Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zimowe aromaty...pomarańcze

Jeden ze świątecznych zapachów to bez wątpienia aromat pomarańczy. Ten pyszny owoc sprawdzi się jako składnik domowych wypieków, deserów oraz składnik wytrawnych sałatek.

Uwielbiam aromat i smak pomarańczy. W sezonie zimowym owoce cytrusowe na stałe goszczą w mojej kuchni. Często są po prostu podawane w postaci świeżo wyciskanych soków, ale równie chętnie dodaję je do ciast czy wytrawnych sałatek. Pomarańcze to nie tylko bardzo pyszne owoce, które nierozerwalnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, ale także dostarczają naszemu organizmowi witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B oraz cennego błonnika, który daje uczucie sytości na wiele godzin. Nie bez przyczyny aromat pomarańczy działa na nas kojąco, ma on bowiem właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne. Dziś kilka propozycji na pomarańczowe smakołyki. Myślę, że świetnie sprawdzą się zarówno na świątecznym stole jak i na co dzień. Polecam!

Sałatka z burakiem, pomarańczą i serem feta

Zimowe aromaty...pomarańcze
Składniki:
1-2 średnie buraki
80 g rukoli
80 g sera feta
1/2 pomarańczy
30 g orzechów włoskich
Dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżki octu balsamicznego
sól (do smaku)
świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)


Buraka dokładnie wymyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić i pokroić na cienkie plasterki. Na półmisku ułożyć rukolę, plastry buraków i pokrojoną na plastry pomarańczę. Sałatkę posypać serem feta i podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem tuż przed podaniem. 

Ekspresowe ciasto pomarańczowe

Zimowe aromaty...pomarańcze
Składniki:
150 g miękkiego masła 82%
200 g cukru 
4 duże jajka
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
40 g gęstego jogurtu naturalnego 

Mąkę z proszkiem przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysto, stopniowo dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Kiedy jajka z masłem się połączą dodać skórkę startą z pomarańczy oraz naprzemiennie mąkę i sok z pomarańczy. Pod koniec miksowania dodać jogurt i połączyć z całością. Ciasto przelać do formy (u mnie keksówka 30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-55 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. 

Koktajl z kiwi i pomarańczy

Zimowe aromaty...pomarańcze
Składniki (na 2 porcje): 
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
1 duży banan
2 owoce kiwi
100 ml gęstego jogurtu
1-2 łyżki płynnego miodu

Kiwi i banana obrać ze skórki, umieścić w wysokim naczyniu. Dodać sok z pomarańczy, miód i jogurt. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą blendera. Wypić od razu po przygotowaniu.

Sałatka z wędzoną piersią kurczaka, owocami i prażonymi ziarnami słonecznika

Zimowe aromaty...pomarańcze
Składniki:
50 g rukoli
10 pomidorów koktajlowych
80 g wędzonej piersi kurczaka
1 mały kiść czerwonych winogron
1/2 pomarańczy
2 łyżki ziaren słonecznika
Dressing:
2 łyżki oleju rzepakowego 
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)


Rukolę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, połówki winogron i pomidorów oraz pomarańczę pokrojoną na cząstki. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Ziarnami słonecznika posypać sałatkę. Składniki dressingu połączyć. Polać sałatkę. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Czekoladowe miski z nutą pomarańczy

Zimowe aromaty...pomarańcze
Składniki (na około 8 misek):
Miseczki:
200 g gorzkiej czekolady (lub dowolnej, którą lubimy)
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
3-4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka gorącej wody
Dodatkowo:
1 pomarańcza
ok. 16 okragłych biszkoptów
2 kostki gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem wysmarować wnętrze silikonowych foremek. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Czynność powtórzyć dwukrotnie. Kiedy czekolada zastygnie i utworzy miseczkę delikatnie zdjąć silikonową foremkę, a czekoladowe miski włożyć do lodówki. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać ser mascarpone, dolać kawę i ubić na gładką masę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę (lub odkroić, usunąć białą część i posiekać w drobną kostkę). Biszkopty pokruszyć i wsypać na dno czekoladowych misek. Nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na biszkopty ułożyć krem. Ponownie ułożyć biszkopty i nasączyć je sokiem. Na wierzchu dodać krem i posypać skórką z pomarańczy i startymi kostkami czekolady. Schować do lodówki. Trzymać w lodówce do czasu podania. 

 

Pomarańczowe muffinki z nutą wanilii

Zimowe aromaty...pomarańcze
Składniki:
Suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Mokre:
1 jajko
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
110 ml soku z pomarańczy
100 ml mleka pełnotłustego
80 g stopionego masła

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Masło topimy w mikrofalówce lub w garnku na gazie. Mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek mieszamy w jednej misce. Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę. Startą skórkę dodajemy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, mleko, aromat, roztopione masło i wyciśnięty sok z pomarańczy. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy niedbale tylko do połączenia się składników. Możemy dodać 1/2 tabliczki gorzkiej, posiekanej czekolady. Ciasto rozlewamy do formy silikonowej lub blaszki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min. Przestygnięte muffiny posypujemy cukrem pudrem. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak