Gdy każdy już wyglądał wiosny,zima jeszcze o sobie przypomniała. Takie zmiany pogody mogą potrwać jeszcze dłuższy czas. Aby umilić sobie te chłodne dni, warto zjeść coś dobrego,pożywnego,coś co nas rozgrzeje. Najlepiej zrobić dobrą zupę...
Kartoflanka na bogato
500 g zielonego groszku, może być mrożony
4 marchewki
ok. 1/2 kg ziemniaków
udko z kurczaka
300 g boczku
sól i pieprz
ok. 2 l wody
olej
kurkuma
Ziemniaki i marchewkę obierz . Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę w plasterki.
Udko zalej wodą i gotuj przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij udko z garnka.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez chwilę. Dodaj do garnka wraz z groszkiem. Zagotuj.
Boczek pokrój w paseczki i smaż na patelni,do momentu aż będzie chrupiący. Boczek dodaj do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze przez ok. 30 minut. Dopraw do smaku solą,pieprzem i kurkumą.
Grochówka
450 g fasoli jaś
ok. 400 g szynki wędzonej
cebula
4 średnie marchewki
2 l. bulionu z kurczaka
2 łyżki masła
sól i pieprz
majeranek
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc.
Masło rozpuść. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż przez chwilę. Następnie dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze przez chwilę.
Do zawartości garnka dodaj namoczoną fasolę oraz bulion,sól i pieprz.
Kwaśnica z kabanosami
500 g kiszonej kapusty
1 szklanka soku z kiszonej kapusty
ok. 70 g suszonych grzybów
100 g kabanosów
100 g wędzonego boczku
750 ml bulionu warzywnego
marchewka
cebula
2-3 ziemniaki
sól i pieprz
2 łyżki masła
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Grzyby zalej na noc wodą.
W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz , pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem. Dołóż pieprz w ziarnach,ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj przez kilka minut.
Kapustę pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj do gotującej się zupy. Do zupy dodaj również sok z kapusty, wodę w której moczyły się grzyby, oraz pokrojone grzyby. Gotuj przez ok. 15-20 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojone kabanosy i smaż jeszcze przez chwilę. Boczek wraz z kabanosami dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
U mnie zupa jest zawsze lekko pikantna.
Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 1/2 godz. Na koniec dodaj majeranek.
Krem z pieczonej dyni
1 kg dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
1 łyżka brązowego cukru
1 cebula
3 główki czosnku
1 łyżeczka tymianku
7 szklanek bulionu z kurczaka
sól i pieprz do smaku
Dynię przekrój na pół i wyjmij miąższ. Obierz ze skórki. Dynię pokrój w większą kostkę i przełóż do miski. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek,cynamon,gałkę muszkatołową,goździki i cukier. Wymieszaj.