Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ziemniaki w roli głównej

Ziemniaki, kartofle, pyry, bulwy, grule - to samo warzywo, kilka różnych nazw w zależności od regionu. Znane w każdym domu, przyrządzane na różne sposoby.

Choć w sklepach i na targach dostępne są praktycznie przez cały rok, to właśnie teraz - jesienią, świeżo po wykopkach ziemniaki są najsmaczniejsze i najzdrowsze

Co prawda wielu ludzi twierdzi, że ziemniaki są tuczące i bezwartościowe - czas najwyższy obalić ten mit, bo ziemniaki same w sobie są nie tylko niskokaloryczne, ale również zawierają sporą dawkę witamin i mikroelementów, a jedyne przez co stają się tuczące, to "zaciągane" sosy i tłuste mięso.

W wielu domach na obiad podawane są często ziemniaki gotowane, jako dodatek do mięsa, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów, przygotowując placki ziemniaczanezapiekanki, sałatki, zupy, czy piekąc je w folii

Ugotowane ziemniaki są też głównym składnikiem knedli i kopytek, czyli jednych z lepszych tradycyjnych dań.

Co przygotować z ziemniakami w roli głównej?

Zapiekanka ziemniaczana (przepis)

Ziemniaki w roli głównej

 

Krem ziemniaczano-porowy z tymiankiem (przepis)

Ziemniaki w roli głównej

 

Placki ziemniaczane z marchewką i majerankiem (przepis)

Placki ziemniaczane z marchewką i majerankiem - medium

 

Kopytka

Ziemniaki w roli głównej

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej + do podsypywania stolnicy
  • sól do smaku
  • woda z solą do gotowania

Przygotowanie:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jajka, skrobię i mąkę oraz solimy do smaku. Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni (w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki).

Przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze części i na podsypanej mąką stolnicy kulamy dłońmi tworząc wałek. Kroimy po skosie w kawałki ostrym nożem tworząc kopytka.

Gotowe kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do wypłynięcia. Ugotowane ściągamy łyżką cedzakową na durszlak.

Najlepiej smakują z gulaszem lub okraszone cebulką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak