Choć w sklepach i na targach dostępne są praktycznie przez cały rok, to właśnie teraz - jesienią, świeżo po wykopkach ziemniaki są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Co prawda wielu ludzi twierdzi, że ziemniaki są tuczące i bezwartościowe - czas najwyższy obalić ten mit, bo ziemniaki same w sobie są nie tylko niskokaloryczne, ale również zawierają sporą dawkę witamin i mikroelementów, a jedyne przez co stają się tuczące, to "zaciągane" sosy i tłuste mięso.
W wielu domach na obiad podawane są często ziemniaki gotowane, jako dodatek do mięsa, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów, przygotowując placki ziemniaczane, zapiekanki, sałatki, zupy, czy piekąc je w folii.
Ugotowane ziemniaki są też głównym składnikiem knedli i kopytek, czyli jednych z lepszych tradycyjnych dań.
Co przygotować z ziemniakami w roli głównej?
Zapiekanka ziemniaczana (przepis)
Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem (przepis)
Placki ziemniaczane z marchewką i majerankiem (przepis)
Kopytka
Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej + do podsypywania stolnicy
- sól do smaku
- woda z solą do gotowania
Przygotowanie:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajka, skrobię i mąkę oraz solimy do smaku. Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki).
Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze części i na podsypanej mąką stolnicy kulamy dłońmi tworząc wałek. Kroimy po skosie w kawałki ostrym nożem tworząc kopytka.
Gotowe kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia. Ugotowane ściągamy łyżką cedzakową na durszlak.
Najlepiej smakują z gulaszem lub okraszone cebulką.