Płatki owsiane zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Można z nich przygotować owsiankę z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii. Owsiankę możemy ugotować na mleku sojowym, migdałowym, krowim lub na wodzie. Z owsa przygotowuje się również różnego rodzaju ciasteczka lub czasem dodaje do naturalnego jogurtu. Ja uwielbiam każdą wersje z wykorzystaniem płatków. Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny. Często widzę kiedy dzieci jedzą na śniadanie gotowe płatki śniadaniowe ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru. Może warto spróbować przygotować dla naszych dzieci owsiankę z dodatkiem miodu lub domowego dżemu.
Właściwości płatków owsianych:
- przeciwdziałają zmęczeniu,
- wspomagają odchudzanie,
- są źródłem siły,
- spowalniają procesy starzenia,
- są źródłem błonnika,
- pomagają w leczeniu miażdżycy,
- chronią przed nowotworami,
- zapobiegają zawalom serca i udarom mózgu,
- chronią przed astmą,
- zapewniają większą sprawność fizyczną i psychiczną,
Mam nadzieje, ze zachęciłam Państwa do spożywania płatków owsianych. Przedstawiam kilka moich przepisów z wykorzystaniem owsa.
Owsianka z borówkami:
Składniki:
-płatki owsiane 3 łyżki,
-mleko sojowe (waniliowe) 1 szklanka,
-borówki 100 g.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane gotować na mleku sojowym ok. 10 min. Należy co jakiś czas pomieszać płatki. Borówki zmiksować. Następnie układamy warstwami w pucharku na przemian: ugotowane płatki, a następnie zmiksowane borówki. Wierzch posypałam dodatkowo całymi borówkami.
Pełnoziarniste owsiane ciasteczka z orzechami
Składniki:
-maka pełnoziarnista 1 szklanka,
-masło 10 dag,
-cukier brązowy 0,5 szklanki,
-mleko 2% 2 łyżki,
-orzechy włoskie 0,5 szklanki,
-płatki owsiane 0,5 szklanki,
-skorka z cytryny 1 łyżka
-proszek do pieczenia pół łyżeczki.
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić. Orzechy posiekać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do maki dodajemy skórkę z cytryny, orzechy, masło, mleko oraz cukier. Wszystko wymieszać dokładnie rękami. Formować ciasteczka i układać na blaszce. Piec 20-30 min w temperaturze 170 stopni.
Owsianka z gruszką i nektarynką:
Składniki:
-płatki owsiane 3 łyżki,
-mleko sojowe 1 szklanka,
-cukier waniliowy 1 łyżeczka,
-gruszka 1 szt,
-nektarynka 1 szt,
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego. Gotować ok. 10 min. Gruszkę obrać i pokroić razem z nektarynka w kostkę. Gotową owsiankę podawać z owocami. Całość możemy posypać prażonymi orzechami.