Dyniowe leczo z boczniakami
1/2 cukinia małej
1/3 dyni hokkaido
15 dkg kabanosów
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 pomidorów lima
10 dkg pieczarek
40 dkg boczniaków
olej
sól, pieprz
papryka
bazylia świeża
Cebule obieram i drobno kroję, przesmażam z czosnkiem na oleju. Pomidory sparzam i obieram, następnie kroję. Dodaję do cebuli i przesmażam. Dynię obieram i kroję w kostkę, cukinię też kroję. Dodaję do pomidorów i smażę aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Boczniaki i pieczarki kroję i przesmażam na osobnej patelni. Dodaję do leczo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam chwilę. Dodaje do lecza, doprawiam solą, pieprzem, papryką. Posypuje bazylią.
Dyniowe placuszki ze śliwką
25 dkg sera twarogowego
30 dkg dyni obranej
2 jajka
kardamon
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mąki ryżowej
masło klarowane
1/2 śliwek
1 łyżka cukru brązowego
Dynię obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przesmażam na patelni na maśle, dodaję odrobinę wody podczas smażenia. Jak dynia będzie miękka odstawiam z gazu i studzę. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, cukier brązowy, kardamon, cynamon, skórkę pomarańczową i miksuję blenderem. Do sera dodaję pure z dyni, mąkę i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli i dodaję do masy serowo-dyniowej. Delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę na maśle na złoty kolor z dwóch stron.
Śliwki pozbawiam pestek, dodaję cukier i przesmażam na patelni aż wytworzy się gęsty sos. Placuszki podaję ze śliwkami.
Deser mirabelkowo-dyniowy
Kisiel mirabelkowy
1/2 kg mirabelek
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki wody
Mus dyniowy:
20 dkg dyni po obraniu
300 ml śmietany kremówki 36 %
cukier do smaku
9 bez małych
Dynia karmelizowana:
1 plaster dyni mały
1 łyżka miodu
Mirabelki myję, przekładam do garnka, dodaję cukier, wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram. Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki.
Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni na około 20 minut, aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody, żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste. Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.
Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.
Rogaliki dyniowo-śliwkowe
400 g mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki pure z dyni
3 łyżki cukru
3 żółtka
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
2 dkg drożdży
1 łyżka masła
40 dkg śliwek
cukier puder do posypania
1 jajko do smarowania
Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki albo za gęste dodaję pure z dyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Tarta z dynią i kanią
Spód tarty:
200 g mąki pszennej typ 500
50 g mąki krupczatki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawa do ziemniaków
1 łyżeczka kurkumy
125 g masła
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Farsz:
300 g jogurtu greckiego
3 jajka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
1/2 dyni Hokkaido
2 kanie
1/2 cebuli czerwonej
3 pomidorki śliwkowe
3 pomidorki koktajlowe żółte
masło klarowane
natka pietruszki
Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na blaszce na papierze. Wstawiam do piekarnika razem ze spodem tarty.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło, żółtka, sól, przyprawy, kurkumę, żółtka, wodę. Całość kroję nożem w misce i zagniatam rękoma ale krótko. Ciasto wkładam do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wałkuję na papierze do pieczenie i przekładam do formy do tarty. Papier odrywam i ciasto ugniatam w formie, nakłuwam widelcem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15-20 minut aż się zrumieni.
Jedną kanię kroję na kawałki i przesmażam razem z całą kanią na maśle. Solę, pieprzę. Do miski przekładam jogurt, dodaję jajka, sól, przyprawę i mieszam. Wylewam na zimny spód tarty podpieczony. Układam kawałki dyni podpieczone, kanie, cebulę piórka, pokrojone pomidorki, natkę pietruszki. Wstawiam do piekarnika (temp. 180 stopni góra dół) na 25-30 minut aż farsz się zetnie.