Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupy na rozgrzewkę

Gdy każdy już wyglądał wiosny,zima jeszcze o sobie przypomniała. Takie zmiany pogody mogą potrwać jeszcze dłuższy czas. Aby umilić sobie te chłodne dni, warto zjeść coś dobrego,pożywnego,coś co nas rozgrzeje. Najlepiej zrobić dobrą zupę...   Kartoflanka na bogato   500 g zielonego groszku, może być mrożony 4 marchewki ok. 1/2 kg ziemniaków udko z kurczaka 300 g boczku sól i pieprz ok. 2 l wody olej kurkuma Ziemniaki i marchewkę obierz . Ziemniaki pokrój w

Gdy każdy już wyglądał wiosny,zima jeszcze o sobie przypomniała. Takie zmiany pogody mogą potrwać jeszcze dłuższy czas. Aby umilić sobie te chłodne dni, warto zjeść coś dobrego,pożywnego,coś co nas rozgrzeje. Najlepiej zrobić dobrą zupę...

 

Kartoflanka na bogato

 

500 g zielonego groszku, może być mrożony

4 marchewki

ok. 1/2 kg ziemniaków

udko z kurczaka

300 g boczku

sól i pieprz

ok. 2 l wody

olej

kurkuma

Ziemniaki i marchewkę obierz . Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.

Udko zalej wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij udko z garnka.

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez chwilę. Dodaj do garnka wraz z groszkiem. Zagotuj.

Boczek pokrój w paseczki i smaż na patelni,do momentu aż będzie chrupiący. Boczek dodaj do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Dopraw do smaku solą,pieprzem i kurkumą.

Zupy na rozgrzewkę

Grochówka

 

450 g fasoli jaś

ok. 400 g szynki wędzonej

cebula

4 średnie marchewki

2 l. bulionu z kurczaka

2 łyżki masła

sól i pieprz

majeranek

Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc.

Masło rozpuść. Dodaj posiekaną cebulę  i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż przez chwilę. Następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze przez chwilę.

Do zawartości garnka dodaj namoczoną fasolę oraz bulion,sól i pieprz.

Zupy na rozgrzewkę

Kwaśnica z kabanosami

 

500 g kiszonej kapusty

1 szklanka soku z kiszonej kapusty

ok. 70 g suszonych grzybów

100 g kabanosów

100 g wędzonego boczku

750 ml bulionu warzywnego

marchewka

cebula

2-3 ziemniaki

sól i pieprz

2 łyżki masła

liść laurowy

kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Grzyby zalej na noc wodą.

W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz , pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem. Dołóż pieprz w ziarnach,ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj przez kilka minut.

Kapustę pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj do gotującej się zupy. Do zupy dodaj również sok z kapusty, wodę w której moczyły się grzyby, oraz pokrojone grzyby. Gotuj przez  ok. 15-20 minut.

Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojone kabanosy i smaż jeszcze przez chwilę. Boczek wraz z  kabanosami dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

U mnie zupa jest zawsze lekko pikantna.

Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godz. Na koniec dodaj majeranek.

Zupy na rozgrzewkę

 

 

Krem z pieczonej dyni

 

1 kg dyni

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

1 łyżka brązowego cukru

1 cebula

3 główki czosnku

1 łyżeczka tymianku

7 szklanek bulionu z kurczaka

sól i pieprz do smaku

Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.

Dynię przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 25 minut.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę ,dodaj drobną posiekaną cebulę i podsmaż. Następnie dodaj posiekany czosnek i tymianek. Smaż jeszcze przez chwilę.
Następnie dodaj dynię i bulion. Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj przez następne 20 minut.
Na koniec zupę zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
 
Zupy na rozgrzewkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak