Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurawinowa moc

Żurawina jest często niedoceniana, choć bardzo smaczna. Nadaje się nie tylko do deserów, ale również jako dodatek do mięs i serów ze względu na cierpko-słodki smak.

Świeża żurawina dostępna jest tylko jesienią, ale suszoną możemy kupić bez problemu przez cały rok, choć jest między nimi różnica, to i tak zarówno jedna jak i druga są bogate w witaminy i minerały.

Świeże owoce żurawiny długo pozostają świeże i w pełni zachowują swoje wartości odżywcze dzięki zawartości naturalnego konserwantu jakim jest kwas benzoesowy.

Żurawina oprócz tego, że jest bogata w błonnik, zawiera również witaminę C, E, K, B6 i kwas pantotenowy, a także potas, mangan, miedź i jod.

Dzięki temu, że owoce mają cierpko-słodki smak, żurawina pasuje nie tylko jako dodatek do ciast, czy innych deserów, ale również w pełni sprawdza się jako przekąska, czy dodatek do różnego typu mięs, serów, a nawet wędzonych ryb.

Ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze powinniśmy polubić się z żurawiną, a na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.


Propozycja na wykorzystanie suszonej żurawiny:

Roladki schabowe z sałatą lodową, wędliną i żurawiną

Żurawinowa moc

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 1 duży liść sałaty lodowej
  • 4 plasterki dowolnej wędliny
  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. 
Sałatę rwiemy na drobne kawałki i układamy po trochu na każdym kawałku schabu.
Na sałacie kładziemy po plasterku wędliny i po łyżeczce żurawiny.
Zwijamy ciasno w roladki. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

 

Spaghetti z wędzoną makrelą, żurawiną i miętą

Żurawinowa moc

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 średnia wędzona makrela
  • 1 cebula czerwona
  • 35 g kremowego serka topionego
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 duże listki świeżej mięty


Przygotowanie:

Makrelę oddzielamy od skóry i ości. Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, oprószamy lekko solą i przesmażamy na oleju.
Do cebuli dodajemy makrelę i chwilę razem smażymy. Następnie całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy serek topiony i mieszamy do czasu jego rozpuszczenia. 
Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane listki mięty.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

 

Mini babeczki na białkach z żurawiną i kremem serowym

Żurawinowa moc

Składniki (na 20 sztuk o średnicy 5 cm):

Babeczki:

  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pociętej suszonej żurawiny

Krem:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania foremek


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec wrzucamy żurawinę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek o średnicy 5 cm.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy twaróg. Słodzimy do smaku wedle uznania.

Na wystudzone babeczki wykładamy porcje kremu.

jola91 05.03.2016 21:13
Mama niejadka z tym się zgodzę, dlatego trzeba uważnie śledzić skład produktów.
Mama niejadka 04.03.2016 12:06
Żurawina jest smaczna i zdrowa, szkoda tylko że większość dostępnych w sklepie ma mało żurawiny w sobie a mnóstwo cukru i oleju :)
jola91 03.03.2016 22:28
Dziękuję ;) U nas żurawina ostatnio idzie "hurtowo", szczególnie polubiły ją dzieci, co mnie bardzo cieszy, bo dzięki temu pożegnaliśmy wszystkie infekcje :)
bietka 03.03.2016 20:19
bardzo smaczne przepisy, ja również bardzo lubię żurawinę :)
Renata9 03.03.2016 15:05
Uwielbiam żurawinę w każdej postaci. Na pewno skorzystam z przepisów. Gratuluję !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak