Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowsza wersja słodkości zamknięta w maleńkich ziarenkach

Wiadomo nie od dziś , że żurawina i siemię lniane to jedne z cenniejszych i zdrowszych produktów wykorzystywane w kuchni. Ludzie coraz częściej sięgają po zdrowe produkty jak i coraz częściej sami starają się przygotowywać zdrowsze propozycje na obiad, kolację czy nawet na deser. W dzisiejszym poście przedstawię propozycje połączenia żurawiny i siemienia lnianego w codziennej kuchni, a także opowiem o cennych właściwościach żurawiny i siemienia lnianego. Żurawina - zaw

Wiadomo nie od dziś , że żurawina i siemię lniane to jedne z cenniejszych i zdrowszych produktów wykorzystywane w kuchni. Ludzie coraz częściej sięgają po zdrowe produkty jak i coraz częściej sami starają się przygotowywać zdrowsze propozycje na obiad, kolację czy nawet na deser. W dzisiejszym poście przedstawię propozycje połączenia żurawiny i siemienia lnianego w codziennej kuchni, a także opowiem o cennych właściwościach żurawiny i siemienia lnianego.

Żurawina - zawiera błonnik, witaminę C, witaminę B1 i B2 a także sole mineralne między innymi: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy.

Właściwości żurawiny:

- pomaga na choroby dróg moczowych

- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca

- działa ochronnie przed wrzodami żołądka

- działa przeciwbakteryjnie

Siemię  lniane - ich moc zawarta  jest w małych nasionkach lnu . Zawiera bardzo  dobrze przyswajalne białko a także witaminy z gruby B, witamin grupy A i E. Zawiera także magnez oraz cynk Różnego rodzaju napary łagodzą dolegliwości z żołądkiem a także łagodzi problemy z zaparciami.

Jak sami widzimy siemię lniane oraz żurawina mają mnóstwo cennych wartości odżywczych a także witamin. To tylko cząstka tego co przedstawiłam. Dlatego nie bójmy się ich dodawać do codziennych posiłków takich jak: obiad, kolacja, śniadanie a nawet desery.

Każdy przynajmniej raz w swoim życiu łuskach słonecznik . Większość osób jest z nim bardzo związana nawet w zimie. Kupują łuskany słonecznik między innymi ja . Słonecznik to nie tylko źródło cennych witamin ale także i wartości odżywczych i zdrowotnych.  W dzisiejszym poście przedstawię wartości oraz wartości odżywcze słonecznika. A także pyszne przepisy z wykorzystaniem słonecznika w kuchni. W dzisiejszych czasu powraca moda na zdrowe jedzenie. Słonecznik w pełni możemy dodać do jogurtu naturalne z pokrojonym bananem , do różnego rodzaju sałatek , placuszków , ciasteczek a także wykorzystać podczas pieczenia mięsa czy różnego rodzaju zapiekanek .

W słoneczniku a raczej jego ziarenkach zawarte są witaminy między innymi : zawiera witaminę E a także wszystkie witaminy z grupy B a także witaminy A i D.

Właściwości spożywania słonecznika :

- dużą rolę odgrywa w przemyśle farmaceutycznym

- wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego

- wspomaga pracę serca

- wspomaga pracę układu krwionośnego
- pomaga w walce z migrenami

- obniża ciśnienie krwi

- poprawia naszą koncentrację

Ciasteczka z płatkami owsianymi

 Zdrowsza wersja słodkości zamknięta w maleńkich ziarenkach

Składniki :

• masło 20 dag
• cukier kryształ 5 łyżek
• jajka 2
• mąka pszenna niepełna szklanka
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• płatki owsiane 1/2 szklanki
• rodzynki 15 dag
• orzechy posiekane 20 dag
• kakao 3 łyżki

Wykonanie :

Masło z cukrem ucieramy . Następnie dodać resztę składników i dalej ucierać do uzyskania jednolitej masy.  Na koniec dodać posiekane orzechy oraz kakao . Wszystko wymieszać.Na wysmarowaną blachę wykładać małe kulki . Na wierzch dać rodzynki. Gotowe ciasteczka pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni. 

Mini batoniki z żurawiną i siemieniem lnianym

Zdrowsza wersja słodkości zamknięta w maleńkich ziarenkach

Składniki :

• płatki owsiane 1/2 szklanki
• siemię lniane 1/2 szklanki
• orzechy włoskie 30 dag
• żółtka 1
• rodzynki 2 łyżki
• żurawina 2 łyżki

Wykonanie:
Obrane orzechy dać na rozgrzaną patelnię i je uprażyć. Po uprażeniu czekamy aż ostygną. Uprażone orzechy dajemy do blendera dajemy jedno żółtko i miksujemy do rozdrobnienia orzechów. Do orzechów dajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.Całą masę dajemy na folię aluminiową przykrywamy drugą folią i rozwałkować cieniutko. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika na 190-200 stopni około 5-7. Po wyciągnięciu z piekarnika kroić w cienkie paski.

Ciasteczka kokosowe z żurawiną

Zdrowsza wersja słodkości zamknięta w maleńkich ziarenkach

Składniki:

• mąka tortowa 1 szklanka
• cukier puder 5 łyżek
• żurawina 15 dag
• proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
• jajko 2
• margaryna 20 dag
• wiórki kokosowe 20 dag

Wykonanie:
Do misy dajemy cukier puder, jajka oraz margarynę wszystko miksujemy. Do reszty składników dajemy resztę składników i wszystko dokładnie zmiksować do uzyskania masy. Gotową masę wykładać na posmarowaną blaszkę wyłożoną papierem. Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Ze słonecznikiem muffiny xl

Zdrowsza wersja słodkości zamknięta w maleńkich ziarenkach

Składniki :

  • siemię lniane 1/2 szklanki
  • rodzynki 3 łyżki
  • słonecznik łuskany 1/2 szklanki
  • jajka 1 
  • maślanka 1/2 szklanki
  • cukier kryształ 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 mała łyżeczka
  • kakao 1 łyżka

 Wykonanie :

Do miski dać rodzynki , siemię lniane oraz słoneczniki . Wymieszać. Do miski dać resztę składników oprócz kakao . Całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać kakao . Całą masę dobrze wymieszać. Wysmarować foremki olejem . Na wysmarowane foremki dawać masę . Do nagrzanego piekarnika wstawić na 25-30 minut w temperaturze 170-180 stopni.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak