W niedzielę na naszym stole tradycyjnie co niedzielę serwuję rosół z makaronem, staram się by on był domowej roboty, gdyż właśnie taki mojej rodzinie najbardziej smakuje.
ROSÓŁ Z MAKARONEM:
1 udko z kurczaka
1 skrzydełko z kurczaka
kawałek wieprzowego i wołowego
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
1/4 kalarepy
kawałek pora
kilka różyczek kalafiora
kilka gałązek pietruszki zielonej
1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
ok 3l wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, wrzucić do garnka z wodą. Dodać pokrojoną na 8 części marchewkę (na pół i każde na 4 części), podobnie postąpić z pietruszką, dodać również seler. Dodać pół łyżeczki soli. Gotować na wolniutkim ogniu ok 1h godziny ma "mrugać".
Po upływie czasu dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, różyczki kalafiora, zieloną pietruszkę, por, doprawiamy solą i pieprzem, dalej gotujemy na wolniutkim ogniu.
Przepis na domowy makaron:
1 jajko
2 żółtka
2,5 szklanki mąki pszennej
Ok ¾ szklanki gorącej wody
Mąkę wsypać do miski, zrobić po środku dołek i dodać do niego jajko i żółtka. Za pomocą widelca zabierać delikatnie mąkę z brzegów i zarobić tak ze sobą składniki. Po chwili dolewać stopniowo wodę, wyrabiając na początku za pomocą widelca, a później ciasto rękoma, do powstania zwartego ciasta. Ciasto podzielić na części wałkować, blat posypać mąką i wałkować cienkie płaty. Płaty ciasta ułożyć na czystych ściereczkach i pozostawić do wyschnięcia na ok 2-3h. Ciasto pociąć na paski, a następnie kroić na makaron nitki. Pocięty makaron rozłożyć na blacie do całkowitego wyschnięcia (ja pozostawiam na noc).
Mój 2-letni synek uwielbia znów rosół z lanym ciastem, tzw. lane kluski:
1 jajko
ok 4 łyżeczki mąki pszennej
Jajko wbić do garnuszka, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Wlewać cienkim strumieniem do gorącej gotującej się zupy.
Często aby urozmaicić podanie tradycyjnego rosołu przyrządzam, grysikowe kluseczki:
7-9 płaskich łyżeczek grysiku błyskawicznego
1 jajko
Do garnuszka wbić jajko. Dodać grysik, dokładnie wymieszać ( na 1 jajko - od 7-9 łyżeczek grysiku, w zależności od wielkości jajka). Odłożyć na ok 10 min. Kluseczki kłaść łyżeczką do gotującego się rosołu.
UWAGA: Ilość grysiku uzależniona od wielkości jajka. Na 1 jajko przychodzi od 7-9 łyżeczek grysiku.
BARSZCZ CZERWONY
4l zimnej wody
ok 40 dag boczku gotowanego wędzonego
plaster boczku surowego wędzonego
ok 7 - 8 buraków czerwonych
0,5 - 1 łyżka octu
2 grzybki suszone
2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie
sól, pieprz, magii
W przypadku barszczu zabielanego:
łyżeczka mąki
2 płaskie łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli
Grzybki namoczyć ok 1h. Boczek gotowany wędzony wrzucić do wody, gotować. Wyjąć boczek, do wywaru dodać obrane, pokrojone na ćwiartki buraki, wrzucić plaster surowego boczku wędzonego oraz namoczone grzybki wraz z wodą w której były moczone. Odcedzić. Dodać ocet i przyprawić do smaku, zagotować.
Można zrobić barszcz zabielany w tym wypadku należy w garnuszku rozmieszać łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody z ok 2 płaskimi łyżkami śmietany, dodać szczyptę soli, wymieszać by nie było grudek, ubrać chochlę barszczu czerwonego, wlać do mąki ze śmietaną, aby zahartować, wlać do całości zupy, zagotować.
UWAGA: Barszcz można zagotować tylko i wyłącznie w momencie gdy jest przygotowywany, gdy go odgrzewamy nie można, gdyż w takim wypadku zmieni kolor czerwony na brązowy.
Barszcz podajemy z krokietem, uszkami lub ugotowanymi ziemniakami.
Przepis na krokiety:
Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
8 czubatych łyżek mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą (musi mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażyć cieniutkie naleśniki.
Farsz ze szpinaku:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz do smaku
10 dag sera żółtego
3 łyżki oleju rzepakowego
Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać szpinak i dusić do miękkości, a na koniec dodając ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, wymieszać i doprawić do smaku.
Farsz mięsny:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- kawałek wołowego
- 1 skrzydełko z indyka
- 1 udko z kurczaka
- 1 cebula
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
Mięso ugotować. Przestudzone zmielić wraz z cebulą, dodać jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić.
Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki bułki tartej
Na naleśnik rozsmarować farsz, zwinąć (najpierw boki, kolejno do przodu). Krokiety panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor.
ZUPĘ GROCHÓWKĘ oraz wszelkie zupy krem, podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowm:
3 litry zimnej wody
5 garści grochu łuskanego
700 gram obranych ziemniaków
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
zasmażka:
2 łyżki margaryny
2 płaskie łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki wody zimnej
Groch łuskany kilka razy przepłukać, zalać wodą gotować do momentu gdy będzie al dente, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. W momencie gdy groch i ziemniaki będą miękkie, przyrządzić zasmażkę: margarynę rozpuścić, dodać mąkę pszenną, smażyć ok 2-3 minuty, energicznie mieszając łyżką drewnianą. Wlać wodę, a po chwili chochlę zupy, w celu zahartowania zasmażki. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę zagotować.
GRZANKI PSZENNE:
1 bułka pszenna
2 łyżki masła
Bułkę pokroić w kostkę, przysmażyć na tłuszczu.
GROSZEK PTYSIOWY
1 szklanka zimnej wody
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
Wodę zagotować z cukrem. Odstawić. Wsypać jednym ruchem całą ilość mąki, mieszając energicznie do utworzenia się kluchy. Położyć ponownie na palnik przez ok 3 min cały czas mieszając. Ostudzić, wbijać po 1 jajku, mieszając. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Za pomocą szprycy cukierniczej wyciskać małe kuleczki. Piec w 200 st C ok 25 min.