Co prawda, w niektórych regionach sezon jagodowy dobiegł już końca, ale w innych wciąż trwa, więc można cieszyć się jeszcze pysznym darem lasu.
Spożywanie jagód jest dobre dla oczu, obniżają również poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne. Sok z jagód natomiast jest uznawany za lek na zatrucia.
Jagody zawierają w sobie selen, cynk, miedź i mangan, a także witaminę C, witaminę A, witaminę B, witaminę PP oraz dużo błonnika.
W sezonie warto jeść je na surowo ze względów zdrowotnych, ale wykorzystane szczególnie w słodkich potrawach smakują wyśmienicie.
Chcąc cieszyć się ich smakiem przez cały rok można je zamrozić, bo dobrze znoszą tego typu zabiegi, dzięki czemu po rozmrożeniu ich wygląd i smak nie ulegną zmianie.
Zbieranie jagód w lesie cieszy szczególnie dzieci, bo wiedzą, że zawsze będzie z nich coś pysznego.
Sama nie wybieram się na jagody zbyt często, ale jak już to się zdarzy, to nie wyobrażam sobie, aby mogło zabraknąć domowych jagodzianek, czy pysznych placków z jagodami.
Zatem do lasu marsz ;)
Wykorzystanie jagód w mojej kuchni:
Beztłuszczowe placki z jagodami
Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier do smaku
- 80 g jagód
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski, przesiewamy do nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko i słodzimy wedle uznania. Dokładnie mieszamy (mieszam łyżką, ale można posłużyć się mikserem).
Na koniec dodajemy przebrane, opłukane i osuszone jagody. Delikatnie łączymy z masą. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju) z obu stron na rumiano.
Podajemy z jogurtem naturalnym.
Jagodowa owsianka
Składniki (na 4 porcje):
- 500 ml mleka
- 12 łyżek płatków owsianych górskich
- 100 g jagód
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jagody przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem na papkę. Mleko zagotowujemy w garnku.
Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i gotujemy 3 minuty na wolnym ogniu. Następnie owsiankę zestawiamy z ognia i dodajemy jagody z cukrem, mieszamy dokładnie do czasu rozpuszczenia cukru.
Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Domowe jagodzianki
Składniki (na 8 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 100 g masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Zaczyn drożdżowy:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 60 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- 500 g jagód
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania wierzchu
- cukier puder i mleko na lukier (ilość wedle uznania)
Przygotowanie:
Drożdże razem z cukrem i mąką rozprowadzamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do utworzenia się pianki.
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko, sól, mleko i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy, a następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dość rzadkie, ale takie właśnie ma być). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 45 minut).
Jagody mieszamy z cukrem i odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku porcję jagód z cukrem. Zlepiamy i formujemy jagodzianki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy białkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone drożdżówki smarujemy lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.