Zupa to wspaniały, rozgrzewający posiłek. Sięgamy po nie szczególnie teraz, gdy na zewnątrz jest bardzo zimno. Zupy mięsne, są bardziej treściwe, lecz ja jestem miłośnikiem lekkich posiłków i często przygotowuje zupy bez dodatku mięsa. Zupy bezmięsne są nie tylko dla jarosza. Myślę, że nawet mięsożercy skuszą się czasem na taki rodzaj zupy. Przedstawiam kilka moich propozycji na zupy bezmięsne.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Składniki:
- pieczarki 30 dag,
- cebula biała 1 szt,
- marchewka 2 szt,
- ziemniaki 2 szt,
- pietruszka pół szt,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- makaron świderki 2 garście,
- liść laurowy Prymat 2 szt,
- ziele angielski 5 ziaren,
- majeranek Prymat pół łyżeczki,
- śmietana 18% 3 łyżki,
- mąka pszenna pół łyżeczki,
- czosnek 2 ząbki,
- pieprz czarny Prymat, sol do smaku,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, pokroić w polplastry, dodać do cebuli i podsmażyć. Marchew, ziemniaki i korzeń pietruszki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do pieczarek i zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dodać makaron i przyprawy. Gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z mąka, dodać do niej jedną chochelkę zupy, wymieszać i dodać do garnka z zupą. Wymieszać, zagotować i odstawić z palnika. Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy, czosnek obrać, wycisnąć przez praskę.
Zupa z brązowa soczewicą i warzywami
Składniki:
- soczewica brązowa 400g,
- ziemniaki 2 szt,
- marchew 2 szt,
- seler lub pietruszka pół szt,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- cebula biała 1 szt,
- mąka pszenna 2 łyżki,
- olej do smażenia,
- masło 2 łyżki,
- kminek Prymat 1 łyżka,
- kolendra mielona 1 łyżka,
- liście laurowe Prymat 2 szt,
- ziele angielskie cale 6 szt,
- słodka papryka 1 łyżeczka,
- sos sojowy 3 łyżki,
- pieprz, sol do smaku,
Sposób przygotowania:
Soczewice opłukać dokładnie w zimnej wodzie. Następnie nastawić na gaz, dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować 30 min.W tedy dodajemy obrane I pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, marchewkę oraz przyprawy.Cebule siekamy i podsmażamy na oleju z masłem i dodajemy do zupy. Następnie sporządzamy zasmażkę z mąki pszennej i również dodajemy do gotującej się zupy.Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy natkę pietruszki I podajemy.
Zupa meksykańska dla jarosza
Składniki:
- pieczarki 7 szt,
- cebula biała pół szt,
- czosnek 2 ząbki,
- papryka czerwona pół szt,
- papryka zielona pół szt,
- papryka żółta pół szt,
- fasola czerwona pół puszki,
- kukurydza pół puszki,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- ziele angielskie 4 ziarna
- papryka słodka 1 łyżeczka,
- chili pół łyżeczki,
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
- majeranek Prymat 1 łyżeczka,
- kminek mielony Prymat pół łyżeczki,
- sol, pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule I czosnek obrać, posiekać I podsmażyc na oleju. Następnie dodać pieczarki pokrojone w polplastry I podsmażyc. Papryki pokroić w gruba kostkę I dodać do pieczarek. Podlać wodą I dodać wszystkie przyprawy.Gdy papryka będzie miękka to dodajemy kukurydze , czerwoną fasolkę i koncentrat.Czekamy aż nasza zupa się zagotuje. Następnie przekładamy do miseczki I posypujemy posiekaną natką pietruszki.