Świeża żurawina dostępna jest tylko jesienią, ale suszoną możemy kupić bez problemu przez cały rok, choć jest między nimi różnica, to i tak zarówno jedna jak i druga są bogate w witaminy i minerały.
Świeże owoce żurawiny długo pozostają świeże i w pełni zachowują swoje wartości odżywcze dzięki zawartości naturalnego konserwantu jakim jest kwas benzoesowy.
Żurawina oprócz tego, że jest bogata w błonnik, zawiera również witaminę C, E, K, B6 i kwas pantotenowy, a także potas, mangan, miedź i jod.
Dzięki temu, że owoce mają cierpko-słodki smak, żurawina pasuje nie tylko jako dodatek do ciast, czy innych deserów, ale również w pełni sprawdza się jako przekąska, czy dodatek do różnego typu mięs, serów, a nawet wędzonych ryb.
Ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze powinniśmy polubić się z żurawiną, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.
Propozycja na wykorzystanie suszonej żurawiny:
Roladki schabowe z sałatą lodową, wędliną i żurawiną
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- pieprz
- oregano
- 1 duży liść sałaty lodowej
- 4 plasterki dowolnej wędliny
- 4 łyżeczki suszonej żurawiny
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Sałatę rwiemy na drobne kawałki i układamy po trochu na każdym kawałku schabu.
Na sałacie kładziemy po plasterku wędliny i po łyżeczce żurawiny.
Zwijamy ciasno w roladki. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 1 średnia wędzona makrela
- 1 cebula czerwona
- 35 g kremowego serka topionego
- 1 garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka oleju
- ok. 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 3-4 duże listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, oprószamy lekko solą i przesmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy makrelę i chwilę razem smażymy. Następnie całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy serek topiony i mieszamy do czasu jego rozpuszczenia.
Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane listki mięty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.
Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym
Składniki (na 20 sztuk o średnicy 5 cm):
Babeczki:
- 2 białka
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki pociętej suszonej żurawiny
Krem:
- 250 g półtłustego twarogu
- 50 g miękkiego masła
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- tłuszcz do wysmarowania foremek
- bułka tarta do wysypania foremek
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec wrzucamy żurawinę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek o średnicy 5 cm.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy twaróg. Słodzimy do smaku wedle uznania.
Na wystudzone babeczki wykładamy porcje kremu.