Niegdyś kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Majów i Azteków. Dziś jest jedną z popularniejszych roślin uprawnych znanych na całym świecie, najbardziej kojarzy się z Meksykiem, bo to właśnie kuchnia meksykańska jest bogata w przepisy z wykorzystaniem kukurydzy.
Sezon na kukurydzę cukrową, którą wykorzystujemy w kuchni przypada na sierpień i wrzesień, warto wtedy sięgnąć po świeże kolby i cieszyć się słodkimi ziarenkami. Można ją również ugotować, grillować i dodawać do różnych potraw.
Poza sezonem najczęściej wykorzystuje się kukurydzę konserwową - można ją samodzielnie przygotować, to wcale nie jest trudne. Małe kolby można marynować w całości, zaskakują nie tylko smakiem, ale i wyglądem na talerzu.
Płatki kukurydziane, czy popularny popcorn, one również powstają z ziaren kukurydzy. Mąka kukurydziana również zyskała na popularności z racji tego, że nie zawiera glutenu, więc osoby na diecie bezglutenowej mogą z niej korzystać do woli.
Kukurydza w większości składa się ze skrobi. Posiada dużo błonnika, białko, a także witaminy i minerały.
Kukurydza jest nie tylko świetnym dodatkiem do sałatek, ale również do zup, dań jednogarnkowych, placków warzywnych, czy domowych smarowideł - małe, chrupiące ziarenka spisują się wtedy doskonale ciesząc oczy słonecznym kolorem.
Z kukurydzy można przygotować:
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
- 60 g drobnego makaronu (u mnie gwiazdki)
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- mała puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w kostkę.
W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Do pokrojonych ogórków dodajemy odsączoną kukurydzę i makaron. Mieszamy razem z odsączonym tuńczykiem.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i majonez, mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Leczo z chorizo i kukurydzą
Składniki:
- 150 g chorizo
- 1 duża czerwona papryka
- 1 kolba kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor malinowy
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki sosu jalapeno
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chorizo kroimy w plasterki, podsmażamy, aż wytopi się część tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i posiekane ząbki czosnku, smażymy, aż cebula będzie szklista.
Kiełbasę z cebulą zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, wyłuskaną z kolby kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora. Dusimy do czasu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na koniec dodajemy sos jalapeno, bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Pasta z makreli z kukurydzą i papryką
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 2 łyżki świeżej kukurydzy
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso z makreli oddzielamy od skóry i ości. Umieszczamy je w malakserze razem ze śmietanką. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej pasty.
Do niej dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kukurydzę. Mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem z młodej kukurydzy
Składniki:
- 3 kolby młodej kukurydzy
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 litr rosołu
- 50 g masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- sól i pieprz
- szczypta chili
Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy ziarna kukurydzy obrane z kolby. Dusimy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Następnie wlewamy rosół, wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki i marchew. Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Zupę blendujemy na gładko, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Mieszamy. Przelewamy do miseczek i oprószamy chili.