Śledź to taka rybka, która idealnie pasuje na każdą imprezę, podobnie jak marynowane grzybki czy ogóreczki konserwowe. Często przygotowuję je właśnie na domowe imprezy. Kilka prostych składników i mamy kilka różnych propozycji, gdzie ,,królem" jest śledź. A może jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i przygotujecie go na zbliżające się Andrzejki lub Święta Bożego Narodzenia?
Sałatka śledziowa z chrzanem i rzodkiewką
Prosta, szybka w przygotowaniu sałatka ze śledziem. Sprawdzi się na świątecznym stole. Taką sałatkę możemy przygotować w dużej misce, ale też wydzielić porcje dla każdego (podając na talerzykach w formie kopuł).
3 płaty śledziowe marynowane
1 cebula
Pęczek rzodkiewek
0,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki śmietany 18%
Koperek
Sól
Pieprz
Z filetów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Rzodkiewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy. Śledzie mieszamy z cebulką i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę układamy na dnie salaterki. Następnie układamy rzodkiewkę i resztę śledzi. Odwracamy salaterkę na talerzyk i górę obsypujemy koperkiem.
Tatar śledziowy
Goście na pewno będą zaskoczeni taką formą tatara. Tak podany jest ozdobą stołu, a dla miłośników śledzi jest doskonałą przystawką, bądź przekąską.
2 płaty śledzia marynowanego
1 cebula
4 ogórki konserwowe
1/3 czerwonej papryki
2 łyżki kopru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
Pieprz
Ogórek szklarniowy do dekoracji
Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo drobną kosteczkę. Drobno siekamy również cebulkę, czerwona paprykę, koperek i ogórki konserwowe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy sok z cytryny oraz olej. Doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy. Tatar podajemy w formie kopuł, wokół układamy cienko pokrojonego ogórka szklarniowego. Dekorujemy cytryną.
Śledzie z pastą serowo-jajeczną
Szybka i smaczna przystawka śledziowa na rodzinne spotkania i święta. Jajka w połączeniu ze śledziami smakują genialnie.
2 płaty śledzi marynowanych
3 jajka
60 g sera
1 cebula
2 łyżki majonezu
Pieprz
Świeży koperek
Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Jajka gotujemy na twardo, dwa z nich bardzo drobno siekamy, jedno zostawiamy do dekoracji. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W osobnej miseczce mieszamy pokrojone jajka, ser, cebulę oraz majonez. Doprawiamy pieprzem. Na talerzu układamy śledzie, obok pastę. Dekorujemy świeżo posiekanym koperkiem.
Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem
Tak przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu.
2-4 płaty śledziowe marynowane
3 cebule
Olej do smażenia
0,5 szklanki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka octu 10%
Pieprz czarny
Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy do wrzenia. Zalewę studzimy. Gdy przestygnie mieszamy ze śledziami. Najlepiej smakują gdy postoją w lodówce ok. 3 godzin, wtedy smaki się przegryzą.