Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupy bezmięsne

Nie ma to jak, talerz gorącej zupy w chłodny dzień! Pewnie wielu z Was właśnie w okresie zimowym przygotowuje o wiele częściej w swoim domu zupę, aby się rozgrzać od środka. Jeśli tak, to zapraszam na smaczne zupy w wersji bezmięsnej.

Gdy na zewnątrz robi się coraz chłodniej to szukamy pomysłów na obiad, który nas szybko rozgrzeje. Zupa to najlepsze rozwiązanie, na rozgrzanie naszego organizmu. Dzisiaj mam dla Was kilka pomysłów na smaczne zupy, ale w wersji bezmięsnej. Takie zupy są mniej kaloryczne, ale równie smaczne. Poza tym jarskie zupy są pełne drogocennych witamin, o których należy pamiętać szczególnie zimową porą, gdy nasz organizm jest osłabiony i mniej odporny na różnorakie infekcje.

Zupa może mieć postać kremu, dzięki czemu nasze dzieci chętniej zjedzą niechciane warzywa. Oto kilka przepisów na zupy bezmięsne. Życzę smacznego :-) 

 

Jarska fasolka po bretońsku

Zupy bezmięsne

 

Składniki:

fasola Jaś 400 g,

marchew 2 szt,

liść laurowy 3 szt,

ziele angielskie 6 ziaren,

kminek mielony 1-2 łyżki,

cząber pół łyżeczki,

majeranek pół łyżeczki,

papryka słodka mielona 1 łyżeczka,

chili do smaku,

sól i pieprz do smaku,

kostka warzywna pół szt,

koncentrat pomidorowy 3 łyżki,

czosnek 2 ząbki,

cebula czerwona lub biała 1 szt,

mąka pszenna 3 łyżki,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Fasolkę moczymy przez noc, następnie odlewamy wodę, nalewamy nową i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, kminku i ziela angielskiego. Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy. 

 

Zupa ogórkowa z brązowym ryżem

Zupy bezmięsne

 

Składniki:

ziemniak 3 szt,

marchew 2 szt,

pietruszka korzeń 1 szt,

ogórki kiszone 6 szt,

woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki,

ryż brązowy 3/4 szklanki,

czosnek 2 ząbki,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie 5 ziaren,

kotka warzywna 1 szt,

zioła prowansalskie pół łyżeczki,

sól i pieprz do smaku,

śmietana 12% 100 g,

mąka pszenna 1 łyżka,


Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy ryż oraz warzywną kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ryż i warzywa będą miękkie to dodajemy starte ogórki i wodę z ogórków. Śmietanę łączymy z mąką, odrobiną zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Przyprawiamy do smaku naszą zupkę ziołami, solą oraz pieprzem. Dodatkowo zupę możemy posypać natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.

 

Zupa jarzynowa

Zupy bezmięsne

Składniki:

ziemniaki średnie 3 szt,

marchew 2 szt,

groszek mrożony 1 szklanka,

pietruszka korzeń 1 szt,

kukurydza konserwowa 5 łyżek,

fasolka szparagowa 100 g,

kalafior pół szt,

czosnek 1 ząbek,

śmietana 18% 100 g,

mąka pszenna 2 łyżki,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie 5 ziaren.

kostka warzywna 1 szt,

zioła prowansalskie 1 łyżeczka,

kurkuma 1/4 łyżeczki,

sól i pieprz do smaku,


Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, następnie kroimy w kostkę. Z fasolki usuwamy koncowki i kroimy ją na mniejsze części. Do warzyw dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora i zalewamy całość zimną wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i warzywną kostkę. Gdy warzywa będą półtwarde, dodajemy mrożony groszek i zioła prowansalskie. 

Śmietanę łączymy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy  mątewką, aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

 

Zupa krem ze szparagów

Zupy bezmięsne

Składniki:

szparagi 250 g,

ziemniak 3 szt,

marchew 2 szt,

cebula pół szt,

czosnek 2 ząbki,

liść laurowy 2 szt,

ziele angielskie 4 ziarna,

majeranek pół łyżeczki,

kostka warzywna pół szt,

sól i pieprz do smaku,


dodatkowo:

śmietana do dekoracji,


Sposób przygotowania:

Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy kostkę warzywną i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku. Z ugotowanej zupy wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie i miksujemy blenderem na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać do zupy słodką śmietankę. Podajemy z grzankami.

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak