Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ZIELONE SZPARAGI NA ZDROWIE

Delikatny aromat i smak wykwintnych warzyw ze świeżym masłem, to zdrowa i nie mająca sobie równych przyjemność. Znane ze swego leczniczego działania, zawierają mało kalorii i są cenione nie tylko przez dbających o linię. O jakim warzywie mowa?
ZIELONE SZPARAGI ZDROWE WARZYWO

Szparagi to  warzywa uprawiane głównie od kwietnia do czerwca. Wyróżniają się podłużnym kształtem, oryginalnym smakiem i zieloną lub białą barwą.  Wykorzystywane w kuchni w wielu krajach. Można je smażyć, grillować, piec, zawijać w ciasto lub gotować. Najlepiej smakują z samym masłem i sokiem z cytryny. Niektórzy polewają je sosem holenderskim.

 

 

Szparagi mają wiele zdrowotnych właściwości np.

- mają działanie moczopędne
- przeciwdziałają zaparciom
- zawierają dużo kwasu foliowego, który wspomaga np. utrzymać ciążę
- korzystnie wpływają na cerę
- stymulują pracę nerek
- wspomagają leczenie chorób układu krążenia
- są niskokaloryczne, co sprzyja odchudzaniu

Szparagi są powszechnie znane w kuchni. Stosuje się je do przekąsek, zup, dodatek do mięs i ryb. Mogą tworzyć także danie indywidualne np. z sosem holenderski, winegret lub z samym masłem i cytryną. Najlepsze są szparagi przyrządzane bezpośrednio po zebraniu. Jednak nie każdy ma okazję kupować je prosto od producenta, choć tylko wtedy wiadomo, że są najświeższe. Przy zakupie w sklepie należy więc, opierać się na następujących cechach, świadczących o świeżości szparagów:
- świeże i soczyste miejsce cięcia
- "dźwięczenie" łodyg uderzanych o siebie
Gdy zachodzi konieczność przechowywania szparagów, należy nie obrane łodygi zawinąć w wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki.

PRZYRZĄDZANIE SZPARAGÓW:


1. Mycie szparagów jest konieczne tylko wtedy, gdy gotuje się wywar z ich obierzyn i w przypadku zielonych szparagów, których się właściwie nie obiera.
2. Zielone szparagi obieramy tylko w dolnej części, zaczynając 1 cm poniżej wierzchołka, najpierw cienko, później grubiej (najlepiej za pomocą obieraczki), koniec skrócić.
3. Łodygi jednakowej grubości powiązać w pęczki (na dodatek do dania ok. 25 g, na danie główne 50 g, co ułatwi wyjmowanie).
4. Pęczki włożyć do osolonej wody z odrobiną cukru, kawałkiem masła i plasterkiem cytryny. Zagotować.
5. Szparagi nie powinny być zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Zielone szparagi w zależności od grubości wymagają od 7-12 minut gotowania.


PRZEPISY ZE SZPARAGAMI

SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SEREM I SALAMI

ZIELONE SZPARAGI NA ZDROWIE

ZIELONE SZPARAGI NA ZDROWIE

Jest to prosta i szybka przekąska, sprawiająca radość, gdyż nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje wybornie. Sprawdzi się na piknik, jako przystawka, przekąska na zimno i ciepło. Szparagi są delikatne i chrupiące, w połączeniu z serem i salami nabierają ciekawy smak.


SKŁADNIKI:
szparagi zielone 1 pęczek
ciasto francuskie 1 op.
salami w plastrach 100 g
ser żółty w plastrach 150 g
cebula czerwona 1/2 szt
sól, pieprz do oprószenia
olej rzepakowy 2 łyżki
mąka do podsypania
żółtko z 1 jaja

METODA:
Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto francuskie. Pokroić na małe kwadraty. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki ok. 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy plaster sera, 2-3 plastry salami, pokrojoną w piórka cebulę. Na to układamy 2 szt. szparagów. Końce lewy górny i prawy dolny ciasta smarujemy rozbełtanym żółtkiem i zlepiamy. Układamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min. aż ciasto zarumieni się.

ŁOSOŚ Z SALSĄ SZPARAGOWO-POMIDOROWĄ

ZIELONE SZPARAGI NA ZDROWIE

ZIELONE SZPARAGI NA ZDROWIE

Prosty i szybki obiad bądź kolacja. Danie jest zdrowe i kolorowe. Można podawać z ryżem.

SKŁADNIKI:
łosoś (filet) 150 g
szparagi zielone 1 pęczek
pomidor 4 szt.
cebula 1 szt.
masło 1 łyżka + do wysmarowania formy
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny ok. 1 łyżka

METODA:
Łososia umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10-15 min. Szparagi umyć, obrać końcówki, lekko skrócić, pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory pokroić w kostkę, pozbywając się środkowej, twardej części. Na patelnie rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Następnie szparagi i smażymy, aż lekko się przyrumienią. Na koniec dodajemy pomidory, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Na talerz nakładamy salsę, podaną razem z łososiem. Można dogotować ryż i posypać koperkiem.

 

 

krokus 14.05.2016 21:37
Uwielbiam szparagi :)
Ola1984 12.05.2016 12:18
Apetyczny i bardzo ciekawy wpis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak