Wiadomo nie od dziś , że żurawina i siemię lniane to jedne z cenniejszych i zdrowszych produktów wykorzystywane w kuchni. Ludzie coraz częściej sięgają po zdrowe produkty jak i coraz częściej sami starają się przygotowywać zdrowsze propozycje na obiad, kolację czy nawet na deser. W dzisiejszym poście przedstawię propozycje połączenia żurawiny i siemienia lnianego w codziennej kuchni, a także opowiem o cennych właściwościach żurawiny i siemienia lnianego.
Żurawina - zawiera błonnik, witaminę C, witaminę B1 i B2 a także sole mineralne między innymi: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.
Właściwości żurawiny:
- pomaga na choroby dróg moczowych
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca
- działa ochronnie przed wrzodami żołądka
- działa przeciwbakteryjnie
Siemię lniane - ich moc zawarta jest w małych nasionkach lnu . Zawiera bardzo dobrze przyswajalne białko a także witaminy z gruby B, witamin grupy A i E. Zawiera także magnez oraz cynk Różnego rodzaju napary łagodzą dolegliwości z żołądkiem a także łagodzi problemy z zaparciami.
Jak sami widzimy siemię lniane oraz żurawina mają mnóstwo cennych wartości odżywczych a także witamin. To tylko cząstka tego co przedstawiłam. Dlatego nie bójmy się ich dodawać do codziennych posiłków takich jak: obiad, kolacja, śniadanie a nawet desery.
Każdy przynajmniej raz w swoim życiu łuskach słonecznik . Większość osób jest z nim bardzo związana nawet w zimie. Kupują łuskany słonecznik między innymi ja . Słonecznik to nie tylko źródło cennych witamin ale także i wartości odżywczych i zdrowotnych. W dzisiejszym poście przedstawię wartości oraz wartości odżywcze słonecznika. A także pyszne przepisy z wykorzystaniem słonecznika w kuchni. W dzisiejszych czasu powraca moda na zdrowe jedzenie. Słonecznik w pełni możemy dodać do jogurtu naturalne z pokrojonym bananem , do różnego rodzaju sałatek , placuszków , ciasteczek a także wykorzystać podczas pieczenia mięsa czy różnego rodzaju zapiekanek .
W słoneczniku a raczej jego ziarenkach zawarte są witaminy między innymi : zawiera witaminę E a także wszystkie witaminy z grupy B a także witaminy A i D.
Właściwości spożywania słonecznika :
- dużą rolę odgrywa w przemyśle farmaceutycznym
- wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego
- wspomaga pracę serca
- wspomaga pracę układu krwionośnego
- pomaga w walce z migrenami
- obniża ciśnienie krwi
- poprawia naszą koncentrację
Ciasteczka z płatkami owsianymi
Składniki :
• masło 20 dag
• cukier kryształ 5 łyżek
• jajka 2
• mąka pszenna niepełna szklanka
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• płatki owsiane 1/2 szklanki
• rodzynki 15 dag
• orzechy posiekane 20 dag
• kakao 3 łyżki
Wykonanie :
Masło z cukrem ucieramy . Następnie dodać resztę składników i dalej ucierać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy oraz kakao . Wszystko wymieszać.Na wysmarowaną blachę wykładać małe kulki . Na wierzch dać rodzynki. Gotowe ciasteczka pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Mini batoniki z żurawiną i siemieniem lnianym
Składniki :
• płatki owsiane 1/2 szklanki
• siemię lniane 1/2 szklanki
• orzechy włoskie 30 dag
• żółtka 1
• rodzynki 2 łyżki
• żurawina 2 łyżki
Wykonanie:
Obrane orzechy dać na rozgrzaną patelnię i je uprażyć. Po uprażeniu czekamy aż ostygną. Uprażone orzechy dajemy do blendera dajemy jedno żółtko i miksujemy do rozdrobnienia orzechów. Do orzechów dajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.Całą masę dajemy na folię aluminiową przykrywamy drugą folią i rozwałkować cieniutko. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika na 190-200 stopni około 5-7. Po wyciągnięciu z piekarnika kroić w cienkie paski.
Ciasteczka kokosowe z żurawiną
Składniki:
• mąka tortowa 1 szklanka
• cukier puder 5 łyżek
• żurawina 15 dag
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• jajko 2
• margaryna 20 dag
• wiórki kokosowe 20 dag
Wykonanie:
Do misy dajemy cukier puder, jajka oraz margarynę wszystko miksujemy. Do reszty składników dajemy resztę składników i wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania masy. Gotową masę wykładać na posmarowaną blaszkę wyłożoną papierem. Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Ze słonecznikiem muffiny xl
Składniki :
- siemię lniane 1/2 szklanki
- rodzynki 3 łyżki
- słonecznik łuskany 1/2 szklanki
- jajka 1
- maślanka 1/2 szklanki
- cukier kryształ 4 łyżki
- proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
- kakao 1 łyżka
Wykonanie :
Do miski dać rodzynki , siemię lniane oraz słoneczniki . Wymieszać. Do miski dać resztę składników oprócz kakao . Całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać kakao . Całą masę dobrze wymieszać. Wysmarować foremki olejem . Na wysmarowane foremki dawać masę . Do nagrzanego piekarnika wstawić na 25-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.