztę ciasta porozrywać i rozrzucić na rabarbarze.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Drożdżówki z rabarbarem

 

Zdrowotne właściwości rabarbaru

Składniki na ciasto :
2 jajka
1/2 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szk letniego mleka
125 g margaryny
4 szk mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży

Kruszonka :
1 szk mąki krupczatki
3/4 szk cukru
100 g masła

Dodatkowo :
4 łodygi rabarbaru
1 łyżka mąki

Drożdże wymieszać z obydwoma cukrami.
Margarynę stopić i lekko wystudzić.
Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko oraz rozpuszczone drożdże i wbić jajka.
Drewnianą łyżką połączyć składniki a potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta obrać i opłukać rabarbar a potem pokroić go i oprószyć mąką.
Gotowe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, wycinać kółka a potem układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozłożyć rabarbar lekko dociskając.
Do miski wsypać mąkę, cukier i masło i rozcierając w dłoniach zrobić kruszonkę a potem posypać nią bułki.
Tak przygotowane zostawić do lekkiego podrośnięcia.
Gdy bułki podrosną blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na 25 minut.
Gotowe zajadać jeszcze ciepłe lub jak wystygną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak