Zupy to tradycyjny element obiadu. Przygotowane jako krem nadadzą zupie ekskluzywnego wyglądu. Kremowe zupy można podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami. Doskonale smakują również posypane prażonymi migdałami. Są proste w przygotowaniu i obłędne w smaku. Uwielbiam aksamitną konsystencje zupy i bardzo często przygotowuje je w swoim domu. Moim zdaniem dzieci chętniej jedzą taki rodzaj zupy i możemy w nich ukryć mnóstwo witamin. Przedstawiam kilka pomysłów na pyszną kremowa zupę.
Zupa krem z warzyw
Składniki:
- ziemniaki 3 szt,
- marchew 1 szt,
- brokuł 1 szt,
- groszek mrożony pół szklanki,
- pietruszka pół korzenia,
- liście laurowe Prymat 2 szt,
- ziele angielskie 5 ziaren,
- natka pietruszki 3 łyżki,
- sol, pieprz do smaku,
- śmietana 18% 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, pietruszkę i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać brokuła i zalać zimną wodą i nastawić na palnik. Dodać przyprawy i gotować, dodać groszek i gotować do miękkości, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką śmietany oraz grzanką.
Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy
Składniki:
- soczewica czerwona 1,5 szklanki,
- cebula biała pół szt,
- ziemniaki 2 szt,
- marchew 2 szt,
- liść laurowy Prymat 2 szt.
- ziele angielskie 5 ziaren
- kolendra mielona pół łyżeczki,
- kmin rzymski pół łyżeczki,
- kurkuma 1/4 łyżeczki,
- sol, pieprz, chili do smaku,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy przyprawy i chwilkę podsmażamy, aby miały intensywniejszy aromat. Następnie podlewamy woda. Soczewice wypłukać, i dodać do cebulki. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy drobno i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Przyprawiamy. Gdy zupa jest gotowa to wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy z prażonymi migdałami i grzanką.
Zupa krem z grochu
Składniki:
- groch 400 g,
- ziemniaki 3 szt,
- marchew 1 szt,
- cebula biała pół szt,
- kminek Prymat 1 łyżka,
- majeranek 1 łyżeczka,
- sol, pieprz do smaku,
- mąka pszenna 1 łyżka,
- liść laurowy 2 szt,
- ziele angielskie 5 ziaren,
- olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Groch wypłukać i dzień wcześniej namoczyć. Następnego dnia zmieniamy wodę i gotujemy przez pół godziny. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się grochu. Cebule obieramy, siekamy podsmażamy na oleju na zloty kolor i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Z mąki robimy zasmażkę i również dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z grzankami.