Mamy jesień i robi się coraz chłodniej i coraz ponurej za oknem.
Co prawda jesień to piękna pora roku ale czasami źle na nas wpływa, jest nam zimno i na nic nie mamy ochoty.
Ale talerz pysznej, rozgrzewającej i kolorowej zupy sprawi, że poczujemy się lepiej.
Bo przecież dobre samopoczucie i dobre nastawienie do życia i otaczającego nas świata jest bardzo ważne.
Zapraszam po kilka pomysłów na smaczne i rozgrzewające zupy.
Zupa meksykańska
500 g łopatki wieprzowej
1 cebula
2 duże marchewki
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
600 g ziemniaków
2 l rosołu
Do smaku :
sól
pieprz czarny
papryka słodka
przyprawa do dań meksykańskich
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, umyć i także pokroić w kostkę.
Paprykę po umyciu tak samo jak inne warzywa także drobno pokroić.
Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć z zalewy ale fasolkę dobrze byłoby przepłukać dodatkowo wodą.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć razem z papryką i cebulą.
Gdy mięso się podsmaży wlać rosół i dusić pod przykryciem 15 minut a potem dodać marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy i dalej chwilę gotować a potem dodać ziemniaki ( jeżeli mamy gatunek ziemniaków, które się długo gotują to należy je dodać razem z marchewką ).
Gdy wszystko jest miękkie dodać odsączone składniki, zagotować zupę, ewentualnie doprawić i zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Zupę ponownie zagotować i podawać gorącą.
Moja zupa gulaszowa
600 g wieprzowej łopatki
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 duża cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki groszku
5 średnich ziemniaków
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1,5 l bulionu ( u mnie rosół )
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 suszone papryczki peperoncini
1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów
1 łyżka kucharka w płynie
sól do smaku
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
100 g koncentratu pomidorowego
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać słodką paprykę i chwilę ją smażyć.
Wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia.
Cebulę i marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ziemniaki oraz marchew zalać wodą.
Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dalej chwilę smażyć.
Zawartość patelni przełożyć do większego garnka, zalać bulionem oraz dodać liść i ziele i gotować mięso prawie do miękkości.
Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i paprykę oraz resztę przypraw i dalej gotować na małym ogniu.
Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć ( fasolę opłukać ) i dodać do zupy.
Potem dodać koncentrat i wszystko zagotować.
W miarę potrzeby doprawić.
Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę po czym zagotować.
Zupę podawać gorącą z pieczywem.
Bazyliowa pomidorowa
1 l zimnej wody
3 skrzydełka z kurczaka
1 duża marchewka
1 mała cebula
1 średni korzeń pietruszki
mały kawałek selera
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła włoskie do smaku
Dodatkowo :
włoskie paluszki chlebowe z czosnkiem
Skrzydełka umyć a warzywa obrać i także umyć.
Wodę wlać do garnka, włożyć skrzydełka i zagotować.
Dodać warzywa i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Następnie do drugiego garnka przełożyć warzywa i skrzydełka i przelać wywar przez sitko.
Dokładnie wymieszać zupę aż koncentrat się rozpuści.
Dodać koncentrat i przyprawy a bazylię rozetrzeć w dłoniach i także wsypać do zupy.
Dalej gotować aż warzywa będą miękkie.
Za pomocą blendera zmiksować wszystkie warzywa w zupie.
Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Gotową zupę nalewać na talerze i podawać z paluszkami chlebowymi.
Krem z kalafiora z kurkumą i marchewką
1 duża marchewka
1/2 dużego kalafiora
2 małe cebule
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
500 ml bulionu warzywnego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Grzanki :
5 kromek chleba tostowego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól do smaku
zioła włoskie do smaku
Dodatkowo :
jogurt naturalny typu greckiego
Na patelni roztopić masło z olejem.
Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
Chwilę smażyć następnie dodać przyprawy i smażyć grzanki aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące.
Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cebulę i marchewkę obrać i opłukać.
Kalafiora podzielić na różyczki.
W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę.
Chwilę smażyć a w międzyczasie pokroić marchewkę w plastry i po chwili dodać do cebuli i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając.
Po kilku minutach dodać kalafiora i dalej smażyć około 5 minut.
Dodać kurkumę i smażyć 3 minuty.
Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.