Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurawina- naturalny antybiotyk

Żurawina to niezwykle zdrowy owoc, który jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera niesamowite właściwości prozdrowotne.

Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a co za tym idzie jest doskonała w walce z infekcją pęcherza moczowego. Ponadto żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni przed wrzodami żołądka i pomaga w walce z przeziębieniem. Żurawina jest bogatym źródłem witaminy A,C i witamin z grupy B.

Sezon na żurawinę właśnie się rozpoczął  i będzie trwał do stycznia. Zachęcam do przygotowania soku z żurawiny, który jest bardzo łatwy do zrobienia, pyszny i bardzo zdrowy. Sok warto przygotować właśnie teraz, gdy na zewnątrz robi się coraz bardziej zimno i często dopadają nas infekcje.  Możemy go pić rozcieńczonego z wodą lub dodawać go do kaszy i jogurtów. Zapraszam na przepis.  

 

Sok żurawinowy

Żurawina- naturalny antybiotyk

 

Składniki:

żurawina świeża lub mrożona 1 kg,

cukier brązowy 2 szklanki,

woda 1 litr,


Sposób przygotowania:

Jeśli sok robimy ze świeżej żurawiny to należy ją przebrać z liści i opłukać. Żurawinę zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Gotujemy do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. Następnie sok przecedzamy i owoce przecieramy przez sitko. Garnek z sokiem ponownie stawiamy na palnik, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy aż cukier się rozpuści. Sok przelewamy do czystych słoiczków i mocno zakręcamy. Sok nie potrzebuje dodatkowej pasteryzacji. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak